Áno, v prvom rade je to autokamera. Takmer každý, kto mal možnosť vyskúšať si, aké to je, byť „vládca“ nad automobilom,  možno niečo započul o kamere do auta.  

Netreba veľmi premýšľať nad tým, čo asi  taká autokamera robí,  má to predsa vo svojom názve, ale môžeme sa v duchu samých seba opýtať,  prečo tú kameru do auta potrebujeme. Predpokladajme, že zo všetkých dobrých dôvodov, pre ktoré by sme sa určite pre takúto kameru do auta mali rozhodnúť, nás niektoré oslovia natoľko, že tú autokameru si predsa len pôjdeme kúpiť.

Prvý najdôležitejší krok, rozhodnutie, sme teda urobili. Ale pre ktorú autokameru sa rozhodnúť? Čo má autokamera spĺňať, aby to bola pre mňa tá najlepšia voľba? Aké by mala mať funkcie? Ako náhle sa nám podarí niektoré otázky si zodpovedať, hneď sa nám vynoria ďalšie. Tak kde vlastne začať, aby sme v tom mali poriadok?

Pri kúpe kamery ako takej, nám záleží hlavne na tom, aby kamera mala v prvom rade kvalitný obraz. Môžeme sa teda pozrieť na autokameru NEXTBASE 412GW, ktorá je schopná zachytiť obraz v rozlíšení Quad HD 1440p pri frekvencii snímkov 30fps. Pri štandardnom rozlíšení FullHD je to dokonca až 60fps. Kvalitné rozlíšenie pri vysokom snímkovaní potrebuje samozrejme aj kvalitnú šošovku, čo je v tomto prípade šošovka vyrobená zo šiestich vrstiev skla, ktorá  podporuje bezkonkurenčnú kvalitu obrazu autokamery, zatiaľ čo zorný uhol 140° zaisťuje, že autokamera zachytí celú cestu pred sebou.

Kvalitu obrazu máme teda zvládnutú. Ako teda tú autokameru nainštalujem? NEXTBASE 412GW nám ponúka dve možnosti uchytenia, a to trvalé prilepenie nástavca na čelné sklo nášho automobilu, alebo prísavku. Obidva druhy prichytenia sú vybavené systémom Click&Go, vďaka ktorému kameru jednoducho bez námahy prichytíme ku už inštalovanému držiaku na skle  a v prípade potreby kameru zase jednoducho zložíme. Ku využitiu tejto skvelej funkcii si napíšeme niečo neskôr. Aj keď sa to takto na prvý pohľad hneď nezdá, ale táto funkcia nám môže v niektorých prípadoch výrazne uľahčiť život.

Takže, kamera je na svojom mieste, samozrejme tak, aby nám nebránila v nerušenom výhľade na pozemnú komunikáciu, lebo to, čo sa na tej komunikácii deje, nás v danú chvíľu zaujíma vždy najviac.  Keď sme pri komunikácii, ako budeme s našou autokamerou komunikovať my? NEXTBASE 412GW nám opäť ponúkne jednoduché používanie, a to pre to, lebo táto autokamera má menu v Slovenskom a taktiež Českom jazyku. Jednoducho a rýchlo, vďaka jazykovej ponuke kamery nastavíme všetko čo potrebujeme, ako na príklad časovú zónu, aktuálny čas a dátum a ďalšie veci, ktoré sú pre nás ako užívateľa autokamery dôležité. Všetky tieto nami urobené nastavenia sú potom zreteľne viditeľné na veľmi dobre viditeľnom, veľkom LCD.

Dobre teda, všetko je na svojom mieste tak ako má byť a my sa vydávame svojou cestou na zväčša predom vytýčený cieľ. A je to! Kde bolo, tam bolo, presne ako v rozprávke, ani nevieme ako sme sa ocitli na mieste, ktoré sme doteraz videli len v našich predstavách, alebo len keď sme akurát ako nezúčastnený vodič  prechádzali okolo. Stali sme sa teda účastníkom dopravnej nehody. Tak ako sme mali veľa otázok pri výbere autokamery, tak isto začnú zrazu prichádzať otázky, na ktoré nám teraz táto autokamera, ktorej sme zverili našu dôveru, začne dávať odpovede. Čiže,  kto bol na vine? Kde sa vôbec stala chyba?

Povieme si, že mi určite nie, o čom sa chceme utvrdiť zo záznamu z našej autokamery a tá nám to bez problémov dokáže. Ale, išli sme v danom okamihu povolenou rýchlosťou?  Bolo možné z našej strany nehode zabrániť? Na všetky nezodpovedané otázky tu máme ďalšie funkcie, ktoré nám poskytuje naša NEXTBASE 412GW. Pre našu autokameru sme sa rozhodli aj preto, lebo obsahuje modul GPS, ktorý presne zaznamená našu rýchlosť a vyvráti naše pochybnosti ohľadom prekročenia povolenej rýchlosti. Ako teda dostanem tento záznam čo najrýchlejšie z kamery?

Kamera záznam ukladá na microSD kartu veľkosti až do 128GB, čo je super. A na to, aby sme sa ku týmto záznamom z našej kamery poľahky dostali, slúži ďalšia skvelá funkcia a to vstavané WiFi v autokamere, ktoré nám poslúži pri párovaní s našim mobilným telefónom, ktorého  operačný systém je či už iOS alebo Android. Ku spárovaniu príde za pomoci vlastnej aplikácie od NEXTBASE CAM VIEW, ktorá nám umožní si tieto dôležité záznamy bez problémov stiahnuť do smart telefónu, aby sme ich následne poľahky mohli odoslať na ďalšie potrebné úkony poisťovni, prípadne polícii.

Keď sme spomenuli tú poisťovňu, tá nás bude v nasledujúcich dňoch zrejme zaujímať najviac. Teda za predpokladu, že pri nehode sa nikto nezranil a odniesli to „iba plechy“.  Čiže sa začneme pomaly obzerať po pere a formulári o nehode, aby sme dokázali všetko presne zaznamenať a popísať, hoci v podstate ide „iba o peniaze“. Ale v tom sa prihlási ďalšia užitočná funkcia našej kamery. Na začiatku sme spomínali prichytenie Click&Go a to teraz vstupuje na scénu.

Jeden z dôvodov, prečo sme sa rozhodli pri kúpe pre kameru NEXTBASE 412GW bol ten, že kamera dokáže pri odpojení od zdroja energie ( za predpokladu, že je batéria autokamery nabitá) nahrávať ďalších cca 30min záznamu. Kameru veľmi jednoducho odpojím od jej držiaku a zachytím všetky potrebné záznamy mimo auta. Takže naša kamera splnila svoj účel tak, ako sme od nej očakávali. Aby sme našou neopatrnosťou tieto naše dôležité záznamy nevymazali, v kamere zvolíme funkciu ochrany záznamov, ktorá nám zaistí, že sa tieto naše  video, prípadne foto materiály nestratia.

A máme to. Všetko vlastne dobre dopadlo, lebo sme sa dostali domov a na tom vždy záleží najviac. Keďže sme sa uistili v tom, že mať autokameru v aute nám naozaj môže byť na pomoci, rozhodli sme sa pomôcť aj iným. A kto sú tí iní? Sú to všetci. Táto kamera je vhodná pre muža, ženu, začínajúceho vodiča, skúsenú vodičku, skrátka pre každého. A samozrejme, môže to byť aj vhodný darček pre manžela, manželku a či deti, ktoré už majú vek na to, aby sa aj oni stali „vládcami“ automobilov.

Ďalšie informácie o kamere NEXTBASE 412GW  nájdete na tomto odkaze – www.autokamery.eu.

Značky: