Akčná kamera je super príslušenstvo na leto. Pomocou nej totiž dokážete vytvoriť výborné zábery aj v teréne, kam by ste sa neodvážili zobrať váš mobil alebo fotoaparát.

Je viacero stálic v oblasti akčných kamier, sú to však pomerne drahé zariadenia, bežný človek si ich asi nekúpi, len kvôli rekreačným záberom.

Niceboy VEGA X 8K
Niceboy VEGA X 8K

A práve tu prichádza na scénu lacnejšia alternatíva, konkrétne akčná kamera Niceboy VEGA X 8K. Kamera natáča videá v 4K rozlíšení, pri snímkovej frekvencii až 60 fps, čo je výborná správa. Pri FullHD máte frekvenciu až 120 fps. To je ideálne na efektné spomalené zábery. Zariadenie dokáže natočiť aj video v rozlíšení 8K, avšak iba pri snímkovej frekvencii 15 záberov za sekundu, čo môže byť pri akčných záberoch málo.

Niceboy VEGA X 8K
Niceboy VEGA X 8K a zadný dotykový displej

Súčasťou celého balenia je – na rozdiel od drahých stálic od GoPro – aj dobrá výbava príslušenstva. Najdôležitejšia je klietka na kameru, ktorá umožňuje jej prichytenie na rôzne držiaky a tiež na prilbu.

Dizajn

Kamera je vyhotovená veľmi odolne, naozaj nehrozí, že sa vám po pár nasadeniach v teréne rozpadne v ruke. Naopak, pokojne ju môžete ponoriť do vody a to až do hĺbky 12 metrov bez ďalšej výbavy. Pozor na kontrolu uzavretia všetkých otvorov. Ak ju budete ponárať v mori, treba kameru hneď opláchnuť čistou vodou z vodovodu.

Niceboy VEGA X 8K
Niceboy VEGA X 8K na držiaku

Kamera má na prednej strane pomerne veľký celosklenený objektív s clonou F/2.5 a siedmymi šošovkami s antireflexnou výbavou. Šírka záberu je 170°. Vedľa neho je predný displej. Ten je farebný, nedotykový a má uhlopriečku 1,3 palca. Slúži na realizáciu selfie videí a fotografií.

Súčasťou kamery je výstup na microHDMI port a USB-C port na nabíjanie kamery. Nabíjačka nie je súčasťou dodávky.

Ovládanie

Vzadu je veľký 2-palcový farebný dotykový displej, ktorý je centrom ovládania kamery. Na pravom boku je zapínacie tlačidlo a hore sú dve tlačidlá. Jedným spúšťate video záber alebo fotografujete. Druhým pri krátkom stlačení nastavujete režim práce kamery alebo fotoaparátu. Ak stlačíte toto tlačidlo dlhšie, potom sa zmení aktívny displej zo zadného na predný a naopak.

Niceboy VEGA X 8K
Niceboy VEGA X 8K a jej ovládanie

Na zadnom displeji sú dôležité informácie o tom, aká je zostávajúca kapacita batérie, aký je zvyšný čas nahrávania na microSD kartu, či máte zapnutý mikrofón, stabilizáciu a pod.

V strede displeja sú dve ikony. Jednou sa dostanete do galérie a druhou k lupe. Dole je informácia o tom, či máte nastavený režim video alebo foto, aké je aktuálne nastavenie a môžete sa takto dostať aj do nastavení.

Celkom vľavo dole je dvojica LED. Modrá znamená, že je kamera zapnutá. Ak bliká, znamená to, že nahrávate video. Nabíjanie batérie potom označuje červená LED.

V rámci nastavení máte rôzne možnosti ako je napr. pripojenie na Wi-Fi, nastavíte si časovú pečiatku, hlasitosť mikrofónu a pod. Pohyb v tomto menu je mimoriadne rýchly a prehľadný.

Možnosti pre foto a video

V prípade kamery si môžete ďalej vybrať ako bude pracovať – klasické video, timelapse video, Slowmotion, krátke 15-sekundové video, vodný režim a režim autokamery. V prípade poslednej možnosti sa zapne nahrávanie okamžite potom, ako sa kamera pripojí k externému zdroju napájania.

Niceboy VEGA X 8K je možné použiť aj ako webkameru pri video hovoroch. Pri ukladaní videozáberov sa používa kodek H.265. Zvuk zaznamenáva stereo mikrofón.

Niceboy VEGA X 8K
Niceboy VEGA X 8K

V prípade fotografického režimu máte možnosť timelapse foto, časovača, série fotiek, dlhej expozície a RAW fotky.

Pripojenie na mobilnú aplikáciu

Ďalšie detailné nastavenia potom realizujete gestom pohybu prsta z pravej na ľavú stranu. Akčnú kameru môžete pripojiť na smartfón pomocou aplikácie YUTUPRO pre Android a iOS. Funguje skvele, pripojenie je okamžité. Pomocou smartfónu si takto pozriete galériu realizovaných fotiek a videí alebo sa prepnete do režimu Camera. Takto máte zo smartfónu inteligentné diaľkové ovládanie a môžete realizovať aj živé vysielanie. Na veľkom displeji smartfónu jednoznačne vidíte lepšie to, čo práve natáčate.

Praktické skúšky

My sme použili túto kameru pri našom výlete na Island. Konkrétne zábery nájdete v priloženom videu.

Niceboy VEGA X 8K si veľmi dobre poradila s tunajším náročným prostredím. Nezľakla sa vysokej vlhkosti, trvalého dažďa a ani náročných svetelných podmienok. Zrealizovali sme aj niekoľko veľmi dobrých fotiek. Kameru sme použili aj v extrémne náročnom prostredí modrej lagúny, kde je voda plná minerálnych látok, je tu stála para a pomerne vysoká teplota. Rovnako sme ju mali aj pri vodopádoch, kde bolo síce tiež vlhko, ale tento raz aj poriadne chladno.

Kamera Niceboy VEGA X 8K obhájila svoju odolnosť, pri nahrávaní sme využívali obidva displeje, čo robí z kamery šikovného pomocníka v teréne. Páči sa mi aj stabilizácia videa s využitím technológie X-STEADY 2.0. Je to naozaj účinné, po celý čas sme totiž mali kameru len v ruke bez ďalšej výbavy. Rovnako sa mi páčilo, že čitateľnosť displeja je možná aj na priamom slnečnom svetle a to aspoň do tej miery, že sa kamera dá ovládať. Tlačidlá treba ale stláčať naozaj poriadne, na to si treba zvyknúť. Rovnako štartovanie kamery trvá trochu dlhšie.

Technické parametre

Pár technických parametrov. Výrobca použil snímač Sony IMX377 a procesor Ambrella H22, čo je slušná výbava. Naopak, mierne sme bojovali s batériou. Tá má kapacitu 1050 mAh a vydrží vám v teréne tak na hodinku práce. Ideálne je prikúpiť si ďalšiu batériu alebo v núdzi použiť powerbanku. Hmotnosť kamery je 136 gramov a ľahko ju môžete nosiť aj vo vrecku nohavíc. Nahrávanie je na microSD kartu, podpora je len do kapacity 128 GB. Maximálne rozlíšenie fotografie je 64 Mpix. Jej oficiálna cena na slovenskom trhu je okolo 269 eur.

Vyhodnotenie

V celkovom hodnotení je Niceboy VEGA X 8K veľmi dobrá kamera pre hobby použitie. Oceňujeme svižnú prácu s mobilnou aplikáciou, pekný obraz a jeho stabilizáciu. Ak to myslíte s kamerou vážne, kúpte si druhú batériu a aj držiak do ruky. Kamera sa odmení dobrou dokumentáciou vášho dobrodružného života.

Zapožičal: Niceboy

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.