Nabíjacie adaptéry postupne miznú z balení viacerých smartfónov, túto praktiku skúša aj Xiaomi.

Adaptéry na nabíjanie už dávno nie sú samozrejmosťou v baleniach smartfónov. Dôvodom je najmä to, že mnohí používatelia smartfónov už dávno doma nejaký ten adaptér nabíjania majú. Pri kúpe nového zariadenia sa však môžu tieto adaptéry doma len hromadiť a vytvárať tak zbytočne množstvo elektronického odpadu. Niektorí výrobcovia však stále tieto adaptéry do balení smartfónov vkladajú a Xiaomi je jedným z nich.

Niektoré nové modely však prichádzajú bez adaptérov, čo viacerých fanúšikov tejto značky znepokojuje. Nie každý má totiž doma príslušný adaptér nabíjania, čo by mohlo po kúpe smartfónu prekážať. Pozreli sme sa teda na situáciu s adaptérmi nabíjania v baleniach smartfónov a môžeme povedať, že sa používatelia smartfónov nemajú čoho obávať.

Xiaomi pribaľuje adaptéry k takmer všetkým smartfónom

Viaceré spoločnosti dnes už adaptéry nabíjania do balení nepribaľujú. V baleniach tak možno nájsť kábel, no adaptér si treba dokúpiť separátne, prípadne použiť ten zo staršieho smartfónu. Je to prípad aj veľkých značiek ako je Samsung, HONOR či OPPO. Xiaomi však doteraz adaptéry pribaľovalo a chudobnejšie balenia sa vo viacerých prípadoch neobjavovali na trhu. Nový model Redmi 13 však adaptérom nabíjania nedisponuje, aspoň teda nie v balení. Výrobca uvádza, že si ho treba dokúpiť navyše.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Keď sme sa ale pozreli na portfólio smartfónov z dielne čínskeho giganta, boli sme príjemne prekvapení. Absencia adaptéru nabíjania sa objavila len v prípade lacnejších smartfónov. Najnovším modelom, ktorému chýba adaptér nabíjania, je práve Redmi 13, no rovnaká situácia nastala aj pri staršej generácii telefónu, Redmi 12. Lepšie vybavené série telefónov ako je Redmi Note však adaptérom v balení disponujú. Xiaomi na to môže mať hneď niekoľko dôvodov.

Jedným z nich môže byť fakt, že pri lacnejších smartfónoch sa výrobca snaží udržať cenu čo najnižšie. Aby sa tak mohlo stať, tak ušetrí na adaptéroch, ktoré do balenia nepribalí. Zároveň však môže byť dôvodom aj to, že tieto modely disponujú len pomalším nabíjaním. Taký Redmi 13 sa dokáže nabíjať nanajvýš 33 W adaptérom. Tieto adaptéry sú na trhu už nejaký ten rok a je vysoká pravdepodobnosť, že zákazník doma adaptér tohto typu bude mať. Pri drahších smartfónoch s rýchlejším nabíjaním okolo 67 W a viac však táto pravdepodobnosť nie je taká vysoká. Aj z tohto dôvodu zrejme v baleniach drahších smartfónov adaptér nájdeme, no lacnejšie modely si musia vystačiť bez neho.

Zdroj: xiaomiadictos.com, vlastné

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.