Veľmi dobre koncipovaný notebook pre používateľov hľadajúcich prenosný počítač na prácu.

Nie sú tu žiadne parametre navyše, a tak je v rámci ultra tenkého tela a dobrej výbavy priaznivá cena. Aspire S 13 je v dvoch farbách, a to v čiernej a bielej. Tentoraz konštatujeme, že čierna vyzerá lepšie ako biela. Väčšinou to býva naopak.

Telo notebooku je plastové so špeciálnym textúrovaním horného veka. Spodná časť, ktorú prakticky vôbec nevidno, sa nám páčila viac. Je hladká a páčil sa nám efekt finišovania akoby pieskovaním. Keby bolo takéto aj veko displeja, notebook by vyzeral ešte lepšie. Kĺb displeja je skutočne veľmi pevný. Znamená to, že udrží displej v akejkoľvek polohe až takmer na 160°. Takisto to ale znamená, že notebook neotvoríte zo zatvoreného stav jednou rukou.

aspire-s-13_s5-371_s5-371t_black_04_web2016_8_nowat

Špeciálnu pozornosť si zaslúži klávesnica. Aj tu máme jednu príjemnú vlastnosť a jednu menej príjemnú. Klávesnica je úplne nehlučná. Až na medzerník nebudete počuť stláčanie ostatných kláves. Je to trochu nezvyk, pretože takto tichú klávesnicu vidíme len málokde. Má aj podsvietenie v dvoch stupňoch. To je síce biele, no pravdepodobne kvôli typom LED diód a priehľadnosti výliskov písmen sa ťahá jej odtieň do modra. Preložené do bežnej praxe to znamená, že cez deň treba podsvietenie vypnúť. Pri dostatočnom svetle na klávesnici takmer nič neuvidíte a podsvietenie popisov nie je rovnomerné. V tmavom prostredí je podsvietenie užitočné, najmä prvá slabšia úroveň. Neťahá oči a zároveň vidíte na písmená.

Zaoblené tvarovanie prednej hrany je nielen dizajnovo vydarené, ale páčilo sa nám aj pri používaní notebooku. Opierka na ruky chladí, je totiž z kovu. Touchpad je bezchybný a integruje v sebe tlačidlá myši. Dá sa použiť bez obmedzení a tento prvok sa bez výhrad podaril.

aspire-s-13_s5-371_s5-371t_white_05_web2016_8_nowat

Notebook má v sebe dvojicu MIMO AC antén. Keďže používame 5 GHz Wi-Fi sieť na prenos streamovaného videa, rozdiel oproti slabším sieťam a anténam sme pocítili ihneď. Nie je tu ethernetový port, je to teda zároveň jediná možnosť ako notebook pripojiť do internetu. S takouto výbavou ale nie je používateľ oklamaný a vo výsledku dostanete na kvalitnej AC sieti lepšie pripojenie ako na ethernetovom kábli. Najmä, ak je jeho rýchlosť limitovaná napríklad pomalším powerline adaptérom.

Notebook sa podľa našich testov viac zahrieval, no údaj treba brať s rezervou. Najvyššia teplota bola na povrchu s veľkosťou zhruba 2 cm2. Na notebooku sa nám páčil jeho koncept. Klasický štýl bez prehnaných parametrov, najmä displeja so super vysokým rozlíšením, ktoré – povedzme si to priamo – na 13,3uhlopriečke naozaj nevyužijete. Softvérová výbava obsahuje program na aktualizáciu ovládačov a čistenie systému. Opätovne je tu ale nástroj na elimináciu modrého svetla, ktorý Acer pridáva aj do svojich smartfónov a tabletov. Dlhodobé čítanie tak bude pohodlnejšie. Užitočná vec je možnosť zdieľať Wi-Fi sieť.

Vo výbave je jeden USB-C port, ktorý slúži aj na nabíjanie zariadení. Notebook ním však nenabijete. Na nabíjanie môžete však využiť aj USB 3.0 port vedľa neho. Ocenili sme teda, že Acer nelimituje túto funkcionalitu a poslúži aj tým, ktorí ešte nemajú zariadenia s USB-C konektorom.

Notebook má SSD disk so 128 GB kapacitou. RAM mohla mať viac ako 4 GB, no beh systému je na takejto konfigurácii plynulý. Je to univerzálny kancelársky nástroj. Zvládnete na ňom upraviť kvantá fotografií a tiež menší strih videa.

aspire-s-13_s5-371_s5-371t_white_040_web2016_8_nowat

Hodnotenie

+ konštrukcia a pevnosť kĺbu, pravdepodobne najtichšia klávesnica na svete, vyvážené parametre, cena
– nerovnomerné podsvietenie klávesnice

Cena: 689 EUR
Zapožičal: Acer

Verdikt 

Acer Aspire S 13 bol nedávno predstavený ako kandidát v oblasti pracovných notebookov, ktorými sa Acer zviditeľní. Podarilo sa a aj napriek našim menším výhradám sa nám tento notebook páčil.

Tabuľka technických parametrov

Model notebooku / ParameterAcer Aspire S 13
ProcesorIntel Core i3-6100U 2,3 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť4 GB
Pevný disk128 GB SSD
Displej13,3″, max. rozlíšenie Full HD (1920 × 1080 pixelov)
Grafická kartaIntel HD Graphics 520
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, HDMI, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]320 × 229 × 15
Skutočná hmotnosť [kg]1,347
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)689

 Tabuľka výkonnostných testov notebookov

Model/ParameterAcer Aspire S 13
PCMark 83066
Home accelerated score3066
Work accelerated score4007
3DMark 111394
3DMark score1394
Graphics score1251
Physics score3473
Combined score1348
HD Tune Pro 5 Výsledky
Average speed [MB/s]205,2
Access time [ms]0,325
Batériové testy12:42
Powermark, Productivity test [hh:mm]12:42
Video Playback Time [hh:mm]4:55
Spotreba Výsledky
Priemerná spotreba [W]19
Cena za rok [EUR]14,35
Teplota Výsledky
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]45,7
Celkové zhodnotenie Výsledky
Dizajn90%
Faktor mobility9,43
Komfort95%

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016 ako súčasť veľkého testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.