Život na sociálnych sieťach je niečo dnes úplne prirodzené a ani si to neuvedomujeme. Sú užitočné, no treba s nimi vedieť aj narábať. Je to podobné, ako so všetkým ostatným. Môžete pridávať obsah na tieto siete, no treba zobrať do úvahy, že už nikdy sa nebude dať vziať späť. Dá sa ukryť pred ostatnými, publikovať len pre vybraných používateľov a priateľov ale obsah nikdy reálne nezmažete.

Plusy a mínusy

Pridávanie príspevkov na sociálnych sieťach je treba vedieť zvládať. Vlastne s prihliadnutím na podmienky používania služby danej siete, si na nej môžete publikovať čo chcete. Plus aj v rámci zákonných noriem. Tvrdiť, že vašu bezpečnosť zvýšite tým, že ich nebudete používať, nebude celkom jednostranné tvrdenie.

Na Facebooku, Instagrame alebo napríklad Twitteri sa dozviete informácie z aktuálneho diania. Stačí odoberať či inak povedané sledovať osoby, organizácie alebo záujmové skupiny a máte prehľad o aktuálnom dianí.

So súkromím sa to možno nemusí až tak preháňať. To, že ste boli niekde na výlete, vie mnoho ľudí z vášho okolia. Nebude teda veľkým tajomstvom, keď zverejníte pár fotiek a postrehov. Podobne to urobia vaši známi alebo spolužiaci, ktorých ste dlho nevideli. Dajte si ale pozor na to, aký typ informácie zverejňujete. Určite neodporúčame fotografovať vaše pracovisko tak, že bude vidno citlivé údaje vašej firmy prípadne údaje, ktoré je zbytočné, aby boli viditeľné. To len na okraj.

Ďalej na sociálnych sieťach zistíte podstatne závažnejšie skutočnosti. Ľudia, ktorí bezostyšne želajú smrť iným alebo sa radikalizujú pod niekedy banálnymi príčinami, naozaj existujú. Áno chodia okolo vás každý deň, no zväčša sú ticho, pretože sami o sebe nič neznamenajú a ich frustrácia sa dá z ich pohľadu bezpečne prejaviť až na internete.

Najlepší spôsob je vyhnúť sa ostrým a útočným debatám na akúkoľvek tému. Nemusí ísť nutne o politiku alebo spoločenské témy reagujúce na udalosti doma či vo svete. Vhodný spôsob je predstaviť si, že to čo píšete, hovoríte človeku zoči-voči. Sociálne siete sú dnes sčasti zodpovedné za šírenie svojho obsahu. Majú spoločenskú zodpovednosť a nemali by podnecovať šírenie násilia a nenávistných či napríklad rasistických príspevkov.

Nakoniec, stačí keď si niektoré diskusie prečítate a zistíte, koľko zloby v sebe ľudia majú. Nemyslia to tak zle, ako sa to v skutočnosti javí, no aj tak je to ukážka ich nastavenia mysle a hodnôt. Môžete sa do tohto diania zapojiť, no nevyjdete s čistým štítom a nemá zmysel sa snažiť pretlačiť váš postoj, ak sa diskusia uberá osočovaním a nie zmysluplnými alebo aj menej zmysluplnými ale slušne prejavenými názormi.

Sociálne siete a charita

Hneď na začiatok, kým by sme si chceli myslieť niečo iné. Sú to firmy, ktorých primárnym cieľom je zisk. Je to úplne v poriadku a mali by ste to vedieť. Ich cieľom je zarábať na cielenej reklame. Čím viac o vás vedia, tým lepšie. Ako sa ale o vás dozvedia detaily, keď o sebe nič nepridávate? Napríklad z toho čo „lajkujete“, aké skupiny označujete „Páči sa mi to“, alebo napríklad na ktorých príspevkoch sa pozastavíte. Áno, sociálne siete a ich aplikácie presne vedia, aký obsah ste mali na displeji smartfónu zobrazený.

Nielen Facebook, ale aj ostatné aplikácie tohto typu o vás sledujú všetko, čo sa len dá. Berte to na vedomie. Príspevky ako texty alebo fotografie dávajú minimálne Facebooku plné právo na využívanie bez obmedzení. Zatiaľ ste vašu fotografiu asi nikde v reklame nevideli ale Facebooku ste súhlasom s podmienkami používania dali právo aj na toto. Viac o téme bezpečnosti na sociálnych sieťach sa dočítate tiež na webe bezpecnenanete.sk.

Minulosť

Na Facebooku častokrát zostávajú veci z minulosti. Vlastne je to pravidlom a jeho neraz užitočnou hodnotou, no pozor na narušenie súkromia tzv. stalkermi. Osobami, ktoré vás cielene špehujú. Pokojne to môžu byť osoby, ktoré máte práve teraz vo vzťahu. Žiarliví jedinci. Paradoxne, ak pridávate na Facebook veľa fotiek a zrazu ste boli niekde a nemáte z toho „záznam“ a nepridali žiadnu fotku, žiarlivý partner to môže brať ako podozrenie na inú aktivitu.

Facebook a profil. Čo všetko sa o vás dozvedia cudzí ľudia?

Facebook a profil. Čo všetko sa o vás dozvedia cudzí ľudia?

Pozor na spoločné heslá v bývalých vzťahoch. Aj po ich ukončení ste možno nemysleli na to, že prístup k účtu ste mali spoločný. Druhá osoba bude mať prístup k vášmu Facebooku a Messengeru a možno aj k iným sociálnym sieťam alebo emailom, ak používate všade rovnaké heslo. Aj preto je vhodné mať pre jednotlivé služby odlišné heslá.

Spolu so skutočným životom je treba občas zrevidovať aj ten digitálny. Sú previazané a strčiť hlavu do piesku nepomôže.Odstrániť ilustračný obrázok

Bezpečnosť a čo ďalej?

Nastavenie súkromia býva veľmi zrozumiteľné

Nastavenie súkromia býva veľmi zrozumiteľné

Otázkou okolo sociálnych sietí nie je z nášho primárneho pohľadu, ako mať čo najsilnejšie heslo. Toto je dôležité, aby niekto nemohol zneužiť váš účet a pridávať rôzne príspevky vydávajúce sa za vás. Avšak to najväčšie bezpečie máte v rukách vy sami.

Základy zabezpečenia a nastavenie súkromia, napríklad kto všetko môže alebo nemôže vidieť váš príspevok, sú odporúčane veci. Nastavenie je jednoduché a či už na webe alebo v prehliadači, sociálne siete vám pomôžu dosiahnuť požadované nastavenie súkromia.

Preto jedna z pálčivých tém je aj to, ako teda vlastne sociálne siete používať. Dávať na Instagram príspevky o tom, kde ste, čo ste jedli alebo akú reštauráciu navštevujete? Pokojne, ak máte pocit, že toto nie je niečo, čo by ste v budúcnosti ľutovali. Sociálne siete k našim životom nejako už patria a úplne sa od nich dištancovať asi nie je potrebné. Navyše, či už ste politik, fanúšik nejakého seriálu, športu alebo občianskej iniciatívy, bude vám publikovanie na sociálnych sieťach k prospechu. Uškodiť vám môže viac váš spôsob vyjadrovania a „hejtovania“ ako to, či ste sa odfotili niekde pri mori alebo v lese.

Nakoniec ale sociálne siete a vo veľkej miere práve Instagram spôsobujú mnohé psychicky nepriaznivé stavy. Nedá sa povedať, že sociálne siete sú prejavom chválenia a falošných zážitkov. Z nášho pohľadu je veľa príspevkov prínosných a neraz užitočných, to my si vytvárame pohľad a domnienky o fotografii alebo danej scéne. My jej dávame zbytočný príbeh navyše a potom máme zo seba nedostatočný pocit.

Čo sa týka vášho súkromia a nejakých nastavení toho, čo je o vás vidno, začať môžete priateľmi. Možno ste si do profilu popridávali rôznych ľudí a ani ich reálne nevideli a vlastne ani neviete poriadne o koho ide. Aj odstránenie niektorých takto pridaných kontaktov je jedným z riešení. Tým, že prijmete akékoľvek žiadosti o priateľstvo, riskujete odhalenie vašich fotografií ešte väčšej skupine ľudí. Aj keď toto by malo byť bezpredmetné. Najlepšie je zaujať postoj, že každú fotku, čo dáte na internet môže vidieť hocikto.

Nastavte si dvojfaktorovú autorizáciu. To môžete spraviť na Facebooku, Gmaile a teda aj YouTube, WhatsAppe a tiež na Instagrame. Ochránite si tak svoj účet aj v prípade, že niekto zadá vaše heslo. Bude potrebovať ešte SMS kód alebo iný spôsob autorizácie.

Dvojfaktorová autorizácia na Facebooku

Dvojfaktorová autorizácia na Facebooku

Kritické myslenie

Sociálne siete sú výbornou pomocou na šírenie informácií, ktoré naozaj oceníte každý deň. V rámci cestovania, akcií vo vašom obľúbenom obchode alebo napríklad mestskej časti. Tiež je to ale jeden z najlepších spôsobov na šírenie hoaxov a podvodov. Napríklad súťaží, ktoré si niekto vymyslel a uvádzaná značka s nimi nemá nič spoločné.

Uznávame ale, že je veľmi ťažké rozpoznať pravosť fotografie alebo tvrdenia. Skúste však nebrať každú fotku, zdanlivú neprávosť alebo správu ako automaticky overenú a pravdivú. Len preto, lebo ju zdieľal niekto z vašich priateľov. Lebo ak vy zdieľate hoax, vy ste zase priateľom niekoho iného a správa sa tým nestane legitímnou.

To skutočne najťažšie

Postupne to ale pre vás nebude taký problém. Je to o spôsobe, akým by ste mohli vnímať veci. Bude to chcieť odlišný pohľad na dianie okolo vás a vlastne je to obrovská téma. Avšak skúste pristupovať k veciam okolo vás pokornejšie. Možno sa nebudete musieť vždy vyjadriť ku všetkému. A možno ani nemusíte mať úplne vždy pravdu. Záleží na tom, aby ste ju mali? Záleží na tom, aby ste druhého (častokrát neznámeho) človeka ponížili v diskusii, v ktorej povedzme ani vy nemáte informačne až tak navrch?

Ako vidíte, správanie na sociálnych sieťach môžete brať ako keby to bol naozaj reálny život, pretože častokrát je. Potom stačí len zvoľniť, pouvažovať a občas si niečo aj premyslieť. A to platí nielen o tom, čo píšete ale aj čo fotíte a zverejňujete.

 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.