Tím stojaci za vývojom aplikácie takmer zanikol.

Nova Launcher je historicky najpopulárnejším spúšťačom (launcherom), ktorý sa kedy objavil v systéme Android. História tejto alternatívy k používateľským rozhraniam výrobcov smartfónov pritom siaha až do roku 2012. Kedysi populárna aplikácia mala roky ukážkovú starostlivosť zo strany vývojárov, avšak uplynulé roky v Obchode Play iba prežívala. To zároveň naznačovalo, že sa pravdepodobne blíži jej koniec. Zatiaľ posledná aktualizácia, ktorá bola pre tento launcher vydaná, je z mája 2024. To je aspoň dobrým znamením, že tím vývojárov na tento alternatívny spúšťač celkom nezanevrel, aj keď sa dlhodobo stretáva s technickými problémami.

Negatívny dopad na budúcnosť spúšťača Nova Launcher môže mať správa o niekoľkých kľúčových prepúšťaniach v tíme vývojárov materskej spoločnosti, čo môže mať už v blízkej budúcnosti vplyv aj na existenciu tejto donedávna ikonickej aplikácie. Oficiálny účet Nova Launcher na sociálnej sieti X.com informoval, že spoločnosť Branch prepustila viac ako 100 zamestnancov, čo má samozrejme dopad aj na prepustenie kľúčových členov tímu podieľajúcich sa na vývoji aplikácie Nova Launcher. Tieto zásadné udalosti sa pritom dejú len dva roky po akvizícii Novy spoločnosťou Branch.

Nova Launcher 8.0 betaZdroj: TechCarving
Nova Launcher 8.0 beta

Ak sa však pozrieme priamo na tím vývojárov Nova Launcher, tak z približne 12 členného tímu je zredukovaný na jedného vývojára na plný úväzok, ktorým je pôvodný zakladateľ Kevin Barry. Hoci by sa mohlo zdať, že Nova Launcher má veľké existenčné problémy, tak dostupné informácie naznačujú, že zatiaľ ide iba o neskutočne agresívnu reštrukturalizáciu a Nova bude aj naďalej existovať v novom režime so zmenami, ktoré budú musieť prihliadať na to, že celý vývoj aplikácie bude závislý iba na jednom vývojárovi.

Aj keď Nova Launcher patril (možno aj donedávna) k najobľúbenejším launcherom, tak je vidieť, že o spúšťače tretích strán už nie je taký záujem, ako tomu bolo v minulosti. Aj preto sa čoraz viac vývojárov tohto typu aplikácií stretáva s problémami, ktoré majú priamy dopad na ich existenciu. Nechajme sa teda prekvapiť, ako dlho to Nova Launcher dokáže ťahať, keď o tento typ aplikácie už takmer nikto nejaví záujem.

Zdroj: NovaLauncher/X.com

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.