Najväčší technologický festival na Slovensku ponúka viacero lákadiel.

V Bratislave od 26. do 28. apríla 2019 prebieha najväčší technologický festival na Slovensku. Nazýva sa IXPO a navštíviť ho môžete na Tyršovom nábreží, kde stojí doteraz najväčšia stanová štruktúra na Slovensku, ktorá je na pár dní domovom festivalu. Jej výstavná plocha je 6 400 m2.

Organizátori festivalu sa snažili vytvoriť podujatie, ktoré zrozumiteľným spôsobom vysvetlí moderné technológie bežným ľuďom. IXPO ponúka viac ako 50 vystavovateľov, pričom každý stánok je interaktívny. Návštevníci si tak môžu osobne vyskúšať technológie a spoznávať ich hravou formou. Súčasťou programu je tiež viac ako 100 spíkrov z rôznych oblastí a práve tí budú pre mnohých dôvodom, aby sa na IXPO vrátili aj počas ďalšieho dňa.

IXPO počas úvodného dňa navštívila aj redakcia TOUCHIT a v tomto článku zhrnieme naše poznatky. Takisto sa pokúsime zodpovedať otázku, či sa ho oplatí navštíviť.

Takto to vyzerá na IXPO v hernej zóne

Herná sekcia aj s YouTubermi

Festival IXPO je rozdelený do dvoch hlavných častí – do technologickej a hernej. Hernú sekciu tvorí veľký stánok Xboxu, ktorý je neprehliadnuteľný. Takisto je tu veľké herné pódium s 28-metrovou obrazovkou a na festivale nájdete aj PlayStation, herné novinky od Lenova, Samsungu, OMENu od HP, Dellu a ďalších firiem. Pozitívne je, že aj samotní vystavovatelia sa snažia upútať návštevníkov a tak sa napr. v stánku Lenova v sobotu objaví Selassie a v nedeľu Strapo.

Špeciálny program majú pripravení aj ostatní vystavovatelia a v rámci hernej zóny sú pripravené viaceré turnaje a prednášky či rozhovory. Nechýba ani virtuálna realita, ktorá je na IXPO dostupná naozaj v rozličných podobách. Okrem iného si môžete zalietať aj vo virtuálnej vesmírnej lodi, ktorá obsahuje aj hydraulickú platformu pre ešte realistickejší zážitok.

Huawei Mate X na IXPO. My sme ho zohli 🙂

Moderné technológie pokope

Druhá polovica festivalu je venovaná technológiám. V stánku Orangeu sa toho nachádza naozaj veľa, ale nás najviac upútal skladateľný smartfón Huawei Mate X – na festivale IXPO sme mali exkluzívnu príležitosť chytiť ho do ruky a pohrať sa s ním. To nám nedovolili ani na najväčšom veľtrhu mobilných technológií, na MWC v Barcelone.

Na IXPO sa tiež môžete spýtať odborníkov na inteligentnú domácnosť, pozrieť si novinky od spoločnosti ANTIK alebo sa virtuálne poprechádzať po najmodernejšej nemocnici v strednej Európe, ktorú momentálne stavajú na Boroch v Bratislave. Porozprávali sme sa aj s robotom a odborníkmi na kryptomeny a blockchain. Faktom je, že prehliadka stánkov vám zaberie necelú hodinu až dve – v závislosti od toho, ako budete zvedaví a či sa náhodou dlhšie nezdržíte v hernej zóne. Je pravda, že pokiaľ stánky iba rýchlo prebehnete, festivalom prejdete v priebehu 15 až 20 minút.

Festival IXPO a jeho technologická zóna

Prednášky a ďalší program na 6 pódiách

Zvyšok času môžete stráviť počúvaním prednášok, ktoré prebiehajú celovo na 6 pódiách. Do pozornosti vám dávame oficiálny program, ktorý nájdete na webe ixpo.sk. Tento program je výborným pomocníkom a pomôže vám rozhodnúť sa, či sa na IXPO zdržíte pár hodín alebo či sa vrátite aj na ďalší deň.

Nás počas úvodného dňa zaujali viaceré prednášky, ktoré prebiehali na hlavnom pódiu, na Orange Stage. Pavol Lančarič z Orangeu hodnotil v uvoľnenom rozhovore 20 rokov skúseností v telekomunikačnom biznise. Jeho kolega Ivan Golian vysvetlil prínos 5G technológie pre ľudí a Dr. Michaela Musilová sa podelila o to, ako by sa mohlo žiť na Marse. Zúčastnila sa totiž simulovanej misie na Mars. Čerešničkou piatkového programu bol Pavel Kacerle, ktorý hovoril o tom, ako sa dostal z garáže do Marvel Studios. Jeho príbeh bol skutočne motivujúci.

V sobotu bude medzi spíkrami aj kyborg Kevin Warwick a v nedeľu bude rozprávať aj šéfredaktor TOUCHIT, Ondrej Macko. Určite si teda pozrite web ixpo.sk a ak vás zaujmú niektoré z prednášok, potom sa tento festival oplatí navštíviť aj v prípade, že vás vyslovene nelákajú hry, virtuálna realita či moderné technológie.

Program prednášok na IXPO je skutočne bohatý

Prečítajte si aj:

Festival IXPO ukáže, do akej miery ovplyvňujú technológie naše životy. A možno príde aj skladateľný smartfón

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit