Autokamera je šikovnou súčasťou auta. Ak sa niečo stane, máte o tom dôkaz v podobe videa. Otázkou je, čo vlastne na kamere vidíte, či vidíte všetko okolo auta a čo so situáciami, keď auto zaparkujete a keď k nemu prídete, bude poškodené.

Toto všetko rieši autokamera Nextbase iQ.

Aj 4K rozlíšenie

Nextbase prináša do autokamery umelú inteligenciu a iQ je naozaj mimoriadne pokroková kamera s funkciami, aké tu ešte neboli. Existuje vo viacerých vyhotoveniach z hľadiska rozlíšenia. Je to 1K, 2K a 4K. Práve kamera iQ 4K potom prináša skutočné 4K rozlíšenie, v ktorom môžete nájsť aj drobné detaily. Tie môžu byť pri objasňovaní konkrétneho činu podstatné.

Nextbase iQ 4K
Nextbase iQ 4K nasadená na čelnom skle

Táto (predná) kamera je umiestnená na čelnom skle a sníma obraz pred vozidlom v uhle až 240°. Okrem toho táto kamera sníma aj vnútorný priestor vozidla. Obsahuje aj infračervenú kameru, a tak vidíte obraz aj vtedy, keď cestujete v noci. To je dôležité, nehody sa stávajú hlavne v noci, resp. pri zníženej viditeľnosti. Predná kamera zachytáva aj zvuk vo vnútri kabíny.

Ukladanie záberov

Obraz sa ukladá na SD kartu, ktorá je umiestnená v prednej kamere. Pri bežnej prevádzke sa obraz v kamere postupne prepisuje, zároveň sa ukladá aj do cloudu u výrobcu a dĺžka úschovy závisí od predplateného balíka. Na SD kartu sa ukladajú úseky trvajúce 30 sekúnd a celkovo sa uloží 6 súborov vo formáte MP4. Vždy sa ukladá záber vo vysokom a v nízkom rozlíšení a zo všetkých troch kamier (ak máte nainštalovanú zadnú kameru). Kapacita 30 sekúnd jazdy zaberie 325 MB. Ak sa zaplní kapacita SD karty, začnú sa prepisovať najstaršie súbory s výnimkou tých, ktoré ste označili ako chránené.

V spodnej časti kamery je totiž tlačidlo, ktoré umožňuje zadať povel, aby sa daný úsek chránil proti prepísaniu a môžete sa tak k nemu kedykoľvek vrátiť – nebude prepísaný.

360° pohľad okolo vozidla

Okrem toho prináša Nextbase aj zadnú kameru. Má rozlíšenie 1440 dpi a umiestnená je na zadnom okne. S prednou kamerou je spojená pomocou osobitného kábla. Zadná kamera sa môže pozerať typicky za vozidlo, ale dá sa využiť aj tak, že bude namierená do vnútra vozidla a budete mať pod dozorom prepravovaný tovar. Tu s výhodou využijete vzdialený alarm, ak by vám niekto chcel tento tovar ukradnúť, napríklad pri zastávke počas trasy.

Zadná kamera Nextbase iQ
Zadná kamera Nextbase iQ

Montáž

My sme montáž tejto kamery prenechali na špecializovanú firmu, máme tak kameru pripojenú na OBD jednotku v aute. Je to výhoda, lebo sa dá ľahko odpájať v prípade potreby.

Obsah dodávky Nextbase iQ
Obsah dodávky Nextbase iQ

Predná kamera sa dá tiež dať dole z čelného skla, dajú sa odopnúť prepojovacie káble a potom sa dá kamera zase nasadiť naspäť na čelné sklo. Zadná kamera je pripevnená napevno. Predná kamera obsahuje samostatné pripojenie na 4G internet, s kamerou v aute tak môžete komunikovať na diaľku (pri platených programoch).

Mobilná aplikácia

Ku kamere existuje mobilná aplikácia Nextbase iQ, tá je určená pre zariadenia s iOS a Android. Aplikácia vás sprevádza inštaláciou kamery a tiež umožňuje jej nastavenie ako aj sledovanie zaznamenaného obrazu.

Počas inštalácie dochádza k aktualizácii firmware v kamere, kamera je s aplikáciou v tejto etape spojená cez Bluetooth prepojenie. Po nainštalovaní kamery nastáva jej nastavenie. Nextbase iQ podporuje mnohé funkcie, niektoré vyžadujú predplatné. Kameru však môžete používať v režime Solo, ktorý je celkom zadarmo, ale ide o skôr základné funkcie – v podstate záznam obrazu z kamery na SD kartu.

Predplatné a rôzne funkcie

Zaujímavé funkcie tejto kamery prichádzajú práve s vyššími programami, ktoré sú platené. S nimi totiž môžete efektívne ochrániť vaše auto, keďže vás na nebezpečenstvo kamera na diaľku upozorní a vy môžete zasiahnuť. Kedykoľvek sa totiž môžete pozrieť do vášho auta a tiež okolo neho a situáciu zhodnotiť. Navyše nahrávky máte uložené tak, že zachycujú aj situáciu tesne pred incidentom, nie až v okamihu, keď sa stal.

Takto sa nastavujú zóny pre sledovanie okolia auta po jeho zaparkovaní
Nastavovanie zón pre sledovanie okolia auta po jeho zaparkovaní

Ak teda niekto do vás nabúral na parkovisku, budete mať presný záznam, ako k tomu došlo a budete mať aj ŠPZ auta, ktoré do vás nacúvalo. Ide o funkciu SmartSense Parking a máte možnosť nastaviť, ako citlivo má fungovať. Nastavenie je v zónach okolo auta. Pri najvyššej citlivosti máte upozornenia aj na to, že niekto okolo vášho auta len prešiel a vy sa môžete pozrieť, kto to bol.

Takéto incidenty rozpozná kamera Nextbase iQ
Takéto incidenty rozpozná kamera Nextbase iQ

Nasleduje funkcia Guardian Mode. Využijete ju vtedy, keď požičiate vaše auto známemu alebo v rodine a chcete mať prehľad o tom, čo sa s autom deje. Kamera vám tak zahlási, že auto sa dostalo mimo vyznačenej plochy na mape, ide rýchlejšie ako by ste si priali alebo je jeho zrýchlenie príliš veľké.

Ak požičiate auto synovi, môžete sa pozrieť do kabíny ako to tam vyzerá aj v noci
Ak požičiate auto synovi, môžete sa aj v noci pozrieť, ako to vyzerá v kabíne

Šikovná funkcia je aj Emergency SOS (núdzové SOS)- okamžitá pomoc pri záchrane života. V rámci nej, ak kamera diagnostikuje nehodu a vodič nereaguje, automaticky zavolá pomoc. Záchranným zložkám pritom odovzdá polohu auta a zároveň údaje, ktoré ste zadali do tejto funkcie – vaše meno a priezvisko, krvnú skupinu, či ste diabetik, aké je vaše auto, aký druh paliva používa a akej je farby. To všetko vám môže zachrániť život, ak ide o sekundy.

Kamera Nextbase iQ vám pomôže aj v prípade nehody
Kamera Nextbase iQ vám pomôže aj v prípade nehody

Ďalšia funkcia je režim svedka – Wittness Mode. Funguje to tak, že si môžete zachytiť 30-minútový časový úsek a súčasne ho zdieľať s vaším dôverníkom. Uvažujme o situácii, že vás zastaví policajná hliadka na ceste. Vtedy môžete hlasovo spustiť režim svedka a celú situáciu spolu s hlasom môže sledovať aj váš právny zástupca. Stačí, ak si otvorí link, ktorý mu kamera pošle. Údaje na vášho dôverníka môžete samozrejme editovať a môže ísť o dve rôzne osoby.

V takýchto situáciách môžete mať svojho právnika stále pri sebe
V takýchto situáciách môžete mať svojho právnika stále pri sebe

Pripravuje sa aj funkcia umelej inteligencie na cestách – Sledovanie ciest AI. Keď bude dokončená, budete mať napr. prehľad o vzdialenosti ostatných vozidiel od vášho auta a budete vidieť aj ich rýchlosť.

Na tejto funkcii sa práve pracuje: umelá inteligencia rozpozná parametre okolitých vozidiel
Na tejto funkcii sa práve pracuje: umelá inteligencia rozpozná parametre okolitých vozidiel

Nižšie si môžete pozrieť, aké je porovnanie funkcií pre rôzne programy. Uvedené sumy platia pri mesačnom predplatnom. Výhoda je, že medzi programami môžete voľne prechádzať, a tak si môžete vybrať najvyšší program na ten mesiac, keď tieto funkcie naozaj potrebujete. Prvé dva mesiace po registrácii zariadenia máte všetky funkcie zadarmo a môžete si ich vyskúšať.

Program Solo – 0 €Program Protect – 6,99 €Program Protect Plus – 9,99 €
Aplikácia iQKomunikácia cez 4GKomunikácia cez 4G
Hlasové ovládanieAplikácia iQAplikácia iQ
Textové oznámenia v reálnom časeHlasové ovládanieHlasové ovládanie
Upozornenia na udalosti v reálnom časeUpozornenia na udalosti v reálnom čase
Inteligentné parkovanieInteligentné parkovanie
Režim svedkaRežim svedka
Sledovanie ciest AISledovanie ciest AI
Režim strážcuRežim strážcu
Vzdialený alarmVzdialený alarm
Cloudové úložisko na 30 dníCloudové úložisko na 180 dní
Viac používateľských kont
Núdzové SOS
Automatizované zálohovanie incidentov
Oznámenia v reálnom čase

Pri ročnej platbe mierne ušetríte – rok programu Protect vás vyjde na 69,99 € a Protect Plus stojí 99,99 €.

Ceny a balenie

Distribútorom tejto kamery na Slovensko je spoločnosť ASBIS, vybranými predajcami sú Datacomp, NAY a Datart. Súčasťou kamery je aj 64 GB SD karta priemyselného štandardu. Okrem toho je súčasťou prednej kamery aj montážna súprava na pripojenie na OBD jednotku v aute a tiež súprava na montáž na samostatnú poistku.

Nextbase iQ
Nextbase iQ

Kamera Nextbase iQ s rozlíšením 1K stojí 479,99 €, pre 2K je to cena 549,99 € a 4K rozlíšenie pri tejto kamere vás vyjde na 599,99 €.

Vyhodnotenie

Kamera Nextbase iQ je jednoznačne najvyspelejšia kamera súčasnosti. Výhodou je, že výrobca ďalej intenzívne pracuje na jej funkciách, a tak sa postupne možnosti vašej kamery vylepšujú. Z nášho pohľadu je ideálna kombinácia Nextbase iQ 4K a k tomu program Protect.

Zdroje: vlastné, Nextbase

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.