Tvorba videí sa teší stále väčšej obľube, načo výrobcovia reagujú nie len špecializovanými zariadeniami, ale aj rôznymi zostavami za celkom zaujímavé ceny.

Tentokrát sa v ponuke Nikonu objavila zaujímavá zostava, ktorá obsahuje značkové produkty nie len na natáčanie videa. Základom tejto zostavy je kompaktná bezzrkadlovka Nikon Z50 s objektívom NIKKOR Z DX 16-50 mm VR (f/3.5 až 6.3). Tento model, vrátane objektívu, sme už testovali – recenziu nájdete TU. Je to výborný APS-C (mirrorless) fotoaparát pre začiatočníkov a pokročilých používateľov, ktorí z neho môžu vyťažiť maximum.

Nikon Z50

Výborné vlastnosti, kvalitné výstupy a kompaktné rozmery novinky ocení nejeden cestovateľ, ktorý optimalizuje váhu a veľkosť techniky, Zdroj: Nikon

SmallRig

Ďalším prvkom zostavy je montážna (hliníková) základňa SmallRig, vďaka ktorej pripevníte k tomuto fotoaparátu ešte viac príslušenstva. Okrem toho vám táto základňa umožní pracovať s vyklopeným displejom do „selfie“ režimu, nakoľko je možné statív posunúť úplne na kraj. Ak základňu nemáte a chceli by ste používať statív, pričom by mal byť vyklopený aj displej smerom na vás, tak je to prakticky nemožné. Krátky úryvok z našej recenzie vám napovie, prečo je tomu tak.

Nikon do tejto novinky integroval výklopný displej, ktorý je možné otočiť o 180° do selfie režimu, čo ocenia najmä blogeri a vlogeri, ale má to jeden háčik. Displej sa dá bežne odklopiť smerom k fotografovi, čo je skvelé, ak fotíte alebo natáčate napr. kúsok od zeme a pod. Avšak, ak chcete natáčať seba, tak ho síce môžete pretočiť smerom ku sebe, ale iba v jednom smere – odspodu. To znamená, že je to možné iba vtedy, keď ho budete držať v ruke. Na väčšine statívov alebo stabilizátorov o túto možnosť prichádzate. Mikrofón pripojíte bezproblémov, tomu nezavadzia nič. Ideálny by bol výklopný displej do boku, pričom by nemusel mať ani extra kĺb, stačil by jednoduchší, no stále pevný mechanizmus (na ktorom si Nikon zakladá).

„Veľkolepé vlogy čakajú na vás – Súprava Z 50 pre vlogerov vám poskytne všetky nástroje, ktoré potrebujete na tvorbu videí so skvelým obrazom a zvukom. Či už posúvate kvalitatívnu latku svojich video blogov alebo ste úplným začiatočníkom, táto súprava vám pomôže lepšie porozprávať svoj príbeh. Nikon.“

Rode VideoMicro

SmallRig sa bude určite hodiť, ale to stále nie je všetko. Pri videu je veľmi dôležitý aj zvuk. Nikon Z50 síce má integrované mikrofóny, z ktorých výstup je za určitých podmienok použiteľný, ale nie je to úplne ono. K tejto zostave tak Nikon pribalil aj kompaktný externý mikrofón Røde VideoMicro. Tento smerový mikrofón zaznamenáva kvalitný zvuk s nulovým alebo minimálnym okolitým šumom. Jeho súčasťou je aj účinný ochranný návlek proti vetru („deadcat“), odpružený držiak Rycote Lyre a prepojovací kábel TRS 3,5 mm.

Rode

Rode

Manfrotto Pixi

Posledným, a taktiež dôležitým prvkom je značkový mini statív ManFrotto Pixi, ktorý má jednoducho ovládateľný guľový kĺb, vďaka ktorému si nastavíte optimálny sklon alebo vám poslúži ako rukoväť počas natáčania v chode. Tento mini statív + mikrofón využijete aj k iným zariadeniam, čo je výhodou.

Celkom pekná zostava, čo poviete? Nikon ju na svojom webe ponúka za cenu 1109 Eur.

Nikon

Nikon

Zdroj: Nikon

Prečítajte si aj:

Nikon Z50: Bezzrkadlový ideál pre pokročilých začiatočníkov a cestovateľov

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE