Konečne užitočné využitie umelej inteligencie.

AI nás nezničí a nebude vládnuť svetu, ako to predpovedajú niektorí futurológovia. Namiesto toho pomôže robotickým vysávačom, aby sa počas upratovania vyhýbali psím výkalom. Aj takto možno definovať nový robotický vysávač Roomba j7+.

Colin Angle, riaditeľ spoločnosti iRobot, sa pre portál The Verge vyjadril, že na tejto funkcii pracovala jeho firma veľmi dlho a garantuje, že funguje spoľahlivo. Roomba j7+ je pre tento účel vybavená úplne novou kamerou, pomocou ktorej identifikuje nielen psie výkaly, ale aj ďalšie potenciálne problematické objekty, ako sú topánky, ponožky či slúchadlá.

Robotický vysávač analyzuje dáta pomocou umelej inteligencie priamo v zariadení, avšak v prípade potreby vie odoslať oznámenie do mobilnej aplikácie iRobot a spýtať sa používateľa, či ide o dočasný alebo trvalý objekt, ako môžu byť napríklad káble od počítača alebo televízora. Pokiaľ ide o trvalý objekt, vysávač si to zapamätá a poznačí si, že dané miesto nebude upratovať ani v budúcnosti.

Roomba j7+ ponúka vynovený prémiový dizajn s jedným tlačidlom (predchádzajúce Roomby obsahovali tri tlačidlá), podporu pre Bluetooth LE pre rýchlejšie úvodné nastavenie a skosené predné hrany, aby sa robot nezasekol pod objektami. Vo výbave nechýbajú ani dve špeciálne navrhnuté gumené kefy.

Robotický vysávač Roomba j7 za cenu 749 eur (bez stanice s odpadkovým košom) a Roomba j7+ s automatickou vyprázdňovacou stanicou za cenu 999 eur sú už dostupné na eshop.irobot.sk. Vyprázdňovacia stanica má vynovený a kompaktnejší dizajn v porovnaní s predchádzajúcou generáciou, s ktorou sme stretli napr. v Roombe i3+.

Roombu j7+ budeme čoskoro testovať aj u nás v redakcii. Naše dojmy z používania následne prinesieme v detailnej recenzii.

iRobot Roomba j7+Zdroj: iRobot
iRobot Roomba j7+

Zdroj: The Verge, iRobot

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit