Spoločnosť Nikon predstavila nový mirrorless fotoaparát radu Z, formátu DX (APS-C) a prvé dva objektívy NIKKOR Z formátu DX so zoomom – NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,3 VR a NIKKOR Z DX 50 – 250 mm f/4,5 – 6,3 VR.

Všetky novinky sme po prvýkrát videli v Prahe, kde nás Nikon zobral na premiéru tohto zariadenia, ktorá sa konala 10.10.2019 o 10:10 hod – veľmi zaujímavé načasovanie :). Predstavenie sa nieslo v priatelskej atmosfére, pričom na ňom nechýbali ani ambasádori spoločnosti Nikon, ktorí sa k novinke a rade “Z” ako takej vyjadrovali. Samozrejme, pozitívne a po našich skúsenostiach môžeme iba súhlasiť, rada “Z” je skutočne vydarená. Predprodukčných vzoriek je veľmi málo, a preto sme nemali veľa času na vytvorenie prvých dojmov z praxe, avšak podrobný redakčný test to napraví. Po oficiálnom predstavení v Prahe sme sa zúčastnili aj technického školenia v Bratislave, kde sme sa o tejto novinke, ktorá bude oficiálne dostupná od 7.11.2019, dozvedeli ešte viac podrobností. 

V prvom rade je dôležité vedieť, že ide o strednú triedu, ktorá je primárne určená pre pokročilých začiatočníkov a cestovateľov, ktorí vyžadujú kompaktné rozmery a zároveň všestrannú využiteľnosť – fotografovanie i video. Nikon Z50 zaujme kompaktným telom s dobrou ergonómiou, vďaka čomu pekne sadne aj do väčšej ruky a dobre sa s ním pracuje. Novinkou je aj výklopný displej, ktorý je možné otočiť o 180° do selfie režimu, čo ocenia najmä blogeri a vlogeri. Skelet tela tvorí horčíková zliatina, čo zvyšuje celkovú odolnosť zariadenia, ale vode a prachu odolný nie, na to treba dávať pozor. Pochváliť musíme celkové spracovanie, ako aj dobre umiestnené ovládacie prvky. 

„Nikon Z50 vyniká v štyroch bodoch – obrazová kvalita, pokročilé 4K video, konektivita a dizajn + ergonómia.“ 

Prevažná časť ovládacích prvkov je na pravej strane, takže práca s jednou rukou nebude žiadny problém. Výklopný displej má 3,2-palca, je plne dotykový a novinkou sú dotykové tlačidlá na jeho pravej strane, ktoré celé ovládanie ešte viac zjednodušujú. Dodajme, že Nikon Z50 disponuje aj integrovaným bleskom, 3,5 mm audio konektorom, USB-A portom,  HDMI portom a jedným slotom pre SD kartu. O výdrž sa stará vymeniteľná batéria s kapacitou 1120 mAh. 

Samozrejmosťou je OLED hľadáčik s rozlíšením 2,3 milióna bodov, ktorý pokrýva 100% snímanej scény. Je precízne vyhotovený a v reálnom obraze vidíte aj nastavenia fotoaparátu, ktoré môžete meniť bez toho, aby ste zariadenie dávali dole z oka. Pochváliť treba aj spracovanie menu, ktoré je prehľadné a dobre sa v ňom orientuje, pričom ponúka veľa zaujímavých nastavení a možností konfigurácie zariadenia a jednotlivých funkčných tlačidiel podľa predstáv. 

Najpodstatnejšou časťou je snímač (nestabillizovaný), ktorý má v tomto prípade rozlíšenie 20,9 Mpx (DX). Samozrejmosťou je hybridné PDAF zaostrovanie, 209 ostriacich bodov a 90% pokrytie obrazovej plochy. Počas testu sa zameriame aj na inteligentnú detekciu tváre a zaostrovanie na oko s automatickým sledovaním. Rozsah citlivosti ISO je 100 až 51 200, čo je v tejto kategórii viac než výborná hodnota. O rýchle spracovanie obrazu sa stará najnovší procesor Exspeed 6 a nechýbajú ani rôzne predpripravené “picture control” scény. Vďaka inteligentnému automatickému zaostrovaniu s detekciou očí je Nikon Z 50 skvelý na snímanie portrétov a sériové snímanie rýchlosťou až 11 snímok za sekundu (s automatickým zaostrovaním/automatickou expozíciou) sa postará o dostatok kvalitného foto materiálu pri snímaní akčných scén. Prednosťou tohto modelu je aj schopnosť natáčať kvalitné 4K/30fps video, pričom sa nezabúda ani na spomalené video vo Full HD rozlíšení. Päťnásobné spomalenie vo výsledku znamená frekvenciu – 120fps (bez zvuku). 

Spomenúť treba aj bajonet, ktorý má totožnú veľkosť ako modely Nikon Z6 a Z7.Vďaka tomu je Nikon Z50 plne kompatibilný s bajonetovým adaptérom FTZ, ktorý umožňuje používať s týmto fotoaparátom objektívy NIKKOR s bajonetom Nikon F pre digitálne jednooké zrkadlovky – toto je veľkou výhodou. Základný set bude obsahovať ultra ľahký a kompaktný objektív – NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,3 VR). Prípadne budete môcť siahnuť po objektívne – NIKKOR Z DX 50 – 250 mm f/4,5 – 6,3 VR, ktorý umožňuje komponovať jedinečné portréty a snímať vzdialené akcie s plynulou a stabilnou presnosťou. 

Dôležitým prvkom je aj bezdrôtová konektivita, ktorú zastupuje dvojica Wi-Fi a Bluetooth. Samozrejmosťou je komunikácia fotoaparátu s aplikáciou Nikon SnapBridge, vďaka ktorej je možné toto zariadenie vzdialene ovláda a  rýchlo prenášať súbory do smartfónu alebo tabletu. Časť používateľov ocení aj možnosť rýchleho zdieľania fotografií priamo na sociálne siete. 

Nikon Z50 bude oficiálne dostupný až začiatkom novembra (od 7.11.2019) a to hneď so zaujímavou zľavou, ktorá pred vianocami určite poteší. Kombo Nikon Z50 + NIKKOR Z DX 16 – 50 mm + FTZ adaptér bude stáť 1099 Eur a Nikon Z50 + setový objektív NIKKOR Z DX 16 – 50 mm a  NIKKOR Z DX 50 – 250 mm bude stáť po zľave 1139 Eur. Na dané parametre veľmi zaujímavá cena a my sa už teraz tešíme na redakčný test tejto novinky. 

Za pozvanie na predstavenie ďakujeme spoločnosti: Nikon

Prečítajte si aj: 

NIKON Z6: Bezzrkadlovka so zachovanou identitou 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE