Nikon D5 predstavuje novú vlajkovú loď a je to foťák na pohľadanie. Rozlíšenie úplne nového FullFrame snímača je až 20,8 Mpx, za kvalitou a ostrosťou fotiek stojí 153-bodový autofokus (99 bodov z toho je krížových). Zameranie na foto profesionálov rozpoznáte na prvý pohľad – fotoaparát je pripravený na pohodlné držanie pre fotky na šírku, ale aj na výšku. Samozrejme, treba počítať s poriadnou váhou – telo má viac ako 1,4 kg a s objektívom je naozaj čo nosiť. Vyskúšali sme si to na viacerých zahraničných cestách – je to riadna záťaž, ale keď chcete naozaj poriadne fotky, tak sa vám to aj veľmi oplatí.

V zásade je D5 fotoaparát D4S s podstatne vylepšeným snímačom a úplne prepracovaným zaostrovaním. Naše testy to potvrdili jasne – toto je fotoaparát, s ktorým urobíte kvalitné fotky, po technickej stránke budú bez chýb.

Nikon D5 v skratke

  • Úplne nový 20,8 Mpx snímač s vysokým rozlíšením
  • 153-bodový zaostrovací systém Multi-CAM 20K s procesorom AF-ASIC
  • Procesor Expeed 5 a 4K rozlíšenie vo videu
  • Rýchlosť fotenia 12 fps do 14-bit RAW s automatickým zaostrovaním
  • 14 snímok za sekundu so sklopeným zrkadlom
  • Rozsah ISO od 100 do 102 400
  • Pohodlné držanie a dotykový displej
  • Konfigurácia s dual CF alebo dual XQD kartami
  • Pri XQD karte spracovanie a zapísanie 200 fotiek 14-bit RAW
  • Dlhá výdrž na batériu (až 3780 fotiek na batériu)

Fotoaparát Nikon D5 sme testovali radi. Predovšetkým jeho magnéziové telo vydrží aj drsné zaobchádzanie. Napriek tomu, že rozlíšenie obrazu je vysoké, fotí mimoriadne rýchlo. A to sa vám oplatí pri rýchlych športových záberoch. Ak ste zvyknutí na ovládanie Nikon fotoaparátov, bude D5 pre vás zmena. Všetky tlačidlá sú tak trochu inde, po čase prídete na to, že takto je to asi lepšie.

Mnoho tlačidiel si však môžete prispôsobiť podľa seba – ľahko sa dá ovládanie D5 zmeniť na D4S. Z tlačidiel je jedno nové v prednej časti, ktorým meníte režim zaostrovania. Tri ďalšie tlačidlá na opačnej strane sa dajú prispôsobiť.

Pri ovládaní je revolučným prvkom dotykové ovládanie. Zoomovanie/odzoomovanie nafoteného obrazu jednoducho ľahšie ako s dotykom neurobíte. Aj rýchly posun medzi fotkami je s dotykom super. Navyše, Nikon D5 pozná tváre a preto vie automaticky nazoomovať priamo na tvár. Dotyk je tiež výhodný pri zmene bodu zaostrenia vo videu a tiež na pohyb vo videu. Vo videu sa nám však nedarilo presne zaostriť na bod, ktorý sme dotykom označili. Displej má rozlíšenie 2359k, má uhlopriečku 3,2 palca.

Pripojenie k počítaču je rýchlejšie a spoľahlivejšie USB 3. Na druhej strane by sme si priali aj zabudované Wi-Fi pripojenie, ktorý však Nikon predáva osobitne ako modul WT-6. To už malo byť za tieto peniaze za telo vo vnútri. Drôtová sieť je vo fotoaparáte integrovaná.

Novinkou je aj redukcia blikania obrazu pre statické snímky – napr. v hale s neónovým osvetlením. Na minimalizáciu rozdielov v expozícii tak D5 rozpoznáva špičkové úrovne jasu a upravuje načasovanie spustenia uzávierky.

Testovali sme verziu s pamäťovou kartou XQD. Tá je fakt rýchla, akurát kúpiť takúto kartu nie je jednoduché. Ďalej na prenos fotiek do počítača je lepšie použiť priloženú čítačku, inak je to pomalé.

Ukážky fotografií z Nikon D5:

 

To, čo sa nám páčilo pri fotení najviac je zaostrovanie. Jednoducho D5 zaostrí pri takej nízkej úrovni svetla, že okom ledva rozpoznáte fotený objekt. Ešteže D5 má podsvietené všetky tlačidlá a fotiť tak môžete pohodlne aj v  dosť veľkej tme. Pritom ani vysoká hodnota ISO neprinesie do fotiek príliš vysoký šum. Keď sa k tomu pridá detekčný rozsah automatického zaostrovania začínajúci na – 4 EV, získavame možnosť automatického zaostrovania slabo osvetlených objektov s nízkym kontrastom.

Na to, aby ste mohli fotiť v tme, je Nikon D5 aktuálne asi najlepšou voľbou. Zaostrovanie funguje aj dynamicky (25, 72 alebo 135 bodov) – napr. ak si zvolíte zaostrenie na pohybujúce sa auto, systém ho bude v hľadáčiku sledovať.

Pri nakrúcaní videa sme použili 4K/30p rozlíšenie (3840 × 2160). Po aktualizácii firmware sa dá nakrúcať až 29 minút a 59 sekúnd, videá sa ukladajú do súborov s maximálnou veľkosťou 4 GB. Super funkcia je získanie 8K fotografií z takéhoto videa. Pozor však na to, že telo nemá pri nakrúcaní videa žiadnu stabilizáciu. Buď použijete statív alebo kvalitný objektív s účinnou stabilizáciou. To hlavne vtedy, ak si budete vyberať body zaostrenia na dotykovom displeji.

Cena: telo samotné – 6299 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.