Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Modely BMW Neue Klasse, ktoré prídu na trh v roku 2025, dokážu uchovávať elektrinu a fungovať ako elektrická zásuvka. Dostanú technológiu obojsmerného nabíjania – teda schopnosť prijímať, aj dodávať elektrinu.

S najnovšími dizajnovými štúdiami, sedanom BMW Vision Neue Klasse a BMW Vision Neue Klasse X SAV, spoločnosť BMW Group ukazuje, ako bude vyzerať ďalšia generácia kľúčových vozidiel značky BMW. Predstavujú rad technologických inovácií, ktorými spoločnosť približuje svoju životaschopnosť smerom do budúcnosti.

Spolu so svetovou premiérou vozidla BMW Vision Neue Klasse X teraz automobilka BMW ohlasuje ďalšiu inováciu, ktorá sa má dostať do sériovej výroby. Ide o možnosť obojsmerného nabíjania. Táto technológia umožňuje použiť vysokonapäťovú batériu plne elektrického vozidla ako zariadenie na ukladanie energie a neskôr vrátiť uloženú elektrinu buď do vlastnej domácnosti zákazníka, alebo do elektrickej siete.

Vďaka tomu môžu zákazníci BMW ešte jednoduchšie a aktívne prispievať k energetickému prechodu a podporovať udržateľnú výrobu a využívanie obnoviteľnej energie. Zákazníci BMW tak prvý raz môžu využívať funkcie ako Vehicle to Home, Vehicle to Grid a Vehicle to Load. Tento krok podčiarkuje aj prebiehajúce rozširovanie ponuky BMW Group Charging.

„Neustále vylepšujeme náš sortiment nabíjacích produktov a služieb, aby sme maximalizovali úžitok pre zákazníka,“ hovorí Frank Weber, člen predstavenstva spoločnosti BMW AG, zodpovedný za vývoj. „Od tohto leta ponúkneme spolu s naším partnerom E.ON na viacerých trhoch nákladovo optimalizované nabíjanie. A s vozidlami Neue Klasse urobíme ďalší krok v podobe obojsmerného nabíjania. Služby Vehicle to Home a Vehicle to Grid plne integrujme do nášho komplexného ekosystému nabíjania BMW Connected Home Charging. Pomocou vozidla, aplikácie My BMW, podpory značky BMW s pomocou nástennej nabíjačky BMW DC Wallbox Professional a vlastného fotovoltického systému budú môcť zákazníci riadiť tok energie takým spôsobom, že domáce nabíjanie bude občas možné aj mimo dodávok elektriny z verejnej siete. A, samozrejme, budú tiež môcť znížiť svoje náklady na nabíjanie tým, že elektrinu uloženú v ich BMW privedú späť do elektrickej siete.“

Vehicle to Home: elektrina pre vašu domácnosť

V počiatočnej fáze technológie umožní obojsmerné nabíjanie zákazníkom v podstate využívať vysokonapäťovú batériu ich vozidla ako stacionárne zariadenie na ukladanie energie. V tomto prípade sa uhlíkovo neutrálna elektrina generovaná zákazníckym fotovoltickým systémom a pomocou nástennej nabíjačky BMW DC Wallbox Professional dočasne ukladá v batérii vozidla a následne sa vracia späť, aby napájala ostatné spotrebiče v domácnosti, čím sa zákazník na určitý čas stáva nezávislým od energie z externej elektrickej siete a zníži si tak náklady na energiu.

Vehicle to Grid: napájanie do siete

Druhá fáza obojsmerného nabíjania umožní zákazníkom sprístupniť časť kapacity batérie pre externé prostredie. Túto energetickú kapacitu môžu využiť ako na nabíjanie zo siete, tak aj na dodávanie elektriny do nej vo vhodných časoch. Prístup na energetický trh zabezpečuje kooperačný partner automobilky BMW, ktorým je energetická spoločnosť E.ON. Na to budú zákazníci potrebovať dynamickú tarifu za elektrinu od E.ON, ktorá bude riadiť proces nabíjania spolu s podporou automobilky BMW, aby umožnila generovanie výnosov z energetickej burzy. 
Táto funkcia bude dostupná na jednotlivých trhoch až po prijatí potrebných regulačných opatrení.

Vehicle to Load: automobil ako power banka

Funkcia Vehicle to Load umožňuje energiu uloženú vo vozidle použiť na napájanie externých elektrických zariadení. To znamená, že vozidlá Neue Klasse môžu slúžiť ako forma mobilnej powerbanky napríklad na nabíjanie e-bicykla, alebo na dodávanie energie do elektrického spotrebiča počas kempovania.

Bez ohľadu na použitý typ obojsmerného nabíjania zostáva vždy na prvom mieste túžba zákazníka po mobilite. Zabezpečuje to intuitívne a jednoduché ovládanie v aplikácii My BMW App, pomocou ktorej možno ovládať celý ekosystém BMW Connected Home Charging.

Urýchlenie energetického prechodu

Obojsmerné nabíjanie zaisťuje nielen vyššiu bezpečnosť dodávky energie. Prijímaním aj dodávaním elektriny môžu elektromobily výrazne prispieť k podielu spotreby elektriny pochádzajúcej z obnoviteľných zdrojov. Využitie akumulačných kapacít poskytovaných vysokonapäťovými batériami umožňuje lepšiu koordináciu ponuky a dopytu v oblasti zelenej elektriny. Napríklad úložné systémy pre elektrické vozidlá môžu selektívne absorbovať špičky pri produkcii veternej a slnečnej energie a elektrinu opäť uvoľniť v období nízkej produkcie (noc, prestávky) energie. To umožňuje znížiť spúšťanie fosílnych elektrární a znížiť ich emisie v takýchto obdobiach. Týmto spôsobom sa elektrická mobilita stáva čoraz integrálnejšou súčasťou energetickej revolúcie. Obojsmerné nabíjanie môže prispieť k zníženiu emisií CO2 v oblasti mobility a celkovo pri výrobe energie.

Značky: