NotebookLM je služba, ktorá pomôže s prehľadávaním obrovského množstva informácií.

Stojí za vyskúšanie. Nevýhodou, ktorú budete musieť akceptovať, je pocit súkromia. Ten stručne povedané, nemáte žiadny. Dokumenty, ktoré budete chcieť analyzovať, musia byť nahraté priamo do služby.

To môžete urobiť prostredníctvom pripojenia súboru z vášho Google Disku, prípadne nahratia súboru ručne. Podporované sú textové vstupy vložením textu, ako aj textové dokumenty a prezentácie alebo webové stránky prostredníctvom ich odkazu. Google hovorí, že dokáže z obrázka pochopiť kontext.

notebooklm google Zdroj: TOUCHIT

NotebookLM aj na Slovensku

Služba je dostupná už niekoľko mesiacov, avšak až tento mesiac sa otvorila svetu a je sprístupnená pre viac ako 180 krajín sveta vrátane Slovenska. Na bežné používanie nepredstavuje zásadný limit, no isté obmedzenia tu sú. Google ďalej deklaruje, že obmedzenia sa môžu časom meniť v závislosti od toho, ako potrebujú vyladiť svoju službu. Vzhľadom na energetickú a výkonovú náročnosť sa balansuje aj tu medzi presnosťou a dostupnosťou služby.

Do úvahy je potrebné zobrať momentálne nastavený limit. Ten je reprezentovaný 20 zdrojmi na 1 zošit a jeden zdroj môže obsahovať až 200 000 slov. Do dokumentov Google nijako nezasahuje a pôvodný obsah zostane nezmenený. To napríklad pri uploadovaní obsahu priamo z vášho Google Disku. V asistentovi sa vytvorí jeho digitálna kópia a s tou sa ďalej pracuje. Na to, aby ste mali aktuálne dáta v poznámkovom bloku (zošite), je potrebné nahrať aktuálnu verziu dokumentu. To v prípade, že na dokumente aktívne pracujete a meníte jeho obsah.

notebooklm google Zdroj: TOUCHIT

Ako funguje?

Princíp služby NotebookLM je v automatickej analýze vami nahratých dokumentov do takzvaného poznámkového zošita. Na každý účel sa dá vytvoriť samostatný zošit. Ide najmä o oddelenie tém a vytvorenie si akéhosi poriadku v analýzach.

Do zošita sa dajú nahrať dokumenty z porady, rôzne prezentácie a poznámky. Do ďalšieho napríklad komplexná téma v súvislosti s investovaním do kryptomien. Následne nie je potrebné čítať celé texty, ale klásť otázky.

Bezprostredne po nahratí dokumentu sa spustí jeho interná analýza a asistent zobrazí aj otázky, ktoré by ste sa ho mohli opýtať. Robí to na základe obsahu a ide o veľmi užitočnú formu, ako zistiť, čo sa v konkrétnom dokumente nachádza. Dalo by sa povedať, že ide o dôležité okruhy obsahujúce konkrétny dokument. Podobným spôsobom sa dajú analyzovať aj knihy, ak sa vám ich nechce čítať.

notebooklm google Zdroj: TOUCHIT

Citácie pôvodného zdroja

Vyskúšali sme to v praxi a v mnohých prípadoch budete s výsledkom spokojní. Po zadaní otázky sa zobrazí odpoveď a zároveň aj značka, ktorá slúži ako hyperlink na daný obsah. Podľa toho, z koľkých slov či viet Google vychádzal, toľko ich zvýrazní. Získate prehľad, odkiaľ si danú odpoveď vyhľadal a ako vyzerala pôvodná formulácia. Odpoveď nie je len skopírovaná časť textu, ale aj preformulovaná tak, aby bola komunikácia podobná ako s klasickým GPT asistentom.

Naopak, asistent sa netvári, že pozná odpoveď na všetko. Podobne ako iné služby tohto charakteru sa aj asistent vynašiel. Na odpoveď akej farby je Bitcoin, poskytol informáciu, že ide o kryptomenu, ktorá farbu nemá a ďalšie doplňujúce informácie. Je to síce detail no fakt, že sa asistent nesnaží takzvane halucinovať, rozhodne vítame. Halucinovanie je pojem, ktorý sa používa v súvislosti s digitálnymi asistentmi, ktorí si za každú cenu vymyslia akúkoľvek odpoveď.

NVIDIA má tiež AI

Podobnú službu má aj NVIDIA, ktorá však vyžaduje grafickú kartu série RTX 30 a minimálne 8 GB Video RAM. Zásadným rozdielom je, že služba beží na lokálnom počítači a dokumenty zostávajú v súkromí používateľa. Na podobnom princípe funguje aj Stable Diffusion, ktorý si môžete takpovediac rozbehať na svojom počítači. Ten je ale na kreslenie obrázkov, nie analýzu a prácu s textovými informáciami.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.