Výrobca Insta360 prichádza na konci roka s parametricky najlepšou akčnou kamerou. Otázka je, či na slovenskom trhu stihne vianočný predaj, ale vo svete sa už predáva.

Insta360 Ace Pro je širokouhlá akčná kamera, ktorá prináša inteligentnejšie zachytávanie akcií pomocou umelej inteligencie a vysokú kvalitu obrazu.

Insta360 Ace Pro
Insta360 Ace Pro

Insta360 Ace Pro bola vyvinutá v spolupráci s Leica a môže sa pochváliť 1/1,3″ snímačom, 5 nm čipom AI a objektívom Leica SUMMARIT. Výsledkom je kvalitné video s rozlíšením 4K/120 fps, 48 MPx fotografie, funkcia PureVideo na snímanie pri slabom osvetlení, rýchle nabíjanie PD (na 80 % len za 22 minút) a ďalšie funkcie. Insta360 Ace je potom cenovo výhodnejšia možnosť, ktorej hlavnými rozdielmi sú menší 1/2″ 48 MPx snímač, bežný objektív a štandardné nabíjanie.

Insta360 Ace Pro
Insta360 Ace Pro pri bicyklovaní

Obe kamery sú tiež plné inteligentných funkcií na snímanie, ktoré využívajú umelú inteligenciu. Sú tu aj praktické prvky, ako je napríklad 2,4-palcový výklopný dotykový displej vhodný pre vlogovanie. K dispozícii je ovládanie gestami a hlasom plus úplne nový asistent AI Highlights a funkcia AI Warp založená na kľúčových slovách.

Bezkonkurenčné zobrazovanie: vo dne aj v noci

Od konkurencie sa Ace Pro odlišuje hlavne špičkovým 1/1,3″ snímačom fotoaparátu. Zachytáva totiž viac svetla a ponúka lepší dynamický rozsah. Vďaka tomu dokáže podávať výkony na vysokej úrovni aj v rýchlo sa pohybujúcich akčných scénach alebo pri náročnom osvetlení. Ace Pro má aj výhodu v značkovom objektíve Leica.

Insta360 Ace Pro
Insta360 Ace Pro pri vlogovaní

Počas dňa je Ace Pro vybavená vstavaným aktívnym HDR (High Dynamic Range). To je užitočné najmä pri snímaní scén so svetlými aj tmavými oblasťami súčasne. Dosahuje tak väčšie množstvo detailov vo svetlách a tieňoch a poskytuje živšie zábery. Ace Pro poskytuje presné a bohaté farby, ktoré vynikajú aj pri snímaní pod vodou.

Kľúčovým prvkom celkovej kvality obrazu je však umelá inteligencia. Špecializované tímy výskumu a vývoja v Insta360 špeciálne vycvičili výpočtové fotografické modely na základe údajov z objektívu a snímača kamery. Tieto modely sú základom 48 Mpx fotografického režimu a 4K/30fps PureVideo, pričom zlepšujú odstup signálu od šumu aj dynamický rozsah pri slabom osvetlení.

Insta360 Ace Pro
Insta360 Ace Pro na motorkárskej prilbe

Inteligentnejší spôsob fotografovania zvnútra aj zvonku

Robustný 2,4-palcový výklopný dotykový displej kamery Ace Pro umožňuje neustále vidieť to, čo snímate. To výrazne zjednodušuje prácu a to hlavne pri vlogovaní, pri ťažko zachytiteľných uhloch a rôznych akčných scenároch. Navyše magnetický systém uchytenia umožňuje rýchle upevnenie kamery a bezproblémové prepínanie medzi príslušenstvom.

Insta360 Ace Pro
Insta360 Ace Pro s magnetickým uchytávaním

Inteligentné funkcie

Zreteľnosť pri priblížení – Chcete záber zblízka, ale kvalita obrazu je nízka? Ace Pro dokáže 2-násobne priblížiť a oddialiť obraz bez straty kvality

Ovládanie gestami – Na spustenie/zastavenie nahrávania alebo zhotovenie fotografie použite gestá realizované rukami. To je vhodné pre skupinové selfie, hlučné prostredie alebo ak sa vám ovládanie hlasom nezdá dosť pohodlné

Zrušenie nahrávania – nepodaril sa vám záber? Okamžite zrušte nahrávanie a pokračujte v natáčaní znova. Tým ušetríte miesto na karte SD a máte aj menej súborov na neskoršie triedenie

Pozastavenie/obnovenie nahrávania – Stlačte tlačidlo pozastavenia a nahrávania, aby všetko, čo chcete natočiť zostalo v jednom súvislom súbore na jednoduchšiu správu súborov a úpravy

Zachytávanie fotografií – Natáčate video a naskytne sa vám vhodná príležitosť na fotografovanie? Pokračujte v natáčaní a zároveň zhotovte fotografiu, ale v oveľa vyššom rozlíšení ako je zachytenie obrazovky z videa

Insta360 Ace Pro
Insta360 Ace Pro

K dispozícii je aj nový nástroj AI Highlights Assistant. Automaticky rozpoznáva kľúčové momenty vo videu a poskytuje zvýraznené momenty klipu na preskúmanie priamo v kamere. Je to aj cesta ako rýchlo vymazať všetky nechcené klipy, aby ste ušetrili úložný priestor a čas na spracovanie. A tento asistent zostrihá vaše dobrodružstvá do jedného videa a prostredníctvom aplikácie Insta360 ho prenesie priamo do vášho telefónu alebo mobilného zariadenia.

Aplikácia Insta360 je tiež plná nástrojov na úpravu s umelou inteligenciou. Využite šikovné nástroje na automatické úpravy, aby ste mali klipy pripravené hneď, alebo sa pustite do manuálnych úprav s kompletným editačným balíkom.

Prepojenie s inteligentnými hodinkami

Kamery Ace sú vybavené ovládacím panelom Stats Dashboard. Umožňujú integráciu s hodinkami Garmin alebo Apple Watch, čo vám umožňuje prekrývať videá s údajmi GPS, rýchlosti a ďalšími údajmi.

Insta360 Ace Pro
Insta360 Ace Pro po spojení s hodinkami Garmin alebo Apple

AI Warp je ďalší kreatívny nástroj. Prostredníctvom vopred nastavených alebo vlastných kľúčových slov môžete do svojich videí pridávať dynamické efekty. Táto prémiová funkcia AI je prispôsobiteľná a dodá vašim záberom zaujímavý nádych na základe podnetu, ktorý vás práve napadne.

Séria Ace obsahuje aj charakteristické režimy snímania Insta360, ktoré sú pre ňu charakteristické, vrátane možnosti snímania časozberných záberov, hyperzáberov (v režime TimeShift) a ďalších. Známy efekt neviditeľnej selfie tyče je v sérii Ace možný aj prostredníctvom novej funkcie AI Selfie Stick Eraser. Vďaka nej sa stane vaša selfie tyč v záberoch neviditeľná a kamera vám poskytuje zážitok z pohľadu tretej osoby.

Aj do vody a zimy

Vďaka vodotesnej konštrukcii zvládne séria Ace hĺbku 10 metrov. Puzdro na potápanie vám navyše umožní vziať kameru ešte hlbšie a to až do hĺbky 60 metrov. Nie je to však len o vode. Nové kamery bez problémov fungujú aj pri teplotách do -20 °C, takže sú vhodné na kamerovanie zimných športov. Kamery využívajú technológiu FlowState Stabilization, ktorá zaručuje, že vaše videá zostanú plynulé. Funkcia 360° Horizon Lock udržiava vaše videá v rovine, aj keď ste v pohybe. Takže či už sa rútite po horskej trase, alebo zachytávate akčné zábery vo vysokej rýchlosti, vaše zábery zostanú stabilné.

Ace Pro má tiež rýchle nabíjanie. Batéria sa nabije na 80 % len za 22 minút, plné nabitie trvá 46 minút. Výdrž na 1650 mAh batériu je až 100 minút.

Ceny: 479 eur pre Ace Pro

Zdroje: Insta360, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.