Z9 je najnovšia vlajková loď od Nikonu a kombinuje v sebe mnoho nových technológií.

Zoznámte sa prosím

Výsledkom je vynikajúci fotoaparát, ktorý si poradí s extra rýchlymi zábermi ako je šport alebo akcia. Fotoaparát sme si vyskúšali pri parkúre v objekte X-Bionic Sphere a prinášame niektoré naše zábery.

Len pripomeňme, že Z9 disponuje vrstveným full-frame CMOS snímačom s rozlíšením až 45,7 Mpx a procesorom EXPEED 7. Vyskúšali sme si systém automatického zaostrovania a 3D sledovania. Pri fotení sme použili objektív NIKKOR Z 100 – 400 mm f/4,5 – 5,6 VR S

Nikon Z9 skok, zaostrenieZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nikon Z9 skok, presné zaostrenie

Výborný je displej elektronického hľadáčika, ktorý môžete otáčať rôznym spôsobom. Ak máte rýchlu pamäťovú kartu, rýchlosť snímania dosahuje až do 120 snímok za sekundu s úplným automatickým zaostrovaním a meraním expozície. Aj to sme si na parkúre vyskúšali.

Umelá inteligencia podporuje detekciu až deviatich rôznych typov objektov súčasne. V kombinácii s 3D sledovaním vám tento systém pomôže zachytiť rôzne okamihy. Veľmi jednoducho si nastavíte rozpoznávanie ľudí, niektorých zvierať alebo vozidiel. Žiaľ, medzi podporované zvieratá kone nepatria, my sme teda využili zaostrovanie na tvár jazdca.

Fotené pomocou Nikon Z9 - zaostrenie na tvár tu fungovalo aj vtedy, keď bol jazdec ukrytý za zvieraťomZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Fotené pomocou Nikon Z9 – zaostrenie na tvár tu fungovalo aj vtedy, keď bol jazdec ukrytý za zvieraťom

Robustnosť

Fotili sme v sobotu, 9. apríla, kedy sa aprílové počasie predviedlo v plnej sile. Bolo neskutočne veterno, zima a miestami pršalo. Nikon Z9 tieto podmienky bez problémov prekonal a foteli sme bez prerušenia. Výborný je monitor, ktorý je vyklápateľný v štyroch osiach (zvislo a vodorovne) a umožnil nám takto prispôsobiť sa fotenému okamihu.

Video

Možnosti tvorby videa vyskúšame vtedy, keď budeme mať fotoaparát na dlhší test. Umožňuje pritom video v 8K rozlíšení 24p – 60p a 4K 24p – 120p a time-lapse videosekvencie priamo vo fotoaparáte. Jednotlivé videosekvencie s rozlíšením 8K a frekvenciou 30p môžu mať dĺžku až 125 minút. Tento fotoaparát „neuvaríte“. Taktiež podporuje ProRes 422 HQ formát. Aktualizácia firmvéru niekedy počas jari 2022 umožní nahrávanie videa vo formáte RAW 8K pri plynulej frekvencii 60p.

Zdroje: vlastné, Nikon

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.