Z telefónu, či lepšie povedané smartfónu, sa stal spotrebný tovar. Jeho životný cyklus sa pre mnohých zúžil na dva roky. Najčastejšie pre tých, čo si telefón kúpili na kontrakt cez operátora. Aktuálne môžete telefón vymeniť po roku.

Výrobcovia smartfónov nám každý rok ukazujú, aká je nová perióda výmeny vášho aktuálneho modelu. Sú takí, ktorí vyžadujú novinku každý rok. No aj takí z nás, čo sa svojho stále funkčného telefónu/smartfónu nechcú vzdať.

Výmena batérie

Nie je treba telefón zakaždým zahodiť alebo po roku či dvoch meniť. Je mnoho z nás, ktorí máme radi svoj telefón a je škoda sa ho vzdať len kvôli kratšej výdrži batérie. Je niekoľko riešení ako na to.

V tomto článku nebudeme rozlišovať telefóny a smartfóny. Hoci je pravda, že v kategórii smartfónov je menej modelov s používateľsky vymeniteľnou batériou. Treba ísť do servisu, čo celý proces mierne zdraží. Telefóny ako klasické tlačidlové zariadenia majú vymeniteľnú batériu snáď vo všetkých prípadoch. Je to pohodlnejšie riešenie ako kvôli tomu nosiť so sebou nabíjačku alebo napríklad powerbanku. Najmä, ak ste boli zvyknutí, že telefón vydrží v pohotovostnom režime niekoľko dní.

Batéria od výrobcu T6 je plne kompatibilná napríklad s viac ako 100 Nokiami

Batéria od výrobcu T6 je plne kompatibilná napríklad s viac ako 100 Nokiami, Zdroj: TOUCHIT

Kde si vybrať batériu?

Teraz už viete, že náhradné batérie naozaj existujú. Niektoré stoja toľko, čo „dve kávy a sifón“. Ako si ale vybrať a kde ich zháňať? V prvom rade je treba dbať na to, aby ste mali istotu, že nekupujete malú výbušninu. Neodporúčame kupovanie batérií z nepreverených značiek a zdrojov. Vieme, že AliExpress a iné, hlavne čínske obchody, sú lákavé a vidina ušetrených peňazí obrovská. Keď si ale zoberiete, že batéria pre novú Nokiu 3310 3G stojí 5 eur, naozaj je potrebné riskovať a kupovať tento tovar za podozrivo nízku cenu?

Nechávame na vás, pre aký zdroj sa nakoniec rozhodnete, využiť môžete rôzne e-shopy, napríklad aj na stránke www.agem.sk. Tu nájdete sekciu Batérie, napájanie, UPS a Batérie pre elektro. Netreba sa vyznať v napájaní, prúde ani ďalších detailoch, napríklad rozmeroch tej vašej aktuálnej.

Kompatibilnú batériu si na tejto stránke vyberiete podľa názvu a typového označenia vášho telefónu. Na výber sú rôzne značky, a sú tu aj modely, ktoré už sa nevyrábajú. Takto ich môžete oživiť a budú znova fungovať.

Ako je to možné? Výrobcovia totiž používajú jeden typ batérie pre viac svojich telefónov. To je výhoda pre vás a vy tak máte istotu, že si kúpite správnu batériu a výrobca vás nebude zavádzať niečím podobným.

Takto vyzerá originálna batéria pre Nokia 2720 Flip

Takto vyzerá originálna batéria pre Nokia 2720 Flip, Zdroj: TOUCHIT

Ako si vyberať?

Najjednoduchšie je teda hľadať podľa názvu vášho smartfónu. Takisto ale môžete hľadať podľa typu batérie. Napríklad Nokia 2720 Flip používa batériu označenú ako BV-6A. Na výber máte aj alternatívnych výrobcov. Napríklad značku T6. Netreba zisťovať rozmery ani či konektory sedia. Pri každej batérii je uvedený zoznam kompatibilných telefónov. A je ich poriadne veľa.

Ukážky batérií, ktoré nájdete v telefónoch značky Energizer

Ukážky batérií, ktoré nájdete v telefónoch značky Energizer, Zdroj: TOUCHIT

Verdikt

Výmenu batérie zvládne každý. Ak je to teda klasický monoblok pod zadným krytom. Ostatné odporúčame meniť v servise, aby ste ju pri pokuse o výmenu nepoškodili a nespôsobili zápalnú reakciu.

Nemusíte sa lúčiť so svojim telefónom. Máte v ňom všetky kontakty, SMS, poznámky, budíky a ďalšie veci a najmä nastavenia. Nič netreba robiť odznova na novom telefóne a zvykať si naň. Naozaj stačí vymeniť batériu a máte telefón, ktorý znova vydrží niekoľko dní na jedno nabitie. A to za zlomkovú cenu smartfónu.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.