Chromebook v tejto verzii vyzerá veľmi dobre.

Je to vskutku pekný a ľahký počítač. No keď ho otvoríte, je to stále len Chromebook.

Tieto tipy notebookov sa nám veľmi páčia svojím princípom jednoduchého použitia a dlhej výdrže. Reálne však nie sú vhodné na serióznu prácu, iba ak v špecifickom prostredí. Prívlastok for Work znamená, že sa dá použiť s TMP čipom a všetky dáta v notebooku budú zabezpečené proti odcudzeniu. Zároveň sa dá využívať so službou Google for Work, teda firmy s vlastnými doménami využívajúce infraštruktúru Googlu.

Notebook má veko chránené sklom Gorilla Glass 3, inak je celé telo plastové. Opäť jedna výčitka, telo je dosť hrubé na to, aby tu bol aj LAN konektor. Ten však chýba, inak je tu HDMI a trojica USB portov, z toho jeden USB-C. Ním sa dá notebook zároveň nabíjať. Klávesnica je vydarená a je taká tichá, že ju prakticky nepočuť. Zároveň je vodoodolná, čo vnímame ako výhodu navyše. Chválime aj veko s výklopným uhlom až zhruba na úrovni 150°.

Chromebook je celkovo tichý počítač, ktorý ale vyžaduje na svoje reálne využitie internetové pripojenie. S tým by nemal byť problém, keďže aj bez prítomnosti Wi-Fi sú dáta od operátora veľmi lacné. Notebook je po technickej aj dizajnovej stránke naozaj použiteľný. Navyše má reálnu výdrž nad 9 hodín bežného používania. Teda pri práci s dokumentmi, púšťaní filmov a hudby. Tento model sa dá zakúpiť aj v inej konfigurácii. Na mysli máme najmä verziu s Full HD displejom, ktorá je drahšia len o 20 eur. Treba si kúpiť určite tú, keďže Chrome OS podporuje zobrazene aplikácií aj na polovicu obrazovky. Vtedy sa úžitková hodnota zvýši. Pri HD rozlíšení sa vám weby ani dokumenty nezmestia dvakrát vedľa seba v dostatočnej veľkosti zobrazenia.

Hodnotenie

+ vyhotovenie, odolné veko, vodoodolná extra tichá klávesnica, výdrž na batériu
– žiadne podstatné

Cena: 329 EUR
Zapožičal: Acer

Tabuľka technických parametrov notebooku:

Model notebooku / ParameterAcer Chromebook 14
ProcesorIntel Celeron 3855U 1,6 GHz, 2 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť4 GB DDR3
Pevný disk32 GB eMMC
Displej14″, max. rozlíšenie 1366 × 768 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 510
Porty3 × USB 3.0, 1× USB-C, HDMI,  čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémChrome OS
Rozmery [mm]330 × 226 × 23
Skutočná hmotnosť [kg]1,411
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)329

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

8.5 Pracovný Chromebook

Acer Chromebook 14 for Work je zariadenie vhodné skôr pre deti alebo do firiem pre špecializovaných pracovníkov. Napríklad tam, kde potrebujú nejaký počítač na obsluhu dát cez webové rozhranie. Ocenia dlhú výdrž a systém, ktorý sa nezanesie nežiaducimi súbormi a aplikáciami.

  • Dizajn 8
  • Faktor mobility 9
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.