Spoločnosť Nikon rozširuje svoju ponuku fotoaparátov strednej triedy radu Z o plnoformátový hybridný model Z6III. Malý a odolný model Z6III skonštruovaný v duchu fotoaparátov Z8 a Z9 je flexibilné kreatívne zariadenie, ktoré ponúka detailné statické snímky a interný záznam videa v rozlíšení 6K/60P (RAW).

Fotoaparát Z6III predstavuje zariadenie pre fotografov a filmárov, ktorí chcú naplno využiť kreativitu a zároveň zachovať svoju výbavu kompaktnú. Srdcom fotoaparátu je prvý čiastočne vrstvený plnoformátový snímač CMOS na svete. Je navrhnutý tak, aby fotoaparátu Z6III umožnil dosahovať vysoký výkon a zachovať si malé rozmery, pritom poskytuje vysokú kvalitu obrazu, dynamický rozsah a vernosť farieb.

Čiastočne vrstvený snímač v srdci fotoaparátu Z6III je podporovaný rovnakým procesorom EXPEED 7, ktorý poháňa modely Z8 a Z9. Toto výkonné duo senzora a procesora umožňuje rýchle výpočty AF a obnovovacie možnosti elektronického hľadáčika fotoaparátu, ako aj jeho vysokú citlivosť na svetlo. Fotografi tak získajú neprerušovaný pohľad cez hľadáčik a môžu využívať frekvenciu snímania až 120 snímok za sekundu bez obáv zo skreslenia vplyvom efektu „rolling shutter”. Filmári môžu priamo z fotoaparátu poskytovať čisté záznamy s rozlíšením 6K a 5,4K alebo priamo vo fotoaparáte vytvárať na detaily bohaté videosekvencie v kvalite 4K UHD prevzorkované z rozlíšenia 6K.

Fotografi a filmári môžu okrem toho využívať inteligentnú detekciu objektov od spoločnosti Nikon so sledovaním očí v režimoch detekcie očí ľudí alebo zvierat a vďaka širokému rozsahu citlivosti snímača ISO a citlivosti automatického zaostrovania až do –10 EV môžu snímať celkom do noci.

Fotoaparát Z6III sa tiež môže pochváliť jasným elektronickým hľadáčikom – a toto je vôbec prvý mirrorless fotoaparát vybavený elektronickým hľadáčikom so širokým farebným gamutom DCI-P3. Vďaka novej úrovni zobrazenia už nebudú detaily skryté v tieni a s istotou môžete tvoriť pomocou fotoaparátu s vedomím, že finálne súbory budú zobrazovať farby podľa vašich predstáv.

Nikon zároveň ohlasuje skoré spustenie služby Nikon Imaging Cloud. Ide o bezplatnú službu pre používateľov fotoaparátov Nikon pre priamu aktualizáciu firmvéru a priamu zálohu dát z fotoaparátu na cloud úložisko.

Kľúčové vlastnosti Nikon Z6III

Čiastočne vrstvený plnoformátový 24,5 Mpx snímač: rýchle čítanie dát zo snímača umožňuje dátový výstup v plnom rozlíšení na vytváranie čistých, detailných snímok s vynikajúcim dynamickým rozsahom a vernosťou farieb. Natívny rozsah ISO sa pohybuje od 100 do 64 000 (rozšíriteľný na 50 – 204 800).

Videosekvencie vo formáte 6K RAW priamo vo fotoaparáte: interný záznam v kvalite 6K/60P (RAW) a 5,4K/60P (YUV). Priamo vo fotoaparáte môžete vytvárať videosekvencie v kvalite 4K UHD/60p prevzorkované z rozlíšenia 6K a snímať videosekvencie s frekvenciou snímania až 240p (10-násobne spomalené).

Zvuk vysokej kvality: externý mikrofónny vstup fotoaparátu možno použiť ako linkový vstup pre zvuk profesionálnej kvality.

Jasný  elektronický hľadáčik s ultra širokým farebným gamutom: 5 670 000 bodový  elektronický hľadáčik s obnovovacou frekvenciou 60 sn./s a jasom 4 000 nitov zobrazuje konzistentne plynulý obraz vo vysokom rozlíšení. Široký (DCI-P3) farebný gamut zobrazuje realistické farby bez farebných pruhov.

Až 120 sn./s s AF/AE a snímanie pred stlačením spúšte: 120 sn./s (10 Mpx, JPEG vo formáte DX) alebo 60 sn./s (24 Mpx, plnoformátový JPEG). Z6III zachytí rozhodujúci okamih, aj keď sa udeje skôr, ako ste stlačili spúšť.

Automatické zaostrovanie: prekvapivo rýchle výpočty automatického zaostrovania zabezpečujú spoľahlivé sledovanie objektov. Detekcia objektov a automatické zaostrovanie fungujú až do –10 EV pri snímaní videosekvencií aj statických snímok.

Výkonná stabilizácia obrazu a stabilizácia obrazu viazaná na zaostrovací bod: 5-osová stabilizácia obrazu v rozsahu 8,0 EV zabudovaná priamo v tele fotoaparátu a E-VR pri snímaní videosekvencií. Stabilizácia obrazu viazaná na zaostrovací bod stabilizuje senzor s prioritou oblasti okolo aktívneho zaostrovacieho bodu.

Výklopný a otočný monitor s vysokým rozlíšením: plne otočný dotykový displej s 2 100 000 bodmi poskytuje jasný a veľmi detailný pohľad na scénu z akéhokoľvek uhla.

Malý, ľahký, odolný: váži iba 750 g, s prvotriednym utesnením voči poveternostným vplyvom a odolnosťou voči chladu až do –10 °C.

Dva sloty na karty: jeden slot podporuje karty CFexpress Type B alebo karty XQD a druhý karty SD UHS-II.

Voliteľný vertikálny batériový grip: nový multifunkčný Battery Pack MB-N14 od spoločnosti Nikon možno použiť ako grip pri vertikálnom snímaní alebo na vyváženie teleobjektívov a osvedčí sa aj pri dlhotrvajúcom celodennom snímaní.

Zdroje: Nikon

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.