Technologickú výbavu predstavila na festivale IXPO.

V Bratislave sa od 26. 4. do 28. 4. 2019 konal najväčší technologický festival na Slovensku, IXPO. Jedným z vystavovateľov bola nemocnica novej generácie siete Svet zdravia, ktorá vyrastá na bratislavských Boroch.

Návštevníci festivalu IXPO si mohli túto nemocnicu pozrieť vo virtuálnej realite a takisto sa mohli zoznámiť s technológiami, ktoré bude nemocnica novej generácie využívať – okrem iného je to robotický automat na prípravu liekov alebo autonómny vozík na doručovanie medicínskeho materiálu v rámci nemocnice.

Nemocnica na Boroch by mala začať fungovať v januári 2022 a ponúkne 14 moderných operačných sál, 8 intímnych pôrodných izieb a viaceré moderné technológie a inovatívne procesy. Súkromné investície na jej výstavbu sú vo výške 240 miliónov eur.

Novú nemocnicu sme si na festivale IXPO pozreli vo virtuálnej realite

Hoci výstavba nemocnice odštartovala minulý rok, vo virtuálnej realite si ju môžete pozrieť už dnes. Pre nemocnicu je jej virtuálna verzia užitočná najmä z hľadiska testovania umiestnenia jednotlivých zariadení a okrem toho, že ide o výborný spôsob prezentácie, majú virtuálne modely aj reálny praktický prínos. Lekár si môže skontrolovať, či si nebudú jednotlivé svetlá a zariadenia zavadzať alebo či ho nebudú obmedzovať pri práci.

Nemocnica bude dostupná pre všetkých pacientov v podmienkach verejného zdravotného poistenia. Ambíciou je tiež vytvoriť akademické zázemie najmä pre postgraduálne štúdium.

Čo sa spomenutých technológií týka, robotický automat na prípravu liekov dokáže pripraviť za minútu 50 až 60 balíkov s liekmi. V ideálnych podmienkach je to za hodinu až 3 600 balíkov. Zariadenie takisto kontroluje obsah balíka, tvar tabliet a ich možné poškodenie a v prípade potreby privolá na pomoc pracovníka nemocnice.

Takto vyzerá robotický automat na prípravu liekov a balíčky s liekmi. Všimnite si 2D kód na obale

Každý balíček s liekmi obsahuje 2D kód, pomocou ktorého lekár či sestra môže overiť, či sú lieky určené danému pacientovi. Všetky balíčky sa takisto fotia, takže v prípade potreby je možné v databáze dohľadať, aké lieky pacient dostal a kedy.

Autonómny vozík na doručovanie medicínskeho materiálu na pohľad neohúri, avšak uľahčuje distribúciu materiálu po nemocnici. Vozík sa vyhne človeku a tiež dokáže prekonávať prekážky a komunikovať s inými zariadeniami. Musí si vedieť otvoriť dvere či privolať výťah. Takisto dokáže pracovať s regálmi.

Nová nemocnica bude v neposlednom rade využívať aj umelú inteligenciu, riešenie IBM Watson for Oncology, ktoré umožňuje efektívnejšie liečiť rakovinu.

Autonómny vozík dokáže pracovať s regálmi, otvorí si dvere a privolá výťah

Zdroj titulnej fotky: nova-nemocnica.sk

Prečítajte si aj:

Ako vyzeral prvý deň na festivale IXPO a oplatí sa ho navštíviť?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit