Na Twitteri sa objavila fotografia rozpracovanej verzie Poznámkového bloku.

Je pravdepodobné, že ju náhodne zverejnil zamestnanec Microsoftu. Išlo o verziu vo Windows 11 a Poznámkový blok obsahuje karty, podobne ako napríklad open-source aplikácia Notepad++, no je možné, že sa dostane aj do staršieho systému. Ide totiž o aplikáciu UPW a inštaluje sa z obchodu. Na únik upozornil magazín The Verge s odvolaním na web Windows Central. Z pohľadu dostupnosti by však mohla byť aplikácia povolená len pre Windows 11.

Ako sa dá oznámiť niečo na Twitteri náhodou? Dobrá otázka, no zatiaľ je aplikácia v stave vývoja a možno nebolo vhodné zverejňovanie obrázkov. Príspevok bol z Twitteru rýchlo stiahnutý.

Zdroj: Windows Central

Všimnite si varovanie priamo v obrázku, aby sa nerobili snímky obrazovky z aplikácie. Je teda zrejmé, že funkcionalita kariet je ešte v počiatočnom štádiu. Zároveň je to ale jasná ukážka smerovania aplikácií Microsoftu. Prieskumník už karty dostal, teraz bude na rade ďalšia aplikácia.

Takýto typ rozhrania používajú iné aplikácie už roky. Microsoft však interné aplikácie systému neaktualizoval, prinajlepšom mierne vylepšoval verzie zabudované pre konkrétny systém.

Vo Windows 10 sme sa pokroku nedočkali a ešte počas éry tohto systému sa začal prechod na UWP aplikácie. Najvýraznejšie zmeny boli vidno v Skicári. Pôvodný projekt nazvaný ako Sets (Súpravy) skončil a v jeho pôvodnej forme dodať karty pre širšie spektrum aplikácií sa nakoniec neuskutočnil.

Zdroj: The Verge, Windows Central

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.