Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Robotické včely na opeľovanie stromov či roboty, pomáhajúce hendicapovaným v domácnosti. Víziou budúcnosti sú podľa odborníkov stroje, ktoré pomôžu ľuďom v rôznych životných situáciách. Night of Chances (NOC) Engineering zaujala inovatívnymi diskusiami a debatami o nových technológiách a výskume.

V poradí dvadsiatu NOC otvárali zástupcovia lídrov výskumu a vývoja auto moto priemyslu Axel Mallner (Brose Prievidza) a Igor Kister (ZF Slovakia). V hlavnej diskusii predstavili prácu v tejto oblasti a podotkli, že medzinárodný aspekt a spolupráca na nadnárodnej úrovni je dôležitá.

Igor Kister (ZF Slovakia): „Najdôležitejší je jazyk, najmä ak robíte v priemysle, kde je komunikácia na medzinárodnej úrovni. Všetci hovoria anglicky.“

Dôraz na jazyky kladie aj duálny program štúdia podľa spoločnosti Volkswagen, ktorý implementovali práve na Strojníckej fakulte STU. Namiesto 3 rokov si študenti „odchodia“ bakalára za 4 roky, no pre zamestnávateľa sú už po skončení školy pripravení do zamestnania viac ako ich rovesníci.

Axel Mallner (Brose Prievidza): „Milujte technológie, musíte mať vzťah k tejto oblasti, aby ste v nej mohli pracovať. Ľudia cítia, keď sa na niečo hráte.“

Expert na alumíniové technológie Christian Classon zo spoločnosti Jaguar Land Rover priblížil študentom to, ako sa znižuje váha pomocou alumíniovej technológie aj aký majú vplyv na elektrické automobily. „Teraz je viac a viac dôležitý inteligentný dizajn,“ zdôraznil odborník.

Taký Na Night of Chances organizátori radi dávajú priestor aj startupom. Jedným z nich je Syker Engineering, firma, ktorá sa venuje vývoju priemyselných dronov. Vzniklo to ako zábava, ale dnes, po 3 rokoch vývoja majú produkt, ktorý je celosvetovo jedinečný. Zostrojili unikátny dron, ktorý vie operovať v tesnej blízkosti a dotýkať sa vedení vysokého napätia, na ktoré inštaluje odkloňovače vtáctva. Jeden zo zakladateľov spoločnosti Ákos Haramia odporučil neskúšať predať produkt, o ktorom si iba myslíte že bude dobrý a neodskúšať pritom trh. Treba vedieť či je o produkt záujem, pretože inak vás to bude stáť zbytočné financie a čas.

Kam smeruje robotika na Slovensku?

Vedeli ste, že s počtom 135 robotov na 10 000 zamestnancov sa Slovensko radí v robotike medzi svetové veľmoci? Väčšinou ide o priemyselné roboty.

K téme robotiky diskutovali tí najpovolanejší: Ivana Budinská (ústav informatiky SAV), František Duchoň (Národné centrum robotiky), Marián Kľúčik (RotoTech Vision). V národnom centre robotiky sa zaoberajú tým, ako sa dajú tieto roboty vylepšiť, kam nasadiť a nachádzajú ich úplne nové uplatnenia.

Dnes je už reálne vlastniť robotické včely na opeľovanie stromov alebo robot, ktorý vie skočiť salto. Víziou budúcnosti sú stroje, ktoré pomôžu ľuďom v rôznych životných situáciách, napríklad hendicapovaným ľuďom v pohybe či s pomocou v domácnosti alebo spolupráca drona a pozemného robota, ktorá sa dá využiť napríklad pri záchranných akciách.

Diskutujúci sa zhodli, že je dôležité hovoriť o obavách už pri vývoji robotov, aby si konštruktéri uvedomili váhu umelej inteligencie a dokázali predísť krízovým situáciám. Súhlasia, že umelá inteligencia je technológia, ktorá musí ľudí poslúchať. Taktiež zhodnotili, že najväčší vývoj sa očakáva v oblasti dopravy a medicíny.

Marián Kľúčik (RotoTech Vision) porozprával o príprave poloautonómneho robota na simulovanú misiu na Mars organizovanú NASA.

„Autonómnosť bude alfa a omega robotov v najbližších rokoch,“ povedala Ivana Budinská. Doplnila, že ak chceme umelú inteligenciu učiť morálke, musíme si byť istí, čo sa musí dodržiavať a čo splniť, aby sme neprekročili prípustné hranice.

František Duchoň (Národné centrum robotiky): „Umelá inteligencia z krátkodobého hľadiska zaberie ľuďom pracovné miesta, avšak z dlhodobého hľadiska bude mať pozitívny vplyv na dovzdelanie národa a zvyšovanie zamestnanosti.“

Marián Kľúčik (RotoTech Vision): „V budúcnosti budú v niektorých situáciách, napríklad v nepriaznivom počasí či nebezpečnom prostredí pre človeka roboty nevyhnutné.“

Úspešný ešte pred 30-tkou

Ćerešničkou za druhou NOC-ou na STU bol mladý úspešný dizajnér Bystrík MIček, ktorý odštartoval svoju kariéru praxou v nemeckých štúdiách Mercedes-Benz dizajn či Volkswagen. Neskôr sa vrátil na Slovensko a založil štúdio WERKEMOTION. Študentom priblížil, čo obnáša práca dizajnéra, konštruktéra a porozprával o začiatkoch svojho podnikania. Aktuálne sa venuje vývoju širokého spektra produktov, ktoré však majú jedno spoločné, musia mať zmysel, teda spríjemňovať a uľahčovať život ich užívateľom. Na praktických ukážkach svojich prác objasnil proces vývoja týchto produktov a poukáže na najčastejšie chyby, ktoré v tomto procese vznikajú.

Bystrík Míček: „Keď nájdete klienta, ktorý je svetovou špičkou, ste svetovou špičkou s ním.“

Študenti mohli zažiť ako obvykle riešenie reálnych case studies, mentoring a networking či uchádzať sa o niekoľko stáži spoločností, ktoré boli prítomné priamo na evente. Neoddeliteľnou súčasťou Night of Chances tradične býva aj speeddating, fingovaný pohovor s vedúcimi zástupcami lídrov v oblasti.

 

Značky: