Dizajnový unikát a pokračovateľ už tak vynikajúceho notebooku z radu minuloročného modelu Spectre.

Notebook je konvertibilný, o čom hovorí aj názov x360 a dá sa používať aj v režime tabletu. Nádherné spracovanie v kovovom tele pridáva na hmotnosti a takmer 1,5 kg je dosť vysoká hmotnosť na držanie v ruke ako tabletu. Kvalita spracovania je výborná až na kĺb displeja. Ten je slabý na to, aby udržal stabilne veko, a tak keď zoberiete notebook zo stola, pohybom sklopíte veko za 180°. Je to detail, no veko je naozaj na dané kĺby ťažké.

Druhou vecou je, že hrany sú ostré. Nie každému to môže byť príjemné. Tlačidlo na zapnutie je na ľavej hrane a má silnejší prítlak. To by až tak nevadilo, no po jeho stlačení by sme chceli rýchlejšie reakcie najnovšieho dela na trhu. Niekedy sa ani tri sekundy viditeľne nič nedeje, kým sa z úsporného režimu zapne displej. Spodná časť má magnetické podložky z vnútornej strany, o čom sme sa presvedčili pri použití notebooku počas cestovania a položení na kovový stôl. Magnety sú však na lepšiu stabilitu v režime tabletu. Toto je pekná vlastnosť.

Je tu ultra široký touchpad, aký ste ešte nezažili. Aj týmto nás model Spectre x360 prekvapil. Dobre sa používa a pri písaní zase toľko nezavadzia, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ocenili sme aj podsvietenú klávesnicu, aj keď iba s jedným stupňom intenzity. Navyše je extrémne tichá. Pri práci nikoho nebudete rušiť hlasitým klepotaním klávesov.

Zvukový systém Bang&Olufsen je vhodný tak na pozeranie filmov alebo videokonferencie. Aj tu sa opäť deaktivuje po pripojení slúchadiel alebo externého reproduktora. Je to škoda, pretože reproduktory v spodnej časti nie sú príliš určené na kvalitné počúvanie hudby.

Výkonnostne sme s notebookom spokojní, na spodnej hrane sa trochu viac prehrieva, no ide o oblasť maximálne 2 cm2. Je to skutočne výkonný stroj na náročnejšiu prácu, strihali sme na ňom aj video. Žiadny problém, keďže vo výbave je procesor Intel Core i5-6200U zo šiestej generácie. Kapacita RAM je 8 GB a ak ju spojíme s 256 GB SSD diskom, získate silný stroj s okamžitými reakciami.

Neprehliadnite tiež recenziu notebooku: HP Envy 13

Nevyhli sme sa však komplikáciám so stabilitou, týkalo sa to grafického ovládača. Áno, toto je situácia niekde na pomedzí HP a Microsoftu Windows. No používateľ si kupuje hotový produkt. V tejto cenovej triede nás takéto problémy nepotešili. Rovnako tak aj príliš dlhé vypínanie, keď je displej už vypnutý, no počítač ešte 20 sekúnd beží.

Notebook vydrží pri úspornejšom používaní celých osem hodín. V našom benchmarkovom teste sa dostal takmer na desať hodín. Ak nepotrebujete výrazne šetriť energiu a chcete strihať video aj pri práci v režime na baterku, počítajte zhruba so 4,5 hodinami výdrže.

Hodnotenie

+ celkový dojem, podsvietená klávesnica, 3 × USB 3.0, širokouhlý touchpad
– slabý kĺb displeja, ťažký v režime tabletu, slabá optimalizácia s Windows 10

Cena: 1199 EUR
Zapožičal: www.hpobchod.sk
Alternatívna konfigurácia s 512 GB M2 SSD: 1299 EUR

Verdikt TOUCHIT

HP Spectre x360 je dizajnová lahôdka. Hliník síce pridáva na hmotnosti, no aj na odolnosti. Slabší kĺb je nepraktický, vysoká hmotnosť prakticky znemožňuje pohodlné používanie v režime tabletu. Je to výkonný stroj, no viac nás zaujal spôsobom vyhotovenia ako reálnym prínosom.

Technické parametre notebooku:

Model notebooku / ParameterHP Spectre x360 13-4105nc
ProcesorIntel Core i5-6200U 2,3 ÷ 2,8 GHz, 3 MB cache (max. 25 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný disk256 GB SSD
Displej13,3″, dotykový, max. rozlíšenie Ful HD (1920 × 1080 pixelov)
Grafická kartaIntel HD Graphics 520
Porty3 × USB 3.0, HDMI, Mini DisplayPort, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]325 × 218 × 16
Skutočná hmotnosť [kg]1,5
Záručná doba [mesiacov]24

Výkonnostné testy:

Model/ParameterHP Spectre x360 13-4105nc
PCMark 8N/A
Home accelerated scoreN/A
Work accelerated scoreN/A
3DMark 111449
3DMark score1449
Graphics score1330
Physics score3711
Combined score1166
HD Tune Pro 5 Výsledky
Average speed [MB/s]306
Access time [ms]0,092
Batériové testy9:45
Powermark, Productivity test [hh:mm]9:45
Video Playback Time [hh:mm]4:15
Spotreba Výsledky
Priemerná spotreba [W]17
Cena za rok [EUR]5,64
Teplota Výsledky
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]50,3
Celkové zhodnotenie Výsledky
Dizajn100%
Faktor mobility6,59
Komfort90%

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016 ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.