Dnes je Dacia viac než v minulosti. Ponúka jednoduché, priestranné a spoľahlivé automobily bez zbytočných ozdôb za najlepšiu cenu na trhu. A to sa na Slovensku počíta.

Článok sme doplnili aj o naše redakčné video, kde predstavujeme Dacia Sandero Stepway.

Boli sme na testovaní modelov Sandero a Sandero Stepway a overili sme si, že tieto autá vyzerajú fakt dobre. Sú to poctivé autá za férovú cenu. Sandero a Sandero Stepway stelesňujú DNA značky Dacia. Ikonický model Sandero je najpredávanejším z radu Dacia s takmer 2,1 miliónmi predaných automobilov. Dacia Sandero Stepway predstavuje odvážnejšiu verziou, ktoré pripomína SUV.

Dacia Sandero a Sandero Stepway

Dacia Sandero a Sandero Stepway

V najnovšej verzii si vozidlá zachovali rovnaké vonkajšie rozmery a pritom sú modernejšie, priestrannejšie a všestrannejšie. S novou platformou ponúkajú viac funkcií, zvýšenú aktívnu a pasívnu bezpečnosť, nové motory vrátane benzínových a dvojpalivových LPG/benzín, novú automatickú prevodovku CVT a novú šesťstupňovú manuálnu prevodovku.

Vnútorný priestor v Dacia Sandero Stepway

Vnútorný priestor v Dacia Sandero Stepway

Nové Sandero

Nové Sandero je robustný hatchback a Dacia pri ňom opakuje svoj recept na úspech: zvonka je kompaktné a vo vnútri priestranné. Vďaka ramenám a výrazným podbehom kolies vyžaruje z auta sila. Má viac sklonené čelné sklo, o 1 cm nižšiu strechu a tečúcu líniu strechy s anténou na konci.

Dacia Sandero

Dacia Sandero

Predné a zadné svetlá odhaľujú LED svetelný podpis Dacia v tvare Y, ktorý dodáva modelu Sandero silnú identitu. Horizontálna čiara spája obe svetlá vpredu aj vzadu. LED svetlomety sa ponúkajú ako štandardná funkcia a zvyšujú viditeľnosť v noci (o 37 % v dĺžke lúča a 9 % v šírke lúča). Výrazné podbehy odhalia 15- alebo 16-palcové zapustené kolesá.

Dizajn kľučiek dverí odhaľuje zameranie sa na kvalitu a ergonomickejší tvar. Väčšina verzií má teraz elektrické odomknutie kufra v dolnej časti dverí batožinového priestoru, čo zlepšuje vzhľad a praktickosť. Nový tvar dverí a spätných zrkadiel zlepšuje aerodynamiku vozidla a znižuje hluk v interiéri. Nové Sandero má novo čalúnené časti prístrojovej dosky.

Dacia Sandero

Dacia Sandero

Nové Sandero Stepway

Novinka má asertívnejší dizajn a pôsobí dobrodružne a SUV-čkovo. Vpredu je okamžite rozpoznateľné vďaka jedinečnej rebrovanej a klenutej kapote, chrómovaného loga Stepway pod prednou maskou a zakriveným blatníkov nad hmlovými svetlami. Predný a zadný nárazník obsahuje ochranné prvky, ktoré chránia pôvodnú farbu pred škrabancami.

Dacia Sandero Stepway

Dacia Sandero Stepway

Vozidlo sa môže pochváliť dizajnovými kódmi crossoverov so zvýšenou svetlou výškou 174 mm hlavne vďaka väčšiemu priemeru kolies, strešnými nosičmi s logom, rozšírenými blatníkmi a ochranným oplastovaním prahov.

Štandardné verzie sú vybavené 16-palcovými kolesami „Flexwheels“. Exkluzívne 16-palcové kolesá s diamantovým výbrusom vo verzii Stepway sú k dispozícií na želanie. Strešné tyče Nového Sandero Stepway sú funkčné nastaviteľné. Pomocou kľúča, ktorý je umiestnený v odkladacej skrinke sa dajú ľahko za pár sekúnd demontovať a zmeniť sa na strešný nosič s nosnosťou 80 kg, ktorý je rovnaký ako štandardné strešné tyče.

Dacia Sandero Stepway

Dacia Sandero Stepway

Čalúnenie interiéru je prispôsobené logom Stepway, panely dverí a palubná doska majú oranžové vložky a lemy.

Interiér a doplnky

Nové Sandero, Sandero Stepway ponúkajú najlepšiu priestrannosť a hodnotu na trhu. Nájdete tu tri zadné sedadlá, do ktorých sa zmestia traja dospelí, delené zadné sedadlá 1/3 – 2/3 (v závislosti od verzie) a rodinný batožinový priestor. Batožinový priestor Sandero má objem 410 litrov a má rovnú podlahu s nastaviteľnou výškou v dvoch polohách v závislosti od zakúpenej verzie.

Obe vozidlá ponúkajú veľkorysý priestor na nohy pre zadných cestujúcich, pre Nové Sandero je to dodatočných 42 mm . Úložný priestor dosahuje v interiéri až 21 litrov, čo je nárast o 2,5 l. Úložný priestor je aj pod lakťovou opierkou (1,4 l), ďalej v predných a zadných dverách a zozadu na predných sedadlách.

Dacia Sandero Stepway

Dacia Sandero Stepway

Luxusnejšie čalúnenie, dizajn a tvar nových predných sedadiel poskytujú väčšie pohodlie a podporu vrátane výškovo nastaviteľných opierok hlavy. Riadiaca páka je teraz kratšia. Plne elektrické riadenie s posilňovačom ponúka vyšší jazdný komfort, najmä pri manévrovaní a parkovaní (o 36 % menej sily ako v predchádzajúcom modely Sandero).

Medzi štandardné funkcie patrí držiak na smartphone (odnímateľný v závislosti od verzie), obrazovka palubného počítača, automatické zapínanie svetiel, volant s obmedzovačom rýchlosti a tempomat vo všetkých úrovniach výbavy.

Dacia Sandero Stepway

Dacia Sandero Stepway

K dispozícii je aj nová automatická klimatizácia s digitálnym displejom, vyhrievané predné sedadlá, elektrická parkovacia brzda, spätná kamera, predné a zadné parkovacie senzory a automatické stierače. K vozidlu patrí handsfree karta na bezkľúčový prístup k vozidlu a štartovanie, ktorá odomkne na diaľku aj kufor. Tieto funkcie sú k dispozícii v základnej výbave alebo v doplnkovej výbave v závislosti od trhu. Prvý krát bude v roku 2021 pre Nové Sandero a Nové Sandero Stepway k dispozícii aj elektrické strešné okno.

Multimediálny systém

Obe vozidlá ponúkajú tri rôzne multimediálne systémy: Media Control, Media Display a Media Nav.

So systémom Media Control môžete položiť smartphone do odnímateľného stojanu, ktorý sa môže stať vzdialeným multimediálnym systémom prostredníctvom aplikácie Dacia Media Control či cez Bluetooth alebo USB. Systém poskytuje ľahký prístup k rádiu, hudbe, hovorom, správam, navigácii a mnohým ďalším funkciám ako je rozpoznávanie hlasu cez Siri a Google Assistant. K dispozícii je rádio a prehrávanie súborov cez USB port v prípade, že nemáme smartfón pripojený k ovládaciemu systému Media Control.

Dacia Sandero Stepway

Dacia Sandero Stepway

Súčasťou výbavy sú dva reproduktory, Bluetooth, USB pripojenie a 3,5-palcový TFT digitálny displej medzi ciferníkmi.

Konzola je vybavená až 8-palcovou dotykovou obrazovkou Media Display. Displej je sklonený smerom k vodičovi a dá sa intuitívne používať s Bluetooth a systémami Android Auto a Apple CarPlay.

Vďaka aplikácii Media Nav obsahuje multimediálny systém palubnú navigáciu a bezdrôtové pripojenie pre Apple CarPlay a Android Auto. Zvukový systém využíva šesť reproduktorov.

Bezpečnosť

Nové Sandero a Sandero Stepway sú prvé Dacie, ktoré ťažia z modulárnej platformy CMF. Tá je mimoriadne pevná a tak zvyšuje ochranu pri zrážke. Rám konštrukcie je posilnený v mieste uloženia motora a tiež v priestore pre pasažierov. Nové senzory merania tlaku v oblasti dverí a akcelerometer dokážu včas detegovať bočnú zrážku, čo umožňuje novým bočným airbagom rýchlejšie nafúknutie.

Dacia Sandero Stepway

Dacia Sandero Stepway

Nové Sandero a Sandero Stepway ponúkajú štandardnú výbavu: šesť airbagov, bezpečnostné pásy, obmedzovač zaťaženia, predné a zadné prepínače bezpečnostných pásov a systém tiesňového volania E-CALL.

Pre model Sandero a Sandero Stepway sú k dispozícii asistenčné systémy pre vodiča:

  • Núdzový brzdový asistent: je aktívny medzi rýchlosťou 7 a 170 km/h. Radarový senzor je umiestnený v prednej časti vozidla a identifikuje vzdialenosť od vozidla vpredu. Senzor spustí zvukové a vizuálne varovanie, ak existuje riziko kolízie s predným vozidlom.
  • Sledovanie auta v mŕtvom uhle: aktívne od 30 km/h do 140 km/h a počas manévrov pri zmenách jazdného pruhu. Tento systém varuje vodiča pred kolíziou s iným vozidlom. Ultrazvukový detekčný systém, pozostáva zo štyroch senzorov (dva vzadu a dva vpredu) deteguje pohybujúce sa objekty v oblasti mŕtveho uhla vrátane automobilov a motocyklov. Keď snímače detegujú vozidlo alebo niekoho v oblasti mŕtveho uhla, bliká LED svetlo, ktoré je umiestnené na príslušnom spätnom zrkadle.
  • Parkovací asistent: Tento systém obsahuje štyri radarové senzory vpredu a vzadu, spätnú kameru a dynamické vodiace čiary a spúšťa zvukové a vizuálne výstrahy, ktoré uľahčujú manévrovanie.
  • Asistent rozjazdu do kopca: Tento asistent zabráni vozidlu v tom, aby sa pohlo dozadu na viac ako dve sekundy po tom, čo vodič preloží nohu z brzdového pedálu na plynový pedál.

Platforma a motor

Nové Sandero a Sandero Stepway majú novú prednú nápravu s obdĺžnikovými ramenami zavesenia, ktoré poskytujú efektívne tlmenie nárazov a lepšie riadenie. Vylepšila sa aj kapacita proti prevráteniu a predĺžil sa rázvor na lepšiu stabilitu v zákrutách.

Dacia Sandero Stepway

Dacia Sandero Stepway

Motory vyhovujú norme Euro 6D-Full, ktorá začne platiť od 1. januára 2021:

  • SCe 65: (nie je k dispozícii pre Sandero Stepway) základný atmosférický 1-litrový trojvalec s päťstupňovou manuálnou prevodovkou,
  • TCe 90: preplňovaný 1-litrový trojvalec so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou alebo automatickou CVT,
  • ECO-G 100: nový dvojpalivový preplňovaný trojvalcový agregát na benzín a LPG so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

Nová Dacia Sandero, ktoré ponúka aj LPG palivo, uvoľňuje v priemere o 11 % menej emisií CO2 ako ekvivalentný vznetový motor. Vozidlo má prevádzkový dojazd viac ako 1 300 km s dvoma nádržami: 50 l pre nádrž na LPG a 50 l pre benzínovú nádrž.

Dacia Sandero Stepway

Dacia Sandero Stepway

Nová automatická prevodovka CVT nahradila predchádzajúcu prevodovku Easy ‚R a v kombinácii s motorom TCe 90 znižuje spotrebu paliva (ľahšia prevodovka a lepšia správa motora) a emisie CO2. Systém STOP&START je k dispozícii pre všetky motory a možno ju deaktivovať.

Za volantom

Nová modulárna platforma CMF nových modelov Sandero a Sandero Stepway umožňuje tri hlavné vylepšenia. Prvé je akustické: vďaka ľahšiemu a tuhšiemu rámu v prednej časti vozidla sa vibrácie zredukovali. Druhé vylepšenie sa týka pozemného spojenia: rozšírenie rozchodov o 41 milimetrov v prípade modelu Dacia Sandero a 29 milimetrov v prípade Dacia Sandero Stepway. Toto vylepšenie zlepšuje ovládanie a správanie sa vozidla na ceste. Tretie sa týka pasívnej a aktívnej bezpečnosti s integráciou najnovšej generácie jazdných asistentov ADAS.

Ceny

Hatchback Dacia Sandero je dostupná už od 8 900 €. Crossover Dacia Sandero Stepway na Slovensku kúpite už od 11 350 €. Oba modely sú už k dispozícií zákazníkom na Slovensku.

Bližší pohľad na ceny vrátane akcie

Nová Dacia Sandero: Access SCe: 65 8 900 €, Essential TCe 90: 10 250 €, Essential TCe 100 LPG: 10 250 €, Comfort SCe 65: 10 400 €, Comfort TCe 90: 11 200 €. Comfort TCe 90 CVT: 12 400 €, Comfort TCe 100 LPG: 11 200 €

Nová Dacia Sandero Stepway: Essential TCe 90: 11 350 €, Essential TCe 100 LPG: 11 350 €, Comfort TCe 90: 12 650 €, Comfort TCe 90 CVT: 13 850 €, Comfort TCe 100 LPG: 12 650 €

Z prezentácie Dacia Sandero Stepway pripravujeme aj video recenziu, kde zhodnotíme spotrebu ako je schopnosť tohto auta prekonávať náročné trasy v teréne.

Dacia Sandero Stepway

Dacia Sandero Stepway

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu