Motorola je spoločnosť, ktorá patrí medzi výrazných presadzovateľov skladacích telefónov. Aktuálne prichádza jej vylepšená generácia modelu razr, na svete je motorola razr 2022.

Dizajn a hlavné vylepšenia

Telefón prichádza s minimalistickým dizajnom a snaží sa o jednoduchosť používania. V skutočnosti je to evolúcia z predchádzajúcej generácie, vylepšuje základné funkcie a to hlavne na základe spätnej väzby od používateľov. Rámček telefónu je kovový a zložené časti telefónu k sebe tesne prisadnú. Vyhotovenie je celkovo precízne.

Motorola razr 2022Zdroj: TOUCHIT
Motorola razr 2022

Hlavným vylepšením je nový fotoaparát, zvýšená je aj kapacita batérie a novinkou je aj rýchly displej. Celková hmotnosť telefónu je 200 gramov, v zatvorenom stave má hrúbku 16,99 mm.

Motorola razr 2022Zdroj: TOUCHIT.sk
USB-C port na Motorola razr 2022

Telefón je odpudivý voči kvapkám vody, stupeň jeho krytia je IP52. Napájací a dátový port v spodnej časti je USB-C 3.1, razr podporuje Bluetooth 5.2 a Wi-Fi 6E.

Motorola razr 2022Zdroj: TOUCHIT.sk
Motorola razr 2022 a mechanické tlačidlá + snímač odtlačku prsta

Telefón razr 2022 tak naozaj prichádza v minimalistickom dizajne, pohodlne si ho dáte do vrecka a ihneď si všimnete jeho štýlovú matnú povrchovú úpravu. V zatvorenom stave sa používa dotykový 2,7-palcový QuickView displej. Ten informuje napr. o prichádzajúcom hovore, došlých notifikáciách a dá sa využiť aj pri fotografovaní. Rovnako v zatvorenom stave môžete s týmto telefónom aj platiť cez NFC. Na to všetko teda nepotrebujete otvoriť telefón.

Motorola razr 2022Zdroj: TOUCHIT.sk
Motorola razr 2022 a QuickView displej

Po otvorení telefónu využívate P-OLED displej s uhlopriečkou 6,7 palca s rozlíšením FHD+ (2400 × 1080) a s obnovovacou frekvenciou až 144 Hz. Má veľmi dobrú kvalitu, oceníte ho pri sledovaní videa. Je tu aj podpora certifikácie HDR10+ a 100 % farebného gamutu DCI-P3. Ešte pripomeňme, že rámčeky okolo veľkého displeja sú pomerne široké, majú okolo 6 mm.

Motorola razr 2022Zdroj: TOUCHIT.sk
Motorola razr 2022 a veľký P-OLED displej po otvorení telefónu

Nový je aj pánt tohto telefónu a ten ho teraz drží otvorený vo viacerých uhloch (režim FlexView). Znamená to, že napr. pri fotení nepotrebujete držať telefón rukami, rovnako takto môžete pohodlne sledovať videá alebo ho dobre využijete pri on-line schôdzkach. Dokonca ho môžete položiť otvorený v noci na nočnom stolíku a bude fungovať ako budík.

Motorola razr 2022Zdroj: TOUCHIT.sk
Fotografovanie selfie s hlavnou kamerou bez pomoci rúk (spustenie s časovačom)

Snímač odtlačku prsta je integrovaný v zapínacom tlačidle a funguje rýchlo. Okrem toho sú tu aj dve tlačidlá na nastavenie hlasitosti, používajú aj aj ako spúšť fotoaparátu.

Operačný systém a aktualizácie

Pri zahájení predaja prichádza razr s operačným systémom Android 12 a podporuje dve veľké aktualizácie operačného systému a 3 roky bezpečnostných aktualizácií. Výhodou je, že podporuje aj plastovú SIM kartu a nespolieha sa len na eSIM ako to bolo v minulosti. Nemá však bezdrôtové nabíjanie, kapacita pamäti je 256 GB a nedá sa rozšíriť o microSD kartu. Kapacita pamäte RAM je 8 GB.

Motorola razr 2022Zdroj: TOUCHIT.sk
Matná štruktúra na povrchu Motorola razr 2022

Vlajkové fotoaparáty

Razr 2022 prináša vysoké rozlíšenie, snímač hlavného fotoaparátu má rozlíšenie 50 Mpx a je vybavený veľkými 2,0 μm pixelmi. Tieto parametre je možné dobre využiť pri fotení v slabom osvetlení. Aj v šere sú tak fotografie ostré a živé. Hlavný fotoaparát je tiež vybavený funkciou optickej stabilizácie (OIS) na elimináciu trasenia rúk.

Motorola razr 2022Zdroj: TOUCHIT.sk
Hlavné kamery na Motorola razr 2022

Vedľa hlavnej zadnej kamery je aj ultrazoom kamera s rozlíšením 13 MPx, pričom uhol záberu je 120°. Využiť môžete aj makro snímanie, ktoré funguje, ak ste od objektu na vzdialenosť 2,5 cm. Takto sa priblížite k objektu 3,5x bližšie, ako je to pri štandardnom objektíve.

Môžete nahrávať videá, ktoré spĺňajú normy HDR10+ pre vyššiu presnosť farieb, farebný rozsah, jas a kontrast. Alebo môžete nahrávať videá v kinematografickej kvalite priamo v telefóne s nahrávaním videa v rozlíšení až 8K.

Motorola razr 2022Zdroj: TOUCHIT.sk
Prehrávanie videa na prednom displeji Motorola razr 2022

Parametre hlavného fotoaparátu môžete použiť na zachytenie kvalitných selfie práve vďaka displeju Quick View . Telefón tak držíte v ruke, vidíte čo fotíte a zároveň fotíte hlavným fotoaparátom. Ak si chcete pozrieť fotografiu na veľkom displeji, jednoducho ho otvoríte a prezriete si ju. Túto funkciu treba ale dodatočne povoliť. Na selfie a videohovory sa dá využiť aj 32 Mpx predný fotoaparát.

Motorola razr 2022Zdroj: TOUCHIT.sk
Selfie s hlavnou kamerou s pomocou rúk

Vysoký výkon

Motorola vybavila razr 2022 výkonnou mobilnou platformou Snapdragon 8+ Gen1. Telefón tak funguje hladko a dlhšie vydrží na batériu. Táto platforma umožňuje pripojenie 5G, funkcie Snapdragon Elite Gaming a tiež vylepšuje fotografovanie. Výrazne podporuje aj funkcie z umelej inteligencie.

Batéria má kapacitu 3500 mAh, čo 1,25× viac ako pri predchádzajúcej generácii a razr 2022 podporuje 2× rýchlejšie nabíjanie s 30 W TurboPower. Pri našom používaní vydržal telefón na takmer 2 dni používania.

Motorola razr 2022Zdroj: TOUCHIT.sk
Balenie Motorola razr 2022 aj s napájacím zdrojom

Motorola razr 2022 tiež podporuje pripojenie k počítaču pomocou funkcie Ready For. Razr tak môžete použiť ako bezdrôtovú myš alebo trackpad k počítaču, alebo mobilné hry prenesiete na veľkú obrazovku počítača. Tiež je možné razr využiť ako webovú kameru v prípade schôdzok na diaľku realizovaných cez počítač.

Priestorový zvuk

K dispozícii je teraz priestorový zvuk Dolby Atmos a to pomocou dvoch veľkých reproduktorov. Počujte pomerne silné basy a čistý hlas. Pri nahrávaní a hlasových hovoroch využite mikrofónnu zostavu s troma snímacími prvkami.

Motorola razr 2022Zdroj: TOUCHIT.sk
Obsah dodávky Motorola razr 2022

A čo sme nafotili?

Telefón sme testovali počas dňa na krajinné fotografie:

Rovnako tak sme testovali aj v noci. Tu je už vidieť, že ultraširokouhlá kamera prináša o niečo viac šumu. Hlavná kamera fotí v noci excelentne.

Testovali sme aj makrokameru a nočné fotky s hlavnou kamerou sme opakovali niekoľko krát.

razr 2022 macro kamera
razr 2022 macro kamera
razr 2022 hlavná kamera v úplnej noci
razr 2022 hlavná kamera v úplnej noci

Čo za to?

Motorola razr 2022 stojí 1199 eur a je okamžite k dispozícii a to v čiernej farbe. Balenie je luxusné a dá sa použiť opakovane na odloženie telefónu. Súčasťou dodávky je nabíjačka a kábel. Rovnako tu nájdete aj dva plastové kryty na telefón.

Zdroje: vlastné, motorola

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.