Najnovšiu vlajkovú loď od spoločnosti Huawei si môžete zakúpiť s rozdielnymi generáciami interného úložiska i operačnej pamäte. 

Rýchlosť pamäte nie je parameter, ktorému venujete pri kúpe nového smartfónu zvýšenú pozornosť. Najmä ak ide o vlajkovú loď, pri ktorej automaticky očakávate to najlepšie, čo aktuálne trh ponúka. Nemusí to tak byť vždy. Dôkazom sú modely Huawei P10 a P10 Plus, ktoré môžete dostať so špičkovým i menej špičkovým hardvérom. U všetkých modelov nájdeme pod kapotou výkonný procesor Kirin 960 s totožnými kapacitami operačnej i flash pamäte. Rozdiel je však v generáciách a štandardoch týchto komponentov.

Čo sa týka operčnej pamäte RAM, v novinke od tretieho najväčšieho výrobcu smartfónov súčasnosti ju môžete nájsť v dvoch rôznych typoch a to LPDDR3 alebo LPDDR4. Interné úložisko môže byť pre zmenu buď typu UFS 2.0, UFS 2.1 alebo eMMC 5.1. Keďže Huawei montuje spomínané komponenty v ľubovoľnej kombinácii, kľudne môže nastať prípad, že sa stanete majiteľom nového P10 s pomalšou operačnou pamäťou LPDDR3 a aj s relatívne zastaraným typom internej pamäte eMMC 5.1. Čo to pre vás znamená?

Že váš nový smartfón, za ktorý ste zaplatili pár stoviek eur bude pomalší, ako ten istý typ, ktorý vlastní, povedzme váš známy. Ako zistíte, ktoré typy pamätí sú vo vašom vyhliadnutom modeli? Žiaľ, nakoľko výrobcovia vo väčšine tieto informácie nikde neuvádzajú, dozviete sa to až po rozbalení zariadenia pri tzv. benchmark testoch. Práve benchmarky niektorých používateľov prezradili tieto rozdiely. Kým používatelia s eMMC 5.1 zaznamenali sekvenčnú rýchlosť čítania okolo 250 MB/s, štastnejší majitelia novších typov UFS 2.0 a UFS 2.1 zaznamenali rýchlosti na hranici 500 MB/s, respektíve až 750 MB/s.

Korektne treba priznať, že Huawei svojich zákazníkov nezavádza, nakoľko použité typy pamätí negarantuje ani nikde neuvádza. K celej záležitosti sa už prostredníctvom portálu Weibo vyjadril aj CEO spoločnosti Huawei Richard Yu, ktorý uviedol, že tento stav je dôsledkom nedostatku najnovších typov pamätí v dodávateľskom reťazci. Zároveň svojich klientov ubezpečil, že budú s výkonom zariadení pri reálnom používaní určite spokojní vďaka hardvérovej a softvérovej optimalizácii.

Zdroj: Engadget

 

 

 

Značky: