Do boja proti predsudkom o laserovej tlači sa naplno púšťa HP so svojím modelom GT 5820.

Multifunkčná tlačiareň je určená na doma a pre malé kancelárie. Má systém „tankových“ náplní. Prvotná inštalácia vyžaduje založenie tlačových hláv a naplnenie zásobníkov atramentu. Tie sú v tomto prípade vonku, podobne ako u väčšiny ostatných hráčov na trhu.

Naplnenie je vskutku najlepšie, aké sme doposiaľ videli. Nie, neumažete sa ani pri konkurenčných značkách. Tu však značka HP dotiahla systém napĺňania k dokonalosti. Každá z fľaštičiek má poistný uzáver, podobne ako sú špeciálne uzávery na fľašiach pre športovcov. Otvorí sa až vtedy, keď do ústia nádoby pre vybranú farbu vložíte hrdlo fľašky. Po odobratí sa hneď uzavrie a nehrozí vyliatie ani vaše zašpinenie.

Pripojenie

Zariadenie umožňuje tlač, kopírovanie a skenovanie na plochom skeneri. Nie je tu podávač dokumentov, takže je vhodná skôr na tlač a občasné skenovanie. Konštrukčne je na tom podstatne lepšie ako pri niekdajších modeloch domácich tlačiarničiek od HP. Výrobca priniesol robustnejšie zariadenie, ktoré viac vydrží a plasty nie sú také citlivé na poškodenie.

Ovládanie je možné cez počítač alebo napríklad vďaka špeciálnej aplikácii cez smartfón. My sme zariadenie nainštalovali pomocou sprievodcu do našej Wi-Fi siete a mali ho tak dostupné pre ostatné počítače. Dá sa ale pripojiť aj cez rozhranie USB 2.0. Na ovládanie slúži jednoduchý ovládací panel s ôsmimi tlačidlami. Sú medzi nimi tlačidlá zastavenie tlače, Wi-Fi pripojenie, vytlačenie informačnej strany alebo ČB a farebné kopírovanie.

Zariadenie pracovalo bezchybne a inštalačný proces tlačiareň sám pripojí do vašej Wi-Fi siete bez zadávania akéhokoľvek hesla. Všetko prebieha automaticky. Tlač cez sieť bola bezchybná, odporúčame tento spôsob využívania zariadenia. Jednoduchý displej nie je podsvietený, no toto nám až tak neprekážalo. Reálne ho nebudete potrebovať. Informuje ale napríklad o intenzite signálu k Wi-Fi sieti.

Možnosti

Náplne do multifunkcie HP DeskJet GT 5820

Čierna farba sa dodáva s objemom 90 ml, farebné náplne sa dodávajú v objeme 70 ml. Týmto systémom zvládnete vytlačiť 5000 strán ČB a 8000 strán farebne. Vyskúšali sme aj tlač fotografií a toto je vlastne druhá vec, ktorú na tomto zariadení odporúčame. Hneď po veľkoobjemovej tlači bežných dokumentov. Kvalita je vďaka rozlíšeniu 4800 x 1200 dpi veľmi dobrá.

Na fotografie je tu špeciálny režim tlače zohľadňujúci aj použitie fotopapiera. Samozrejmosťou je tlač bez okrajov. Dokumenty sme vytlačili vo výbornej kvalite bez deformácií aj v najrýchlejšom režime. Výrobca odporúča tlačiť 400 – 800 strán mesačne. Vstupný zásobník v zadnej časti zariadenia má kapacitu 60 listov, na výstup sa ich zmestí 25. Ak zariadenie nepoužívate, výstupný zásobník, resp. výsuvná lišta sa dá sklopiť späť do tela.

Duplexná tlač tu ale nie je. Výrobca pripravil tento model tak, aby poskytol čo najvyššiu kapacitu tlače na každú z náplní, no chcel zachovať aj čo najmenšie možné rozmery. Rýchlosť farebnej tlače dokumentov je takmer 5 str./min., v ČB režime je to v našom prípade 7 str./min. Prvá strana je vytlačená za 6 sekúnd. Na fotografiu s rozmerom 10 x 15 cm si počkáte 2:08 minúty. Monochromatická kópia je hotová už za 9 sekúnd.

Každá z farieb stojí 8,90 eura. Cena tlače pri uvádzanej výťažnosti je 0,18 centa pri ČB tlači a 0,71 centa pri farebnej. Upozorňujeme, že ide skutočne o centy a nemýľte si to s eurami. Teda jeden výtlačok vás nestojí ani jeden celý cent.

Verdikt

HP DeskJet GT 5820 je kompaktné zariadenie, ktoré ponúka úspornú atramentovú tlač. Nové atramenty kupujete len vtedy, keď sa jednotlivé farby minú a môžete hocikedy prilievať. Nechce byť najrýchlejšou domácou tlačiarňou, skenerom či kopírkou. Jej hlavnou úlohou je kompaktnosť, dostupnosť cez Wi-Fi (HP ePrint, Apple AirPrint, Google Cloud Print) a úspora tlače. Zvažujete kúpu laserovej multifunkcie do domácej kancelárie? Potom určite zvážte aj tento model.

Hodnotenie

+ naozaj vylepšená generácia MFP od HP, spôsob dopĺňania farieb, kvalita tlače vrátane fotografií, nízke náklady.
– nemá ADF podávač ani duplexnú tlač

Zapožičal: HP Inc.
Cena: 179 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.