Nikon tento rok oslavuje 100-té výročie založenia značky.

Vyrobila viac ako 100 miliónov objektívov NIKKOR a k výročiu značky prináša limitované edície objektívov a fotoaparátov. Modely D5 a D500 budú vyrobené v 500 kusoch a budú sa dodávať v špeciálnych kufríkoch.

Nikon D7500

Hlavnou novinkou je ale model Nikon D7500, produktovo umiestnený nad modelom D7200 a pod modelom D500.

Fotoaparát sa radí do kategórie Prosumer, teda náročného používateľa, ktorý chce top kvalitu ale nemôže si dovoliť napríklad model D5. Je vhodný pre amatérskych fotografov, ktorí by chceli čo najväčšiu kvalitu výstupu.

Cena fotoaparátu, teda tela bez objektívu, je 1439 EUR. Bude vo viacerých súpravách. Môžete si vybrať napríklad set s objektívom 18 – 105 mm za cenu 1699 EUR alebo napríklad verziu s 16 – 80 mm objektívom za cenu 2369 EUR.

Nikon D7500 – JSEM zachycení okamžiku

D7500-vka má všetko podstatné z D500. Vyznačuje sa teda vysokou kvalitou fotiek, odstup od šumu, dynamickým rozsahom a vysokou rýchlosťou. Fotoaparát je vhodný aj pre športovú fotografiu.

Podľa Nikonu nebýva u drahších fotoaparátov ani tak cena ako hmotnosť. Okrem ceny sa podarilo výrobcovi vtesnať aj do prijateľnej hmotnosti. Pretože tá mnohých zaujíma a býva limitujúcim faktorom najmä keď musíme započítať aj hmotnosť skla.

Má CMOS snímač s rozlíšením 20,9 MPx a veľkosťou DX. Je to identický snímač, čo v D500. Skutočne na pixel rovnaký, nie podobný ani skoro podobný ale identický.

Rovnako používa aj ten istý firmvér a riadiacu časť. RGB snímač má až 180K bodov. Fotoaparát rozpoznáva tvár tak, že pomáha autofocusu v scénickom režime správne zaostriť.

Rýchlosť je 8 sn./s a oproti 7200 má dvojnásobný buffer. Uloží až 50 snímok v RAW a 100 v JPEGu v najvyššej kompresii. Vo výsledku je teda počet fotografií v režime super rýchleho snímania nižší, no stále bude mnohým postačovať.

Hlavné vlastnosti

  • 51 ostriacich bodov
  • Automatické meranie scény ihneď po zapnutí fotoaparátu
  • Výklopný displej – najžiadanejšia funkcia. Vhodná nielen pre kreatívne fotografie s vtáčej alebo žabej perspektívy. Vhodné pri tvorbe videa v pohybe. Keď treba vidieť scénu a nedá sa dať na displej cez HDMI ako pri statickom státí fotoaparátu.
  • Podpora 4K rozlíšenia pri 30 sn./s – na výber je formát MOV alebo MP4
  • Active D-Lighting aj vo videu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.