Nie sme iba e-shop – osobne zabezpečíme, aby všetky komponenty spolu fungovali tak, ako potrebujete. Zapojíme vás.

Nájsť predajňu s takým  širokým sortimentom nie je na Slovensku jednoduché. Práve preto sme sa na streche bratislavskej prevádzky firmy PC Business porozprávali so spolumajiteľkou tejto spoločnosti, Mgr. Katarínou Kolekovou. Hovorili sme o podstate úspechu, o špecializácii, sortimente, ale aj o prístupe k zákazníkom. 

Mgr. Katarína Koleková, spolumajiteľka PC BUSINESS

Mgr. Katarína Koleková, spolumajiteľka PC BUSINESS

touchIT: Dobrý deň, povedzte nám, kde sa vlastne nachádzame a čím sa zaoberá vaša spoločnosť.
KK: Dobrý deň, vitajte v spoločnosti PC Business, s. r. o., v bratislavskom Prievoze. Sme slovenský dovozca a distribútor so špecializáciou na príslušenstvo k počítačom a sieťam. Chcem podčiarknuť našu špecializáciu, a to, že sme naozaj čisto slovenská spoločnosť s 20 ročnou históriou.

touchIT: Ako to celé vlastne začalo?
KK: Všetko začalo ešte v Banskej Bystrici, v malom sklade s tureckým oblečením. Pokračovalo to internetovou kaviarňou a predajom rôzneho tovaru. Po pár rokoch sme si uvedomili, že práve špecializácia je cesta k úspechu, a to sa nám aj potvrdilo.

touchIT: Poznáme vás hlavne z internetovej stránky www.roline.sk alebo www.pcb.sk. To už neplatí?
KK: Samozrejme platí, sú to správne adresy, ale náš záber je už teraz širší ako sú len produkty tejto značky a nerobíme už len produkty pre PC. Náš kompletný sortiment tak nájdete na adrese www.kabel.sk. To je adresa, ktorá sa ľahko zapamätá, a to aj v zahraničí.

touchIT: Čím sa vaša firma odlišuje od iných e-shopov s podobným sortimentom?
KK: Predovšetkým tým, že my nie sme len e-shop. Nepredávame škatule, my vieme aj poradiť, a to zákazníci veľmi oceňujú. Elektronický obchod je pre nás jeden zo spôsobov predaja, je to náš 24 hodinový online katalóg. Našou prednosťou je práve podpora, na ktorú sa môžu zákazníci spoľahnúť. Pripojíme vás – to je naše heslo, a to sa aj snažíme vždy naplniť. Základom našej práce je dobrá nálada, k tomu patria aj cukríky pre zákazníkov. Sme veselá spoločnosť a o všetko sa delíme.

touchIT: Rozumiem, je to teda niečo iné ako len webová adresa, je to aj o podpore. Telefonujú vám teda zákazníci do firmy často?
KK: Volajú nám často a my veľa voláme im. Pýtajú sa, čo by sme im odporučili na riešenie ich požiadaviek a chcú vedieť, s čím máme dobré skúsenosti. Na základe dobrých skúseností sa k nám potom aj radi vracajú. U nás nefunguje to, že by sme si vás po firme prepínali na rôznych ľudí. Zavoláte k nám raz a my vám hneď poradíme. Bez čakania. Mimobratislavskí zákazníci sú tiež prekvapení, že im zavoláme späť a ponúkneme im tovar. Je to taká ľudská starostlivosť o zákazníka.

touchIT: Vy máte naozaj veľa produktov. Ako získavate poznatky o ich kvalite?
KK: Jednak dávame produkty bezplatne na testy zákazníkom a pýtame sa ich. Sami tiež veľa testujeme a tiež spolupracujeme s odborným časopisom. Ak si zákazník vyberie drahší produkt a nevie presne, či je to to pravé, dáme mu ho na zápožičku. Takto po rokoch vzniknú cenné skúsenosti.

touchIT: Aký veľký je váš tím?
KK: Celkovo sme ôsmi. Traja predajcovia, jeden skladník, jeden technický špecialista, ekonomické oddelenie a vedenie. U nás sa nehráme na oddelenia. Každý vie, čo má robiť. Sme rodinná firma a máme priemernú zamestnanosť 7 až 8 rokov. Aktuálne sme prijali ďalších dvoch zamestnancov. (Kolekova-3.jpg)

touchIT: Ako sa mení predávaný sortiment v čase?
KK: Je zaujímavé, že stále sa veľmi dobre predávajú patch káble a potom VGA káble k monitoru a sériové i paralelné káble. V kurze sú tiež audio/videokáble, redukcie, ale aj reproduktory a Bluetooth riešenia. V obľube sú stále rôzne adaptéry, redukcie a prepínače. Dobre sa už predávajú HDMI a Display port káble, hlavne špeciality – teda dlhšie ako 5 metrov, dobre sa predávajú aj 30 metrové káble.

touchIT: U vás vidím ale aj sortiment úplne iného zamerania ako je IT
KK: Áno, rozšírili sme náš sortiment. Už tretí rok prevádzkujeme stránku www.kynologickepotreby.sk a ponúkame aj predaj pomôcok na výcvik psov. Z oblasti kynológie realizujeme aj odborné semináre napr. pre aktívnych psíčkárov. Aj v tejto oblasti máme veľa skúseností a vieme dobre poradiť.

touchIT: Čo je teda základom úspechu?
KK: Okrem dobrej predajnej atmosféry je to samozrejme kvalita produktov. Stále hľadáme nové trendy, čo sa bude predávať a hľadáme aj osvedčených dodávateľov. Priamo z Ázie veci nenakupujeme, berieme produkty od overených európskych distribútorov. Môžeme sa tak spoľahnúť na dodržanie európskych štandardov. Nestane sa nám teda, že by sme predali nepreverený produkt.
Práve preto sme mohli teraz pristavať v našej prevádzke ďalších 200 m2 kancelárskej plochy, a to sme realizovali z vlastných zdrojov. Tak môžeme rozšíriť naše testovacie zázemie, tiež oblasť kynológie a budeme teda ešte viac s našimi zákazníkmi.

touchIT: Kto sú vaši zákazníci?
KK: Dá sa povedať, že každý v IT biznise k nám raz príde, ale chodí k nám aj veľa koncových zákazníkov, ktorí v bežných predajniach nenašli to, čo potrebujú, resp. nevedeli im poradiť. Nakupujú u nás montážne firmy, predávame pre výroby, hotely, školiace strediská, malé i veľké firmy.

touchIT: Ako je to s otváracími hodinami?
KK: Už 20 rokov sme otvorení v tradičnom čase od 8.30 do 17.00, päť dní v týždni. Na iných časoch návštevy sa dá telefonicky dohodnúť. Stále sme otvorení napr. na našej stránke www.kabel.sk.

Ďakujem za rozhovor

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.