Jej cieľom je urobiť z platformy bezpečnejšie miesto, najmä pre tínedžerov.

Sociálne siete sa vo všeobecnosti snažia svojim používateľom v čo najväčšej miere vyhovieť, aby sa cítili pri prezeraní ich obsahu pohodlne. Riaditeľ Instagramu Adam Mosseri v blogovom príspevku oznámil, že Instagram spustí novú funkciu rodičovskej kontroly. Jej zavedenie je naplánované na marec 2022.

Funkcia, ako jej názov napovedá, umožní rodičom a ďalším oprávneným osobám vidieť, koľko času tínedžeri trávia na Instagrame. V nastaveniach funkcie samozrejme nebude chýbať nastavenie časových limitov pre používanie aplikácie a prichádzajúce oznámenia, keď deti niekoho “nahlásia”. 

Hoci sám Mosseri uviedol, že vyššie spomenuté bezpečnostné funkcie sa používajú už nejaký čas, aktuálne oznámenie bolo vydané po sérii odhalení, ktoré zasiahli Instagram. Aj na základe interných dokumentov si je samotný Instagram vedomý, že používanie služby môže mať negatívny vplyv na tínedžerov. Spoločnosť však doteraz nerobila nič, aby tento stav zmiernila alebo zmenila. 

Instagram
Instagram

Vyzerá to tak, že Instagram si začína v plnej miere uvedomovať svoj vplyv až teraz. Okrem novej rodičovskej kontroly totiž pripravuje aj vzdelávacie centrum. To je určené rodičom a opatrovníkom, ktorým má poskytnúť tipy a návody na bezpečné používanie sociálnych médií deťmi.

Aktuálne je voči Instagramu spustené vyšetrovanie v deviatich štátoch USA. Cieľom tejto iniciatívy je prešetriť vplyv Instagramu a potenciálnu škodlivosť tejto aplikácie pre tínedžerov. Niektorí používatelia síce uvádzali pozitívne účinky Instagramu, no existujú aj prípady, pri ktorých služba zvyšuje úroveň úzkosti najmä medzi dospievajúcimi dievčatami. 

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.