Zdá sa, že patentová vojna je na svojom konci.

V priebehu roka 2022 technologickým svetom zarezonovala správa o pozastavení predaja produktov spoločností OPPO a OnePlus v Nemecku. V auguste toho istého roka sme obdržali aj oficiálne vyjadrenie spoločnosti OPPO, ktoré do tejto problematiky vnieslo o niečo viac svetla. Celá situácia pritom vznikla v dôsledku patentového sporu so spoločnosťou Nokia, ktorá údajne požadovala neprimerane vysoký poplatok za obnovenie 4G licencie. Hoci OPPO nemalo v úmysle opustiť nemecký trh a spolupracovalo so všetkými zúčastnenými stranami na vyriešení problému, na scéne intenzívne pôsobila aj spoločnosť Nokia, ktorá šírila svoju verziu príbehu.

Po takmer dvoch rokoch sa však veci začali vyvíjať v prospech spoločnosti OPPO, pod ktorú patrí aj spomínané OnePlus. Hoci nemecké webové stránky OPPO a vivo stále “nefungujú” správne, tak veci sa konečne pohli k lepšiemu. Znakom zlepšujúcej sa situácie na nemeckom trhu je aj spustenie predaja skladacieho modelu OnePlus Open, avšak spoločnosť spustila aj predobjednávky na nedávno predstavené globálne modely telefónov OnePlus 12 a 12R.

Aj napriek tomu, že v súvislosti so zákazom predaja sa vo väčšine prípadov spomína iba spoločnosť OPPO alebo OnePlus, tak problémy mala celá skupina BBK, do ktorej patria aj značky Realme a vivo. Tie boli v roku v roku 2023 po prehratom súdnom spore s Nokiou nútené pozastaviť činnosť na niekoľko európskych trhov. Dobrou správou však je, že spoločnosti OPPO a Nokia minulý týždeň oznámili podpísanie globálnej patentovej licenčnej zmluvy. Teraz sa zdá, že do návrat do Nemecka nehlási iba OPPO a OnePlus, ale celá skupina BBK.

Ako sme však spomínali vyššie, hoci OnePlus je na nemeckom trhu späť v plnej sile, tak webové stránky OPPO a vivo stále zobrazujú správu o nedostupnosti ich produktov, čo sa však môže v najbližších dňoch takisto zmeniť.

V každom prípade to bola pre všetky štyri spoločnosti skupiny BBK zásadná rana, ktorá mala pravdepodobne najväčší dopad práve na spoločnosť OPPO, ktorá v tom čase uviedla vlajkovú sériu Find X6 Pro. Nechajme sa však prekvapiť, ako to nakoniec dopadne s dostupnosťou modelu Find X7 Ultra, ktorý bol nedávno uvedený na čínsky trh, keďže OPPO minulý týždeň uviedlo, že stále nemá v pláne uviesť telefón na trh v Európe. OPPO toto rozhodnutie pravdepodobne zmení po podpísaní globálnej patentovej licenčnej zmluvy, ktorá celú situáciu zásadne mení.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.