Lenovo uviedlo najnovšie pracovné notebooky radu ThinkPad L a ThinkPad X13. Prinášajú lepšiu opraviteľnosť, viac recyklovaných materiálov a efektívnu správu napájania,. Postavené sú na výkonných procesoroch so zabudovaným zabezpečením.

Nové modely sú k dispozícii v niekoľkých vyhotoveniach vrátane 13-palcovej veľkosti displeja alebo 13-palcovej koncepcie s 2-palcovým displejom, 14-palcovými displejmi a teraz aj so 16-palcovým displejom v modeli ThinkPad L16. Notebooky sú vybavené voliteľnou 5 Mpx kamerou s vyšším rozlíšením pre rozšírené možnosti videokonferencií a tvorby obsahu. Displeje majú pomer strán 16:10, notebooky podporujú až 64 GB RAM. Vylepšené chladenie zadným ventilačným otvorom zabezpečuje účinné chladenie notebooku počas dlhodobého používania, zatiaľ čo vybrané modely ponúkajú podporu Wi-Fi 7 a pripojenie 4G LTE alebo 5G sub6 v niektorých konfiguráciách. Notebooky poháňajú procesory Intel Core Ultra s technológiou Intel vPro alebo procesory AMD Ryzen PRO 7030 v modeloch ThinkPad L14 Gen 5 a L16 Gen 1. Beží na nich operačný systém Windows 11. 

Udržateľnosť a viac možností opráv

Nové notebooky ThinkPad prinášajú lepšej opraviteľnosť, čo znižuje množstvo elektronického odpadu a technológia od 3M zlepšuje jas displeja a zároveň znižuje spotrebu energie. Ďalšou pozitívnou zmenou je začlenenie nových hmatových značiek, ktoré uľahčujú prácu používateľom so zrakovým postihnutím.

Špeciálna sekcia spoločnosti s názvom Lenovo Product Diversity Office (PDO), ktorá bola založená v roku 2020, pracuje na implementácii princípov Diversity by Design a v minulosti zaviedla kontrolné body do fáz plánovania, vývoja a výroby produktov Lenovo. Cieľom je lepšie pochopiť, ako nevidiaci a slabozrakí používatelia komunikujú so svojimi počítačmi. V spolupráci s tímom Microsoft Accessibility Team spoločnosť Lenovo začlenila do konštrukcie klávesnice špeciálne hmatové značky a tieto sú súčasťou nových dizajnov počítačov ThinkPad pre rok 2024.

Lenovo ThinkPad L a X
Lenovo ThinkPad L a X

Nedávno predstavené notebooky Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 a T14s Gen 5, rovnako ako predstavený ThinkPad L14 Gen 5, sú vybavené riešením 3M Optical Film na báze DBEF5, ktoré je k dispozícii na vybraných 14-palcových displejoch notebookov. Vďaka nasadeniu tejto optickej fólie si môžete byťistí, že displej vášho notebooku bude nielen poskytovať výnimočný jas až 400 nitov v porovnaní s predchádzajúcimi 300 nitmi, ale tiež pomôže znížiť spotrebu energie notebooku až o 16 %. Táto lepšia energetická účinnosť sa dosahuje bez toho, aby sa znížil vizuálny jas a jasnosť.

Jednou z kľúčových vlastností nových modelov ThinkPad L14 Gen 5 a L16 Gen 1 je vylepšená možnosť opravy zariadenia s podporou spoločnosti iFixit, ktorá notebookom udelila predbežné skóre 9 z 10 na stupnici opraviteľnosti. Spolupráca s touto spoločnosťou, ktorá bola spomenutá pri nedávnom uvedení notebookov ThinkPad T14 Gen 5 a T16 Gen 3, pomohla identifikovať spôsoby, ako zlepšiť dizajn a konštrukciu notebookov, aby ste si mohli svoje zariadenia ľahko opraviť alebo aktualizovať. To je možné vďaka využitiu dostupných jednotiek vymeniteľných zákazníkom (CRU), ako sú DIMM, klávesnice, SSD a WWAN.

Neurálne jednotky (NPUs) pre vylepšené možnosti AI

Pridanie procesorov Intel Core Ultra do radu ThinkPad L a X13 mení pravidlá hry, ak chcete využívať umelú inteligenciu vo svojich pracovných postupoch. NPU sú špecializované procesory určené na prácu s umelou inteligenciou, ako je rozpoznávanie obrazu, spracovanie prirodzeného jazyka a strojové učenie. Prenesením týchto úloh na špecializovaný hardvér môžete dosiahnuť lepší celkový výkon zariadenia, nižšiu spotrebu energie a vyššiu výpočtovú rýchlosť. Výsledkom je efektívnejšia a pohotovejšia výpočtová technika, vďaka čomu sú nové zariadenia ThinkPad vhodné na pracovné postupy založené na AI.

Aplikáciu Copilot vo Windows máte na dosah ruky ako každodenného spoločníka s umelou inteligenciou, ktorý spolupracuje s mnohými rôznymi aplikáciami v systéme Windows 11. K tomuto spoločníkovi AI získate rýchly prístup jediným stlačením špeciálneho tlačidla Copilot.

Lenovo ThinkPad L a X
Lenovo ThinkPad L a X

Procesor Intel Core Ultra podporuje viac ako 100 vylepšených aplikácií umelej inteligencie vrátane aplikácií Zoom, Microsoft Teams, Adobe Lightroom a Studio Effects, ktoré sú optimalizované tak, aby poskytovali rýchle používateľské prostredie s intuitívnymi funkciami a dynamickými možnosťami používania. Patria medzi ne funkcie zvyšujúce produktivitu, ako je predikcia textu, prepisy stretnutí a súhrnné e-maily, zatiaľ čo nástroje na tvorbu digitálneho obsahu podporujú kreativitu bez toho, aby bol ohrozený výkon systému. Spolupráca Lenovo so strategickými partnermi na poskytovaní personalizovaných riešení AI je hnacou silou zmien v odvetví osobných počítačov.

Overená technológia pre náročné IT prostredia

Notebooky Lenovo ThinkPad L14 Gen 5 a ThinkPad L16 Gen 1 sú k dispozícii s procesormi AMD Ryzen PRO 7030, ktoré boli navrhnuté tak, aby vynikli v náročných podnikových IT prostrediach. Vďaka až 8 vysoko výkonným procesorovým jadrám poskytujú tieto procesory vhodné možnosti multitaskingu a uľahčujú bezproblémovú produktivitu pri náročných úlohách. Vďaka integrovanej grafike AMD Radeon môžete naplno využiť zvýšený výkon na vizualizáciu, plynulé prehrávanie obsahu v rozlíšení 4K a podporu viacerých displejov súčasne. Integrácia AMD PRO Technologies okrem iného vylepšuje bezpečnostné protokoly v súčinnosti s Lenovo ThinkShield, zjednodušuje správu a pomáha zvyšovať stabilitu a spoľahlivosť zariadení ThinkPad. Notebooky ThinkPad L14 Gen 5 a L16 Gen 1 poháňané procesormi AMD Ryzen PRO Series sú prispôsobené tak, aby spĺňali náročné požiadavky IT tímov a zároveň poskytovali spoľahlivý výkon určený na optimalizáciu efektivity a výkonnosti.

Cena a dostupnosť

Lenovo ThinkPad L14 i Gen 5 bude s cenou začínajúcou na 1099 eur, Lenovo ThinkPad L14 Gen 5 AMD bude stáť 1019 eur, Lenovo ThinkPad L16 i Gen bude s cenou začínajúcou na 1099 eur. Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 AMD bude stáť 1019 eur, Lenovo ThinkPad L13 Gen 5 a L13 2-in-1 Gen 5 budú s cenou začínajúcou na 1069 eur, respektíve 1199 eur. Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 a X13 2v1 Gen 5 budú v cene 1399 eu, respektíve 1649 eur s DPH. Všetky produkty budú na našom trhu dostupné od 2. kvartálu 2024.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.