Spoločnosť sa dostáva do fázy stability.

Spoločnosť Nokia od čias tlačidlových telefónov so systémom Symbian prechádza pomerne búrlivým obdobím, pričom sa zdá, že práve v týchto dňoch posilnila svoje pozície na trhu so smartfónmi. Okrem patentových káuz sa spoločnosť zastabilizovala v oblasti smartfónov a to aj napriek tomu, že spoločnosť HMD Global, vyrábajúca smartfóny Nokia, bude uvádzať aj modely pod vlastnou značkou HMD.

Nedávno sa dokonca ukončil aj dlhotrvajúci patentový spor medzi spoločnosťami OPPO a Nokia, do ktorého bola vtiahnutá aj spoločnosť OnePlus. Dobrou správou pritom je, že Nokii sa v týchto dňoch podarilo podpísať siedmu veľkú licenčnú zmluvu, ktorá je poslednou významnou licenčnou zmluvou spoločnosti v oblasti smartfónov za ostatných trinásť mesiacov.

Nokia tak uzatvára cyklus obnovy licenčných zmlúv, ktorý sa začal v roku 2021. Spoločnosť tvrdí, že jej podnikanie v oblasti licencií prechádza do obdobia stability. Je to spôsobený tým, že v najbližších rokoch nevyprší žiadna z jej dôležitých licencií, čím si zabezpečí istý príjem a tým pádom aj stabilitu.

Nové logo NokiaZdroj: TOUCHIT.SK/Roman Kadlec

Nokia samozrejme neskrýva nadšenie z uzavretia siedmych hlavných licenčných dohôd, ktoré demonštruje silu patentového portfólia spoločnosti. Zároveň je vidieť, ako celý trh so smartfónmi bude aj naďalej závislý od technológií spoločnosti Nokia.

Ukončenie cyklu obnovy licencií Nokii umožňuje sústrediť sa na rast a na nové príležitosti v oblasti jej pôsobenia. V existujúcich oblastiach spoločnosť dosiahla významný pokrok, čím sa jej začínajú otvárať nové obchodné príležitosti.

Nokia v prvom kvartáli 2024 očakáva dobiehajúce platby s ročným čistým obratom približne 1,3 miliardy eur. 

Zdroj: Nokia

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.