Aj Nikon minulý rok ukázal, že v žiadnom prípade nestagnuje a ide s dobou, ktorá si žiada kompaktnejšie a zároveň výkonnejšie fotoaparáty, teda plnoformátové (FX) bezzrkadlovky.

Tieto zariadenia by mali vyhovovať širšej skupine fotografov, ale aj úplným začiatočníkom. No a to sa Nikonu podarilo excelentne, obe novinky (Z6 i Z7) hovoria za všetko. Náš kontakt s týmito zariadeniami začal pri predstavení na slovenskej pôde a následne v Prahe, kde sa konala špeciálna akcia zameraná na Nikon Z6 a Z7. Tu sme do sýtosti fotili a skúšali, pričom sme dospeli k záveru, že tieto novinky sú fakt dobré a chcelo by to redakčný test. Ten máme za sebou, tak si poďme povedať, ako na nás Nikon Z6 zapôsobil a čo všetko ponúka.

Zachovaná identita

Od prvej chvíle sa nám Z6 pozdávala. Z pohľadu konštrukcie ide o veľmi podarený, ergonomicky prepracovaný a zároveň kompaktný model, ktorý ponúka obrovské množstvo funkcií. Po pár minútach fotenia sme si uvedomili, že z pohľadu ovládania si netreba na nič podstatné zvykať. Ovládacie prvky majú rovnaké alebo minimálne veľmi podobné rozloženie a funkčnosť ako klasické Nikon zrkadlovky. Táto informácia je veľmi podstatná, nakoľko zvykať si pri fotografovaní s rovnakou značkou na nové ovládanie nie je žiadna výhra. Tu to jednoducho funguje, Z6 sme uchopili, intuitívne nastavili a fotili. Dobrá práca! Všetky prvky sú prehľadné, dobre rozmiestnené a pri práci nebudete s ničím strácať čas. Síce ide o kompaktné zariadenie, ale úchop je veľmi dobrý a stabilný. Foťák pekne sadne aj do väčších rúk.

Okrem výbornej ergonómie sme ocenili aj odolnosť. Tá je podobná ako v prípade modelu D850, teda odolnosť voči stekajúcej vode, nečistotám a z časti aj miernym nárazom. V skratke – model Z6 je odolný, dobre utesnený, konštrukčne výborne spracovaný a na jeho výrobu boli použité iba prémiové materiály. Samotné telo má rozmery 134 x 100,5 x 67,5 mm a hmotnosť približne 585 gramov. K samotnému vyhotoveniu tela by sme ešte dodali, že ak by tu bol interný blesk, tak by to bolo (subjektívne) ešte zaujímavejšie multifunkčné riešenie.

Čo novinka ponúka a ako sa nám s ňou pracovalo

Ako sme uvideli, identita zostala zachovaná, čo je veľmi dobre. Technika je ale iná a možnosti tiež, pochopiteľne. Poďme však pekne postupne. Keďže ide o mirroless zariadenie, tak nie je prítomný optický hľadáčik, ale elektronický. 0,5“ OLED (1,27 cm – 3 690 000 bodov) hľadáčik  má výbornú funkčnosť a nemali sme s ním žiadny problém. V kombinácii s celou elektronikou pracuje efektívne, pričom mu nechýba ani automatická alebo manuálna regulácia jasu (11 úrovní). V hľadáčiku vidíte aj informácie o nastaveniach fotoaparátu, vďaka čomu netreba neustále skladať foťák z oka, ale nastavovať intuitívne, pričom výsledok okamžite vidieť. Počas fotenia sme ocenili aj príjemnú gumovú očnicu, ktorá oku nejak neprekáža.

„Nikon Z6 je multifunkčný fotoaparát formátu FX s efektívnym rozlíšením 24,5 megapixela, pričom podporuje široký rozsah štandardnej citlivosti ISO 100 – 51 200. Vďaka vynikajúcemu výkonu pri vysokej citlivosti ISO a možnosti snímať full-frame videosekvencie v kvalite 4K UHD s plným odčítaním pixelov (full pixel readout), model Z6 vyhovie rozmanitým potrebám, napríklad pri snímaní fotografií a videosekvencií v slabo osvetlenom prostredí.“

Pod hľadáčikom je hlavný dotykový LCD displej, ktorý je výklopný a pracuje sa s ním veľmi jednoducho. Výčitka sa ale nájde – pri tomto type zariadenia by sme priali displej na kĺbe, ktorý by sa dal vyklápať, ale aj smerovať. Toto riešenie nebude počas natáčania vlogov veľmi praktické, ale dá sa s tým žiť. TFT LCD Displej má veľkosť 3,2“ (8 cm – 2 100 000 bodov), pozorovací uhol 170° a pokrýva 100 % zobrazovacieho poľa. Samozrejmosťou je aj regulácia jasu v 11 úrovniach. Posledný displej, sekundárny, je v pravej vrchnej hrane. Ide o malý (podsvietený) monochromatický displej zobrazujúci aktuálne nastavenia, kapacitu batérie a pod. Celkové ovládanie fotoaparátu je prepracované a intuitívne, čo sa nám páčilo. Hlavné ovládacie prvky je možné ovládať aj v úchope jednou rukou, čo je v niektorých prípadoch nevyhnutné. Nedostatok vidíme iba v absencii podsvietenia tlačidiel, čo nám vo večerných hodinách chýbalo. Podsvietenie sme hľadali, ale nenašli. Ak o ňom viete, dajte nám vedieť :).

Nikon Z6 disponuje CMOS BSI snímačom (35,9 x 23,9 mm / Formát Full Frame – FX) s podsvietením, ktorý má rozlíšenie 24,5 Mpx (backside illumination, automatické zaostrovanie, fázová detekcia v rovine obrazu) a natívne ISO v rozsahu 100 až 51 200 s možnosťou rozšírenia až na 204 800. Aj pri fotení s vysokými hodnotami ISO ponúka tento model výstupy so zaujímavo nízkym šumom, čo sa nám páčilo. Max. snímková frekvencia (sekvenčné snímanie) dosahuje 12 fps – 12 Bit/RAW. Ak požadujete 14bit/RAW, tak sa znižuje na 9 fps. Samotný snímač má 273 zaostrovacích bodov a pokrýva viac ako 90 % snímanej scény. Oceniť musíme veľmi rýchle zaostrovanie za takmer akýchkoľvek podmienok, ako aj jednotlivé možnosti nastavenia ostrenia. Okrem základného režimu fotografie a videa tu nechýba intervalové snímanie, pokročilé časozberné snímanie s intuitívne spracovaným nastavením, snímanie s posunom zaostrenia a bezhlučné snímanie (eliminuje chvenie a hluk spôsobený uvoľnením uzávierky). 

„O pokročilé spracovanie obrazu a systém ako taký sa stará nový procesor EXPEED 6, ktorý bol vyvinutý s novinkami Nikon Z6 a Z7.“

Samozrejmosťou je stabilizácia (5-osá mechanická stabilizácia čipu s efektívnou účinnosťou 5EV), ktorá fungovala nad očakávania. So Z6 sa dá fotiť z ruky v mnohých situáciách s takmer akýmkoľvek objektívom, čo je jeho veľkou výhodou. Ak spojíte stabilizovaný snímač so stabilizovaným „sklom“, tak sa v 90 % dočkáte skvelých výsledkov. Dodajme, že k dispozícii je aj elektronický systém redukcie vibrácií E-VR, ktorý slúži na zníženie chvenia počas natáčania videa z ruky.

Nikon Z6 poteší aj tých, ktorý sa zameriavajú na video. Okrem výbornej stabilizácie ponúka efektívne automatické zaostrovanie v rôznych profiloch, ktoré funguje veľmi dobre. Aj z ruky sa dá natočiť dobre použiteľné video. V spojení s vhodným stabilizátorom ide o konkurencie schopný pracovný stroj. Video zaznamenáva v max. rozlíšení 4K (UHD) so snímkovou frekvenciou 24, 25, 30 fps. Pri Full HD je to 24, 25, 30, 50, 60, 100 alebo 120 fps + spomalený záznam 24p x 5 / 25p x 4 / 30p x 4.  K dispozícii je formát MOV alebo MP4. Benefitom je integrovaný stereo mikrofón slušnej kvality, z ktorého sa dajú dostať použiteľné výsledky. Okrem funkčnosti nás potešilo aj rýchle prepínanie režimu foto/video.

Novinkou je aj bajonet typu – Z, ktorý má priemer 55 mm (bežný F bajonet – 46,4 mm) a veľmi krátku vzdialenosť od snímača – iba 16 mm. Veľkosťou narástla pevnosť, ale aj možnosť používať extra svetelné sklá. Ak ste majiteľom starších F objektívov, tak sa nemusíte obávať. Výrobca na to myslel a v ponuke nechýba ani FTZ adaptér, ktorý zaručuje bezproblémovú funkčnosť novinky s F objektívmi.

S novým modelom sme si vyskúšali aj objektív novej generácie – Nikkor Z 24-70 f/4 S. Ide o multifunkčný a dobre použiteľný zoomový objektív. Na reportážnu fotografiu, street foto, ale aj portrét a video je to dobrá voľba, akurát nevyniká extra svetelnosťou. F/4 je priemer, ale tento rok má mať Nikon v ponuke totožný model so svetelnosťou f/2.8, čo bude zaujímavejšou alternatívou. Aktuálne sú dostupné tri Z objektívy – 24-70 mm / 50 mm / 35 mm.

Slabšou stránkou tohoto modelu (aj modelu Z7) je iba jeden slot na pamäťové médium. Z6 má jeden slot pre XQD kartu, ktorá síce patrí medzi spoľahlivejšie a podstatne rýchlejšie oproti SD, ale i tak by sme prijali dva sloty. Profesionálni fotografi nie sú s týmto riešením úplne spokojní, pričom môže ísť o rozhodujúci fakt pri kúpe. Zástupcovia spoločnosti hovoria, že je to kvôli redukcii objemu/veľkosti.

Od slotu na pamäťovú kartu môžeme prejsť ku konektivite, ktorá má bohaté zastúpenie a nič podstatné tu nechýba. V ľavej časti nájdete krytý 3,5 mm audio konektor pre externý mikrofón a druhý pre monitor, resp. slúchadlá (audio vstup a výstup). Hneď vedľa je krytý priečinok s dátovým USB-C konektorom, mini HDMI konektorom a klasickým Nikon konektorom na pripojenie rôzneho príslušenstva. Okrem klasickej „drôtovej“ konektivity tu je aj tá pokročilá – bezdrôtová. Základom je Bluetooth a nechýba ani Wi-Fi  (2,4 GHz a 5 GHz). Túto konektivitu sme najčastejšie využívali v spojení s aplikáciou SnapBridge (pre Android a iOS zdarma), vďaka ktorej si z fotoaparátu jednoducho prenesiete fotografie v JPEG formáte alebo môžete využiť aplikáciu ako hľadáčik a vzdialenú spúšť.

Zabúdať netreba ani na batériu, ktorá je podstatným prvkom a v tomto prípade prekvapujúcim. Z6 používa vymeniteľnú batériu typu EN-EL-15b, pričom je možné využiť aj starší model EL-EN-15a. Výrobca udáva približnú výdrž 310 snímok, čo nie je veľmi veľa, ale v tomto prípade nám to vôbec neprekáža. A to preto, lebo reálna výdrž je prekvapivo vyššia, pričom sa môžete s prehľadom dostať aj na dvojnásobok. Samozrejme, záleží od režimu, nastavení, ako aj od okolitej teploty. 

Niekoľko poznatkov z praxe

Z6 nás hneď na začiatku testu potešila. Potrebovali sme čo najrýchlejšie a samozrejme v rozumnej kvalite nafotiť testované auto, pričom nám počasie vôbec nehralo do karát. Z6 to zvládla na výbornú a môžeme povedať, že 80 % fotografií z daného fotenia je použiteľných, čo je viac než dobrá bilancia. Bolo šero a vyskúšali sme, ako si s tým poradí automatika. Tá pracovala na jednotku, ale prekvapila nás aj rýchlosť zaostrovania. Fotka za fotkou a z toho foťáku lezú samé pekné zábery. Super! Výhodou (nie len tejto) bezzrkadlovky je plnohodnotná elektronická uzávierka, ktorá sa hodí na množstvo práce – fotenie komorných koncertov, divadlo alebo reportáž. Jednoducho všade, kde sa vyžaduje minimálna hlučnosť. Nevýhodou to môže byť (zväčša) pri fotení pohyblivých objektov, nakoľko môže vytvárať určité skreslenia (rolling shutter effect).

Z6, 1/250, 38 mm, ISO 360, f/4

Od tohto typu snímača s nižším rozlíšením sa očakáva menšie množstvo rušivého šumu pri vysokých hodnotách ISO. To Z6 spĺňa bravúrne a dosahuje naozaj výborné výsledky, čo sme ocenili nie len my, ale aj množstvo profesionálnych fotografov. Takéto rozlíšenie ponúka aj dobré možnosti v hraní sa s výrezmi so zachovaním detailov. Pochváliť treba aj výborný dynamický rozsah, ktorý patrí v tejto kategórii zariadení na vrchol, resp. má čo konkurencii ukázať. Samotným záverom treba poukázať na celkovú kvalitu obrazu, ktorý z tohoto zariadenia „lezie“. Podľa vyššie uvedeného textu môžete tušiť, že Nikon Z6 na nás spravil dojem ako celok a kvalita obrazu to dotvorila. Je viac pravdepodobné, že vás tento model svojimi možnosťami a naozaj výbornou kvalitou obrazu zaujme, ako sklame. Fotky sú krásne ostré, farebné podanie je na výbornej úrovni a ako celok nám to dávalo zmysel. Dobre, až pokiaľ sme sa nepozreli na cenu, ktorá nie je až tak chutná. Tu však treba dodať, že za kvalitu sa platí a dnes nie je nič lacné a už vôbec nie zadarmo.

Z6, 1/60, 64 mm, ISO 800, f/7,1

Hodnotenie TOUCHIT

Na začiatku našej cesty sme netušili, čo od neho očakávať, ale o to zaujímavejšie bolo naše postupné spoznávanie sa. Od rôznych predstavení a chvíľkových skúseností, až po redakčný test, v ktorom sme si novinku užili. Osobne nie som profesionálny fotograf, ale o to viac pocitov môžem zo seba „vyliať“ a sprostredkovať ďalej. Takže, Z6 nás potešila kvalitným spracovaním so zachovaním identity a ovládacích prvkov, dobrým gripom aj napriek kompaktným rozmerom a samozrejme možnosťami a výsledkami. Takmer za každých okolností ponúka extra rýchle zaostrovanie, výbornú stabilizáciu a jednoduché ovládanie klasickými prvkami alebo dotykom. Verné podanie farieb, nízka hladina šumu, detaily, ostrosť a mnohé ďalšie prvky sú veľkou devízou tohoto zariadenia. Benefitom je aj jeho multifunkčnosť a využitie ako na fotografie, tak na video. Nikonu sa tento model podaril, to treba uznať.

Z6, 00:25, 70 mm, ISO 250, f/20

Podrobnú špecifikáciu v slovenskom jazyku nájdete – TU

Zariadenie do testu zapožičala spoločnosť: Nikon Slovensko

Cena testovanej zostavy: Telo – 2129 Eur / Objektív – 1059 Eur / Kombo – 2699 Eur

Prečítajte si aj:

Canon EOS R: Čo všetko umožňuje (video)

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE