Inovovaná verzia 15,6″ konvertibilného notebooku prináša viaceré zlepšenia, najmä však rôzne konfigurácie a možnosť využiť dedikovanú grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX 1050. My sme mali na test lacnejšiu verziu, a to s integrovanou grafikou. Tým, že je tu ôsma generácia procesorov Intel, o výkon sme núdzu nemali. A navyše chválime dizajnéra vo firme Acer. Ten vie, ako vyrobiť veľký a pekný notebook.

Vyhotovenie a používanie

Hliníkové šasi je niečo, čo sa v istom segmente objavuje čoraz viac. Aj na tomto modeli je vidno, že Acer dokáže robiť svoje zariadenia a keď si priplatíte o trochu viac, získate solídny stroj. Tu sa nám páčil najmä celkový tvar. Nič okázalé, no decentné a stále s možnosťou prenášania.

Tým, že sa dá displej preklopiť do režimu tabletu, máte ďalšie možnosti využitia. Pravda, na to, aby ste ho držali v ruke v režime tabletu je naozaj priťažký. Na kolenách sa použiť dá, navyše je tu možnosť použiť dotykové pero Acer Active Stylus (v balení zadarmo). Vyzerá naozaj ako pero, no trochu nám na ňom prekážala nízko umiestnená dvojica tlačidiel. Treba vedieť, ako chytiť pero do ruky. Inak sa s ním píše veľmi dobre a pohyb po displeji je príjemnejší, ako písanie skutočným perom.

Model notebooku / ParameterAcer Spin 5
ProcesorIntel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskMicron, 256 GB SSD
Displej15,6″, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, 1 × USB-C, HDMI, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]374 × 251 × 19
Skutočná hmotnosť [kg]2,037
ZapožičalAcer

Efektný dizajn opierky na ruky narúša čierna čítačka odtlačkov nevzhľadne vložená do plochy touchpadu. Je na mieste, kde nebude prekážať, na striebornom variante je však dosť viditeľná. Funguje však spoľahlivo. Ďalšou špecialitou sú reproduktory. Tie majú technológiu Acer TrueHarmony a Dolby Audio Premium. Znejú dobre.

Ideálne sú na filmy. Hudba na nich znie dobre, ale odporúčame nižšie hlasitosti kvôli obmedzenému výkonu. V opačnom prípade by boli veľmi počuť vysoké tóny. Sú umiestnené v prednej časti nad klávesnicou a zasahujú aj do zadnej strany. Tam je mriežkovanie, ktoré prepúšťa akustické vlny vtedy, keď je displej otočený v režime tabletu. Neverili sme tomu, ale vymyslené je to pekne, a to aj s otočením ľavého a pravého kanála reproduktorov. To isté sa stane aj v režime stand, teda keď je položený klávesnicou nadol.

Model / TestyAcer Spin 5
Kancelársky výkon – PCMark 103619
Essentials7789
Productivity6050
Digital Content Creation2731
Herný výkon – 3DMark 111612
Graphics score1438
Physics score5941
Combined score1364
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]377,5
Access time [ms]0,074
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]6:12
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]28,4 / 37,4
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]29,3 / 38,8
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,04
Odolnosť tela4/5
Dizajn4/5
Klávesnica4/5

Klávesnica má jednu menej príjemnú zmenu. Úprava jasu je na klávesoch F, nakoľko šípky majú teraz funkciu multimediálnych klávesov na pozastavenie, zastavenie a posúvanie skladieb.

Výkon a hardvérová výbava

Je jasné, že s ôsmou generáciou procesora Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz je tento notebook dostatočne rýchly. Má 8 GB RAM a 256 GB SSD disk. Ten je síce benchmarkovo pomalší asi 4,5-násobne oproti Lenovo notebookom v našom teste, ale to až tak nepoznáte. Je to rýchly SSD disk a na prácu v kancelárskom režime si s ním plne vystačíte.

Pri vyššom zaťažení je tichý, teda minimálne naša konfigurácia s integrovanou grafickou kartou. Vzhľadom na jeho veľkosť má tlačidlo na zapnutie na pravej hrane bližšie ku kĺbom. To sa nám páčilo, a tak pri posúvaní notebooku na stole alebo jeho nadvihnutí a premiestnení si ho omylom nevypnete. To sa stáva pri menších notebookoch s takto umiestneným tlačidlom.

V tomto prípade chválime aj nízke zahrievanie. Portová výbava je podľa nás v poriadku. Síce tu je jeden USB 2.0 port, ktorý tak trochu narúša koncepciu rýchlych portov, no dva USB 3.0 porty to kompenzujú. Výhodou je aj to, že USB-C port sme mohli využiť aj na nabíjanie zariadenia. Na pravej strane je okrem tlačidla na vypnutie a portov aj dvojité tlačidlo na ovládanie hlasitosti.

S výdržou sme boli spokojní. Dostať sa v náročnom benchmarku cez šesť hodín je dobrý výsledok. Nech už je notebook akokoľvek veľký.

Hodnotenie
+ šrafovaný dizajn veka,
+ hliníkové telo,
+ dobré chladenie,
+ zvukový systém,
+ výkon CPU
– v režime tabletu je ťažký

Cena: 947 eur
Zapožičal: Acer

Verdikt
Acer Spin 5 je zaujímavá novinka, ktorá dobre vyzerá a navyše aj dobre hrá. Priamo v balení je pero na dotykové ovládanie alebo kreslenie. V režime tabletu je to ťažký notebook, ale celkový koncept sa nám páčil. Kto chce, môže siahnuť po silnej grafike NVIDIA. Pozor ale iba pre Spin 5 v 15,6″ verzii.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.