Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) získala prestížny grant z programu Európskej komisie Horizont 2020 pre projekt pod názvom “Mobility and Time Value“ (MoTiV).

Tento mimoriadny úspech dosiahol tím pracovníkov projektu ERAdiate, ktorý je pilotným projektom 7. rámcového programu v rámci iniciatívy Európskej komisie ERA Chair.

Som veľmi rada, že projekt v tradičnej oblasti výskumu Žilinskej univerzity v Žiline, ktorou je doprava, prešiel úspešne hodnoteniami v rámci programu H2020 Európskej komisie a bude financovaný. Je to výborný výsledok spolupráce nadnárodného tímu projektu ERA Chair – ERAdiate pre inteligentné systémy v doprave na našej univerzite,“ uviedla Dr. h. c. prof. Ing. Tatiana Čorejová, PhD., rektorka Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA).

Projekt MoTiV s celkovým rozpočtom takmer 2 milióny EUR, ktorého koordinátorom je UNIZA, bude financovaný v rámci schémy “Výskum a inovácie” počas 30 mesiacov. Medzi partnerov projektu patria významné centrá a inštitúcie zaoberajúce sa dopravou a dopravným plánovaním zo Španielska, Portugalska, Belgicka, Švajčiarska a Fínska.

Hlavným zámerom projektu “Mobility and Time Value” (MoTiV) je štúdium a výskum v novej oblasti, ktorou je  “Hodnota času cestovania”. Výsledky budú využiteľné hlavne pre plánovanie dopravy, dopravných inžinierov, ekonómov a riadiace subjekty v kontexte projektov pre lepšie využitie dopravnej infraštruktúry.

Cieľom projektu je posunúť úroveň výskumu pre hodnotenie cestovného času prostredníctvom návrhu a overenia koncepčného rámca na základe zberu a vyhodnotenia dát v rámci celej Európy. Dáta budú zbierané pomocou aplikácie v mobilnom zariadení, ktorú vyvinie konzorcium riešiteľov projektu MoTiV a ktorá kombinuje a integruje funkcie existujúcich aplikácií s vytvorením novej pridanej hodnoty pre plánovanie dopravnej infraštruktúry.

Pomocou tejto mobilnej aplikácie tak môžu koncoví používatelia ľahšie sledovať, rozumieť a prehodnocovať rozhodnutia pri cestovaní tak, aby viedli k čo najlepšiemu využitiu ich voľného času v súlade s osobnými preferenciami, životným štýlom, záujmami a v neposlednom rade i rozpočtom.

Značky: