Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Výskumy v oblasti materiálov umožňujú rýchle napredovanie mnohých oblastí a tým nemyslíme iba techniku či stavebníctvo.

V medicíne sa tento vývoj prejavuje celým radom pokrokových materiálov, medzi ktoré patrí aj tzv. biokeramika využívaná nielen v stomatológii, ale aj v ďalších odvetviach medicíny. Pozreli sme sa na to, ako dokáže práve biokeramika zlepšiť kvalitu života.

Keramické materiály majú v ľudskom živote zásadný význam a sú využívané v omnoho väčšej miere, ako by ste si možno mysleli. Ak máte doma napríklad keramické riady, vedzte, že v zásade ide o celkom odlišný materiál nielen čo sa týka vlastností, ale aj spôsobu výroby. Na výrobu keramiky používanej v medicíne sa využívajú chemicky čisté práškové suroviny a zapájajú sa tie najmodernejšie technológie, ktoré pochopiteľne majú vplyv aj na výslednú cenu materiálu.

Ukážka strojčeka na zubyZdroj: elements.envato.com

Pri využití tohto materiálu v medicíne zďaleka nejde len o zubné náhrady či keramický strojček na zuby. Rôzne keramické a sklokeramické materiály sú využívané pri rekonštrukciách postihnutých častí tela, predovšetkým kostných tkanív. Náhrady kĺbov, stavcov či dokonca kostičiek v uchu, toto všetko je možné riešiť keramickými implantátmi. Najmodernejšie keramické materiály dokonca podporujú hojenie rán a majú bakteriostatický účinok.

Keramika zlepšuje liečebné postupy

Prínosy keramiky v medicíne sú teda nesporné. Okrem toho netreba zabúdať, že zlepšuje medicínske postupy, zefektívňuje liečbu a zároveň sa zlepšuje aj kvalita umelých náhrad, ktoré majú následne dlhšiu životnosť. Prioritou je nielen odstránenie bolesti a zlepšenie kvality života, ale aj estetiky pacienta. Netreba totiž zabúdať, že kým medicína je zameraná skôr na „funkčnosť“, pre kvalitu pacientovho života má zásadný význam aj zovňajšok.

Skvelým príkladom je neviditeľný strojček na zuby, ktorý mnohým ľuďom umožňuje riešiť defekty chrupu a sánky bez toho, aby o tom ktokoľvek z okolia vedel. Odmietanie strojčeka a tým pádom aj adekvátnej liečby z obavy o reakcie okolia sú tak vďaka moderným technológiám minulosťou. 

Strojček na zubyZdroj: elements.envato.com

Značky: