S fotoaparátom Nikon Z30 sme pripravili viacero videí. Je s ním radosť robiť, je ideálny ak robíte video sami a chcete mať poriadnu kvalitu obrazu ale aj zvuku.

Robili sme s ním videorecenziu na motorku Yamaha Ténéré 700, mali sme ho pripevnený na prilbe, prežil aj mierny dáždik.

Video na Temži

Vrcholom natáčania s Nikon Z30 však bola adrenalínová jazda rýchločlnom po Temži. Nie je to celkom lacná zábava, ale na vyskúšanie natáčania videa v náročnom prostredí spojenom s vysokou rýchlosťou, kvapkami vody, náročnosťou na stabilizáciu obrazu je to veľmi dobrá príležitosť.

Hlavné výhody

Čo teda na fotoaparáte Nikon Z30 oceňujeme? Na prvom mieste je to otočný displej, ktorý umožňuje dobre komponovať scénu na seba. Naša výhrada smeruje k tomu, že pri otočení displeja na seba nevidíte na ňom ukazovateľ sily nahrávaného zvuku. Je to rozhodne jedna z požiadaviek na vylepšenie pomocou ďalšej verzie upgrade firmware.

Nikon Z30Zdroj: TOUCHIT.sk
Nikon Z30 pri realizácii vlogu

Na druhom mieste sú to zabudované mikrofóny. Síce softvérové potlačenie vplyvu vetra je málo účinné, ale inštalácia doplnkovej protiveternej ochrany nie je náročná. Inak je súčasťou Vlogovacieho kitu s týmto fotoaparátom, ktoré obsahuje okrem fotoaparátu a objektívu aj SmallRig statív, diaľkové ovládanie a spomínané protiveterné ochrany. V dobe testu sme ho nemali k dispozícii, poriadili sme si ochranami z čínskeho e-shopu. Ako statív sme použili Joby GorillaPod 3K, ten odviedol perfektnú prácu a fotoaparát sme mohli spoľahlivo držať v ruke aj pri náročnej plavbe na Temži.

Na treťom mieste oceňujeme kvalitu obrazu, ktorý je plný farieb a dokáže si poradiť aj s meniacimi sa svetelnými podmienkami. Nechali sme všetko na automatiku a bolo to v poriadku.

Nikon Z30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Kvalita obrazu z Nikon Z30

Výborné je, že fotografie aj videá je možné rýchlo preniesť do mobilného telefónu pomocou aplikácie SnapBridge a takto vaše novinky rýchlo zdieľať. Na to je dnes vysoká požiadavka, ľudia sa chcú pochváliť a hlavne takýmito netradičnými videami. Prepojenie je cez Bluetooth aj Wi-Fi a takto sa naozaj dajú rýchlo preniesť aj fotky v originálnom zobrazení či kratšie videá. Je to najrýchlejší spôsob bez toho, aby ste museli nosiť prepojovací USB-C kábel, resp. čítačku SD karty.

Takto sme to urobili aj my a fotky sme umiestnili na Facebook.

Porovnanie s mobilným telefónom

Na Temži sme sa nažili urobiť pár záberov aj s mobilom. Pravda je, že držať mobil v ruke pri takejto jazde znamená riskovať jeho stratu, ale pri dobrom držiaku sa to dá. Zvuk zo smartfónu sa nedal použiť a o stabilizácii v tomto prípade nebolo možné hovoriť.

Nikon Z30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty na Nikon Z30. Áno, chýba tu výstup na slúchadlá

Áno, rýchloloď v Londýne asi nie je každodenná záležitosť a napr. pri predstavení produktu si vystačíte aj s mobilom. Veľký rozdiel je však v zaostrovaní. Nikon Z30 zaostruje na okolo človeka (psa alebo mačky) a ak dáte pred jeho objektív predstavovaný telefón, veľmi rýchlo zaostrí naň. Ak ho zložíte spred objektívu, znova sa obraz v Nikon Z30 zaostrí na oko človeka. To trvá s mobilom oveľa dlhšie a niekedy máte rozostrený a ťažko použiteľný obraz.

Rozdiel pocítite aj pri nižšej úrovni svetla. Nikon Z30 má oveľa väčšie snímacie prvky, je to snímač DX s rozlíšením 20,9 Mpx. Znamená to, že pri nižšej úrovni svetla máte menej šumu, ako to bude v prípade smartfónu.

Nikon Z30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Otočný displej na Nikon Z30

Autoportrét

Nikon Z30 má špeciálnu funkciu autoportrét, pričom po otočení displeja smerom na seba sa všetko prepne do automatiky a nemusíte sa o nič starať. Clona bude pritom F5.6 a ostatné parametre snímania sa tomu prispôsobia. Pokiaľ ale chcete, dá sa v menu táto funkcia vypnúť a všetky parametre si nastavíte podľa seba. To je napr. cesta ako urobiť efektné videá s rozostreným pozadím, ale je naozaj na vás čo si nastavíte.

Dĺžka práce na batériu

Batéria EN-EL25 má kapacitu 1125 mAh a to vám postačí na hodinu a 15 minút natočeného videa. Čo je však podstatné je port v podobe USB-C, ktorým sa dá fotoaparát poháňať napr. pomocou powerbanky. V podstate si teda môžete predlžovať dobu práce podľa potreby. Počas takéhoto pripojenia môžete súčasne s Nikon Z30 natáčať video a zároveň nabíjať batériu.

Nikon Z30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Batéria v Nikon Z30 vydrží viac ako na hodinu natáčania videa

Ešte pripomeňme, že video v rozlíšení FullHD môže mať teraz dĺžku až 125 minút, pokojne si tak natočíte aj dlhší videocast bez prerušovania.

Pohoda pri tvorbe videa

A výborná je predná LED dióda, ktorá informuje o tom, že naozaj natáčate video a nehovoríte len tak do vetra. Spôsob jej práce sa dá nastaviť. Informuje aj o tom, že klesá kapacita batérie alebo je málo miesta na pamäťovej karte.

Nikon Z30 sa dá použiť aj ani webová kamera a to je potom hneď iný online míting, keď je váš obraz zobrazený vo výbornej kvalite spolu s dobrým zvukom.

Fotografovanie

Nikon Z30 je predovšetkým fotoaparát a tak s ním môžete pripraviť aj pekné fotky. Nemá hľadáčik, čo môže klasickému fotografovi chýbať. Mladšia generácia si toho pravdepodobne nevšimne. Nikon sa pri Z30 takto rozhodol preto, aby mal miesto na mikrofóny a toto rozhodnutie pri vlogovacom fotoaparáte hodnotíme kladne.

Pri fotení s výhodou využijete to, že Nikon Z30 má vymeniteľné objektívy. Nie je tak problém zobrať si so sebou dlhé sklo a urobiť pekné fotky objektov, ktoré sú nedostupne vzdialené. Fotili sme do RAW formátu a fotky upravovali v Adobe Lightroom.

Fotky sú plné farieb, používali sme ich aj do tlačeného vydania magazínu TOUCHIT.

Celkové hodnotenie

Aktuálne je Nikon Z30 pravdepodobne najlepšia vlogovacia kamera. Poskytuje veľmi dobrý obraz aj zvuk a to pri jednoduchom ovládaní. Je určený pre bežných ľudí, ktorí chcú a potrebujú pripraviť dobre vyzerajúce video, kde hrajú hlavnú úlohu a často nemajú pri sebe luxus v podobe osobitného kameramana. Cenovo je Nikon Z30 vzhľadom na konkurenciu v poriadku. Osobne by sme brali vlogovací kit Nikon Z30, čo je kompaktné a ucelené riešenie na prípravu videí presne tak ako ich robíme my v redakcii.

Nikon Z30Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Kompaktné vyhotovenie Nikon Z30

Ceny: telo Nikon Z 30 799 eur, kit s objektívom 16-50 za 959 eur. S objektívom 18-140 za 1219 eur a s dvoma objektívmi 16-50 a 50-250 za 1219 eur. Vloger kit s objektívom 16-50 a špeciálnym statívom za 999 eur

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.