Začali s výrobou optického skla do mikroskopov a ďalekohľadov, neskôr začali vyrábať objektívy na fotoaparáty. Naskočili na vlnu, ktorá sa stávala čoraz populárnejšou a aj vďaka neustálym inováciám sa na nej vezú dodnes. Úspešne, už 100 rokov. Svetový líder vo fototechnike ani vo svojom úctyhodnom veku v tempe nepoľavuje – práve  naopak.

Planéty na dosah ruky

Spoločnosť, ktorú dnes poznáme ako Nikon, odštartovala svoju dráhu v roku 1917 – vtedy ešte s názvom Nippon Kogaku Kogyo. Jej výroba začala optickými sklami pre mikroskopy, ďalekohľady a teleskopy. Prístroje z dielne Nikon sú už celých 100 rokov obľúbené po celom svete, ba dokonca až v kozme. V roku 1971 sa pre vesmírne podmienky upravený Nikon Photomic FTN stal súčasťou misie Apollo 15 a o 10 rokov neskôr vyrobil Nikon podľa požiadaviek NASA špeciálny model zrkadlovky Nikon F3, ktorý používala posádka raketoplánu Columbia. Fotoaparát musel byť schopný zhotoviť 250 záberov s automatickou expozíciou a film sa musel dať vymeniť počas fotenia.

Spoločnosť Nikon už roky vyrába aj šošovky do teleskopov. V roku 2010 sa stala súčasťou japonského vesmírneho projektu, kedy bol prvý vesmírny teleskop so šošovkou od Nikonu s priemerom 20 cm umiestený na obežnú dráhu Zeme, odkiaľ môžu vedci na diaľku pozorovať planéty Mars, Venušu a Merkúr. Vďaka svojej výnimočnej kvalite šošoviek sa Nikon aj naďalej podieľa na vývoji množstva vesmírnych sond či satelitov, vďaka ktorým môžeme čoraz viac skúmať vesmír.

Inováciami k jednotke na trhu

Začiatkom 20. storočia vo svete prebiehal boom fotografovania. Nikon sa preto začal venovať výrobe fotografických šošoviek a objektívov, ktoré neskôr (od roku 1932) niesli názov NIKKOR –  a odtiaľ bol už len krôčik k výrobe vlastných fotografických prístrojov.

Prvý fotoaparát Nikon predstavil v roku 1948. Niesol príznačný názov Nikon Model I. Mal viaceré vlastné inovácie a získal svetový ohlas.

V roku 1959 prichádza na trh prvá zrkadlovka s vymeniteľným objektívom – Nikon F, vylepšená v roku 1972 modelom Nikon F2. Ponúkal jednoduchšiu a rýchlejšiu obsluhu a väčšiu automatiku. V tom čase bol už Nikon jedným z lídrov na trhu a mal medzi fotografmi mnoho fanúšikov.

80-te roky minulého storočia priniesli vlajkovú loď Nikon F3 s elektronickou kontrolou uzávierky, automatickým ovládaním clony, LCD displejom či TTL kontrolou blesku. Fotoaparát dochádzal zhotoviť 6 snímok za sekundu a jeho jednoduchý elegantný dizajn s kontrastným farebným pásikom mal vplyv na neskorší dizajn fotoaparátov. Model Nikonos RS v roku 1992 umožnil fotografovanie aj pod vodou.

Prvé digitálne kompakty Nikon COOLPIX 100 a 300 z roku 1997 priniesli možnosť prenášať fotografie z fotoaparátu priamo do počítača, Nikon D1 kombinujúca rýchly výkon a skvelú kvalitu fotografií sa pričinila o vzrastajúci dopyt po digitálnych zrkadlovkách. Postupne bola táto séria zdokonaľovaná až po súčasnú vlajkovú loď Nikon D5  z roku 2016.

Nedá sa však povedať, že by sa Nikon sústreďoval len na zrkadlovky – v roku 2011 boli predstavené mirrorless fotoaparáty Nikon 1 J1 a V1 s vymeniteľnými objektívmi či COOLPIX P900 z roku 2015 s 83-násobným optickým zoomom. Priaznivci videa sa zas potešili z akčnej kamery KeyMission, ktorú v minulom roku spoločnosť úspešne priniesla na celosvetový trh.

Fotošošovky v službách vedy

Hoci je Nikon známy predovšetkým vďaka svojim fotoaparátom, spoločnosť spoločnosť začala už krátko po svojom vzniku vyrábať aj mikroskopy a ďalekohľady. V r. 1921 to boli prvé malé ďalekohľady MIKRON so 4- a 6-násobným priblížením a v roku 1925 predstavila svoj prvý mikroskop JOICO, ktorý umožňoval až 765-násobné zväčšenie. V roku 1976 priniesol mikroskopy Biophot a Metaphot so systémom CF, ktorý odborníci oceňovali ako mimoriadne inovatívny krok vpred na poli výskumných technológií. V roku 1986 Nikon prichádza s prvým trojdimenzionálnym prístrojom na meranie súradníc – TRISTATION 600. A s inováciami prichádza aj v 21. storočí, keď v roku 2010 uvádza digitálne mikroskopy N-SIM a N-STORM – ich rozlíšenie je ďaleko za možnosťami, ktoré ponúka klasický optický mikroskop.

Napredovať ďalej

Po 100 rokoch však Nikon nezaspáva na vavrínoch – jeho vývoj nových technológií a inovácií napreduje ďalej. Prístroje Nikon sa rokmi vyvíjali, no ich výnimočná kvalita a obľúbenosť stále pretrváva. Svojim fanúšikom prináša stále dokonalejšie modely – v ponuke Nikonu si vyberie každý z množstva fotoaparátov, kompatibilných objektívov a iného príslušenstva, vďaka čomu vyhotoví dokonalé zábery a videá pri všemožných podmienkach. Nikon myslí nielen na profesionálov, ale aj amatérskych fotografov rôznych generácií – mladých ľudí a rodiny s deťmi potešia prístroje s aplikáciou SnapBridge, s pomocou ktorej môžu svoje zábery jednoducho zdieľať na sociálnych médiách; staršia generácia ocení jednoduché používanie vybraných modelov. Nikon svoju storočnicu oslávi 25. júla 2017 – pri tejto príležitosti pripravil množstvo prekvapení. Špeciálny obsah k tejto príležitosti môžete postupne sledovať na http://www.nikon.com/100th/. Dozviete sa tu viac o značke, ktorá už sto rokov prináša ľuďom špičkové prístroje, vďaka ktorým stále napreduje nielen fotografický, ale aj výskumný či vesmírny priemysel.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.