Nokia predstavila očakávanú novinku do svojho portfólia inteligentných telefónov. Telefón Nokia 5.4 cieli na ľudí, ktorí hľadajú pokročilé funkcie a pravidelné aktualizácie systému, samozrejme za príjemnú cenu.

Nokia 5.4 predstavuje výkonný telefón a vytvára novú pomyselnú latku toho, čo by mal telefón strednej triedy ponúknuť. Podľa výrobcu má slúžiť na dlhodobé používanie, čo znamená omnoho viac ako len jeho kvalitné spracovanie. Ide najmä o priebežné vylepšovanie systému a jeho pravidelné aktualizácie. Aktualizácie softvéru sú totiž zásadné na zaistenie dobrého výkonu.

Pre nadšencov fotografie a filmovej kvality

Nokia 5.4 je dobrým nástrojom na fotografovanie. Jeho výbava predstavuje štyri fotoaparáty, pričom hlavný snímač disponuje rozlíšením 48 MPix. To je pre zaujímavosť až 162× viac, než mala pôvodná Nokia 7650. Ďalej sa vo výbave nachádza 5 MPix ultra širokouhlý fotoaparát a dva 2 MPix snímače pre makro snímky a pre hĺbku ostrosti. Predný fotoaparát s rozlíšením 16 MPix sa postará nielen o kvalitné selfie fotografie. Do strednej triedy telefónov sa s týmto modelom dostáva režim „kino“, pri ktorom sa video zachytáva tradičnou filmovou rýchlosťou 24 snímok za sekundu a telefón umožňuje nakrúcať v kinematografickom formáte 21:9. Po nakrútení videa možno celý záznam ešte doladiť na docielenie filmového zážitku.

Nokia 5.4 dokáže nakrúcať videá s 60 snímkami za sekundu. V kombinácii so stabilizáciou obrazu, technológiou OZO audio a potlačením okolitého hluku, sa Nokia 5.4 dobre hodí pre ľudí, ktorí to s nakrúcaním rýchlych scén myslí vážne.

Umelá inteligencia s Qualcomm Snapdragon 662

Nokia 5.4 je výkonný smartfón či už ide o prácu, hranie náročných hier, streamovanie, fotografovanie alebo o zábavu najmenších. Nová Nokia 5.4 optimalizuje svoj výkon aj s ohľadom na výdrž batérie. O to sa stará procesor Qualcomm Snapdragon 662 a na riadenie výkonu využíva umelú inteligenciu.

Nádherný navonok aj vo vnútri

Kvalitný HD+ displej s uhlopriečkou 6,39“ s priestrelom na predný fotoaparát ponúka kompromis medzi veľkosťou a pohodlnosťou. Všetky telefóny Nokia pitom prechádzajú dodatočným testovaním na odolnosť a spoľahlivosť. Efektný je aj zadný kryt. Farebné vyhotovenia novinky sú inšpirované nočnou oblohou.

Poriadna výdrž a aktuálny systém

Vďaka dvojdennej výdrži na jedno nabitie (4000 mAh), je Nokia 5.4 pripravená na náročné používanie. Využíva na to technológiu Adaptive Battery. Tá opäť pomocou umelej inteligencie rozdeľuje energiu na celú dobu používania medzi jednotlivé aplikácie a zaistí tak prísun energie podľa potreby.

Nokia 5.4 je navrhnutá na dlhodobé používanie. Každý mesiac na obdobie nasledovných troch rokov sa používatelia môžu tešiť na pravidelné bezpečnostné aktualizácie. Hlavné aktualizácie systému potom výrobca prisľúbil na dobu dvoch rokov. Nokia 5.4 je pripravená na príchod Androidu 11. Pri štarte predaja bude tento telefón s operačným systémom Android 10.

Pamäťová kapacita je 4/64 a 4/128 GB plus je tu microSD slot s rozšírením pamäťovej kapacity až o 512 GB. Súčasťou dodávky je napájací zdroj, káble a možná je aj dodávka s ochranným puzdrom a slúchadlami. Z portov je to 3,5 mm jack port a nabájací port v tvare USB-C (v skutočnosti je to ale USB 2.0 port). Hmotnosť tohto telefónu je 181 gramov.

Cena má byť pod 200 eur, presnú cenu pre Slovensko výrobca ešte upresní.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.