Tento notebook je z novej série zariadení od HP a tomu odpovedá nielen dizajn, ale aj technologické detaily.

Napríklad funkcia HP Fast Charge, ktorá umožní nabiť akumulátor na 50 % jeho kapacity za polhodiny. Je to veľmi dobrá funkcia a keď počítame aj s celkovo dobrou výdržou notebooku, nájde cez deň uplatnenie. Je pravda, že pri práci sa notebook nabíja pomalšie.

Notebook je hrubší, než iné v tejto kategórii, no výrobcovi sa zároveň podarilo skĺbiť s technickými parametrami a konceptom aj priaznivú cenu. Tých pár milimetrov nebude hrať v praxi veľkú rolu. Podstatná je cena.

Klávesnica nie je podsvietená, ale je veľmi tichá. Toto sa nám páči, pretože môžete notebook vytiahnuť, kde potrebujete a pracovať bez pocitu vyrušovania ostatných. Už žiadne nepríjemné klepotanie a dokonca aj uchytenie medzerníka je skonštruované tak, aby jeho hlučnosť odpovedala ostatným klávesom. Klávesnica má po vzore niekoľkých generácií notebookov HP stĺpec klávesov ako Home, End atď., čo je ideálne na kancelársku prácu. Pri písaní nie ste limitovaní 13,3 displejom. Zároveň je tu Full HD rozlíšenie. Odporúčame štandardné nastavenia veľkosti prvkov zmeniť na 100 % zobrazenie. Získate veľkú pracovnú plochu a zároveň si dokážete zvyknúť na spočiatku trochu malé písmo. Výrobca si dal záležať aj na spomínanom kĺbe. Ten je dostatočne pevný, aby udržal displej v akejkoľvek polohe.

Výkonovo túto konfiguráciu chválime. Je tu totiž 8 GB RAM. Mohli by sme síce namietať, že tu nie je SSD disk. Zároveň máte ale väčší priestor na dáta a disk je hybridný. Je to slušná „náplasť“ a kompromis k rýchlosti a cene. Vidieť to budete pri nabiehaní systému a RAM pomôže pri práci s väčším počtom aplikácií. V tomto smere sa výkonu netreba obávať. Je tu aj procesor Intel Core i5-6200U 2,3 ÷ 2,8 GHz. Ten je široko-ďaleko obľúbený v rôznych konfiguráciách notebookov u všetkých výrobcov. Aj preto, lebo poskytne multimediálny výkon pri zachovaní priaznivej ceny notebooku. Navyše, máme s tým procesorom dobré skúsenosti aj pri strihu videa. Síce to nie je úplne stroj na zrýchlené prechádzanie časovej osi pri strihaní, ale pri tejto aktivite nie ste v zásade nijak výrazne limitovaní.

Používanie notebooku v režime tabletu si vieme predstaviť skôr na kolenách. Je trochu ťažší na „novinové-vertikálne“ držanie v ruke. Tu sa navyše klávesnica nechráni plastovým rámom ako pri ThinkPade v tomto teste. Stláčaniu klávesov pri držaní notebooku v tejto polohe sa nevyhnete.

HP CoolSense je systém chladenia, ktorý sa postupne udomácnil v prenosných počítačoch a je to kombinácia rozloženia prvkov vo vnútri tak, aby sa účinne chladila aj opierka na ruky.

Hodnotenie

+ pevný kĺb, tichá klávesnica, tichý chod notebooku, veľmi dobrá cena
– v režime tabletu je trochu ťažký

Cena: 779 EUR
Zapožičal: HP Inc.

Verdikt 

HP Pavilion x360 je vhodný pre študentov alebo používateľov, ktorí využijú koncept konvertibilného zariadenia. Nie je najtenší, no zároveň ani najdrahší. Má Full HD rozlíšenie, takže je to dobrý stroj na náročnejšiu prácu s potrebou veľa miesta na obrazovke.

Tabuľka technických parametrov:

Model notebooku / ParameterHP Pavilion x360 13-u003nc
ProcesorIntel Core i5-6200U 2,3 ÷ 2,8 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB
Pevný disk500 SSHD, 5400 ot./min.
Displej13,3″, dotykový, max. rozlíšenie Full HD (1920 × 1080 pixelov)
Grafická kartaIntel HD Graphics 520
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, HDMI, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]326 × 222 × 20
Skutočná hmotnosť [kg]1,663
Záručná doba [mesiacov]24
Zapožičalwww.hpobchod.sk
Cena (EUR s DPH)779

 Tabuľka výkonnostných testov notebookov:

Model/ParameterHP Pavilion x360 13-u003nc
PCMark 82744
Home accelerated score2744
Work accelerated score3642
3DMark 111364
3DMark score1364
Graphics score1246
Physics score3370
Combined score1160
HD Tune Pro 5 Výsledky
Average speed [MB/s]79,8
Access time [ms]19,6
Batériové testy8:44
Powermark, Productivity test [hh:mm]8:44
Video Playback Time [hh:mm]3:20
Spotreba Výsledky
Priemerná spotreba [W]21
Cena za rok [EUR]15,86
Teplota Výsledky
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]45,7
Celkové zhodnotenie Výsledky
Dizajn95%
Faktor mobility5,26
Komfort90%

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016 ako súčasť veľkého testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Notebooky za super cenu: HP ENVY 15

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.