Ide o najlepšie vybavený robotický vysávač v ponuke značky Niceboy.

Niceboy ION Charles i9 ponúka dobre známe technológie robotického vysávania a mopovania. Od väčšiny konkurenčných vysávačov sa odlišuje najmä kompletnou lokalizáciou do slovenčiny. Znamená to, že v slovenčine je nielen aplikácia Niceboy ION, ale aj hlášky, ktoré robot hovorí, a ktorými informuje používateľa o tom, čo sa práve deje. Pre niektorých používateľov môže ísť o atraktívnu vlastnosť.

Vysávač má okrúhle telo s rozmermi 346 × 340 × 99 mm. Jeho hmotnosť je 3,1 kg. ION Charles i9 využíva laserovú navigáciu, ktorá je tradične zakomponovaná v miernom výčnelku. V prednom nárazníku sa nachádza zabudovaný LiDAR senzor, ktorý pomáha vysávaču efektívnejšie sa pohybovať po domácnosti.

Navigácia je inteligentná a systematická, ale aj trochu agresívna

Navigácia je inteligentná a systematická, avšak počas testovania som si všimol, že vysávač sa pohybuje trochu agresívnejšie v porovnaní s priamou konkurenciou. Vďaka tomu môže vysať prach aj v miestach, do ktorých sa ostatné vysávače nedostanú. Na druhej strane si môže zavrieť dvere v spálni, ako sa to stalo aj v mojom modelovom byte – vidieť to môžete aj vo videorecenzii. Prípadne môže zachytiť káble alebo popínavé kvety, ak ich máte na zemi.

Ostatné vysávače, ktoré som testoval v roku 2022, boli v tomto smere opatrnejšie. Každopádne, dvere v spálni som vyriešil gumičkami, ktorými som ich prichytil o skriňu a káble s kvetmi som upratal tak, aby s nimi neprišiel vysávač do styku. Aj v tejto súvislosti však pripomínam, že je vhodné pri prvom použití akéhokoľvek robotického vysávača sledovať jeho pohyb po domácnosti, aby ste identifikovali miesta, ktoré mu môžu spôsobovať prípadné problémy.

Niceboy ION Charles i9Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Niceboy ION Charles i9

Vysáva alebo mopuje

ION Charles i9 vysáva domácnosť pomocou hlavnej kefy so šírkou 14,5 cm, ktorú dopĺňajú dve bočné kefy. V prípade potreby môžete hlavnú kefu vymeniť za špeciálny modul s jedným nasávacím otvorom, ktorý je súčasťou základného balenia. S takýmto modulom som sa v prípade ostatných robotických vysávačov zatiaľ nestretol. Viem si predstaviť jeho prínos napríklad pri bodovom vysávaní tvrdej podlahy, na ktorej je vysypaná múka.

Maximálny výkon vysávača dosahuje 2500 Pa. K dispozícii je tiež funkcia mopovania. Ak ju chcete aktivovať, je potrebné vymeniť nádobku na prach (objem je 450 ml) za nádobku na vodu (objem je 450 ml) a pripevniť mopovaciu podložku. Znamená to, že vysávač dokáže iba vysávať alebo iba mopovať. Výdrž batérie dosahuje 150 minút, pričom robot dokáže prerušiť upratovanie, dobiť sa a pokračovať tam, kde prestal. V tomto smere ide o štandard.

Niceboy ION Charles i9Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Niceboy ION Charles i9 so špeciálnym modulom s jedným nasávacím otvorom

Podložka na mopovanie je veľká, pri vyťahovaní nádobky na prach si treba dať pozor

Na základe praktických skúseností upozorňujem na nádobku na prach. Tá obsahuje otvor, cez ktorú sa do nej ukladá prach a iné objekty, ktoré vysávač vysaje. Tento otvor je umiestnený pomerne nízko, na čo si treba dať pozor pri vyberaní nádobky, keď ju chcete vysypať. Spätnému vypadávaniu prachu by mala zabrániť plastová krytka, avšak tá ostane niekedy pootvorená a neplní svoj účel na 100 %.

Z hľadiska mopovania chválim nadštandardne veľkú mopovaciu podložku a takisto systém elektronického dávkovania vody pre rovnomerné dávkovanie vody. Vysávač ponúka priemernú kvalitu mopovania, resp. mokrého utierania. K dispozícii nie je technológia sonického či vibračného mopovania ani hustejšia navigácia pre režim mopovania.

Niceboy ION Charles i9Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Niceboy ION Charles i9

Mobilná aplikácia so štandardnou funkcionalitou

Mobilná aplikácia Niceboy ION ponúka štandardnú funkcionalitu. ION Charles i9 si dokáže vytvoriť mapu domácnosti a automaticky ju rozdeliť do jednotlivých miestností. V prípade potreby si môžete mapu upraviť, ak by to bolo nutné. Využil som to aj ja na drobné úpravy po automatickom rozdelení. Vysávač následne dokáže upratovať celú domácnosť, vybrané miestnosti alebo zónu, do ktorej ho pošlete cez aplikáciu.

K dispozícii je história, cez ktorú môžete skontrolovať, kde všade vysávač upratoval. Nechýba nastavenie harmonogramu vysávania, intenzity vysávania a vlhkosti počas mopovania. Takisto si môžete zvoliť jazyk, ktorým bude vysávač komunikovať. Veľkou výhodou je už spomenutá slovenská lokalizácia na úrovni aplikácie a tiež hlasových informácií, ktoré ION Charles i9 hovorí.

Aplikácia obsahuje aj manuálne ovládanie, režim nerušiť a informácie o opotrebovaní materiálu, resp. vymeniteľných komponentov vo vysávači.

Verdikt

Niceboy ION Charles i9 je robotický vysávač, ktorý ponúka dobre známe technológie. Jeho výhodou je lokalizácia do slovenčiny a to na úrovni mobilnej aplikácie aj samotného vysávača. Drobné pripomienky mám k trochu agresívnejšej navigácii, avšak to je vec subjektívnej preferencie.

Vysávač dokáže vysávať alebo mopovať, avšak vzhľadom na jeho dizajn nedokáže oba režimy skombinovať. Chválim veľkú mopovaciu podložku a zaujímavosťou je modul s jedným nasávacím otvorom, ktorý sa môže v niektorých prípadoch zísť. Hlavná kefa je však užšia v porovnaní s priamou konkurenciou.

Cena: 308 eur

Zapožičal: Niceboy

Páči sa nám

  • slovenská lokalizácia aplikácie aj hlášok, ktoré vysávač hovorí
  • navigácia je inteligentná a systematická
  • veľká nádobka na prach aj vodu
  • špeciálny modul s jedným nasávacím otvorom sa môže v niektorých situáciách zísť
  • veľká mopovacia podložka
  • mobilná aplikácia ponúka všetko potrebné

Nepáči sa nám

  • navigácia je agresívnejšia v porovnaní s konkurenciou, takže je väčšie riziko, že vysávač zachytí kábel alebo kvet
  • nevie súčasne vysávať aj mopovať
  • užšia hlavná kefa v porovnaní s priamou konkurenciou
  • pri vyťahovaní nádobky na prach si treba dať pozor na nechcené vysypanie prachu

Technické špecifikácie:

ModelNiceboy ION Charles i9
Navigácia / rozdelenie mapy do zónlaserová + LIDAR / áno
Maximálny sací výkon2500 Pa
Batéria / výdrž na jedno nabitie5000 mAh / 2,5 hodiny
Objem nádrže na prach / vodu450 ml / 450 ml
Rozmery a hmotnosť vysávača346 × 340 × 99 mm / 3,1 kg
Mobilná aplikáciaNiceboy ION
Cena308 eur

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit