Webový server od Microsoftu preskočil verziu 9 a rovnako ako súčasný Windows používa číslovku 10.

Je súčasťou nedávno vydaného Windows Servera 2016. Jeho najväčšou a určite aj najočakávanejšou novinkou je podpora protokolu HTTP/2. Nový protokol prináša okrem šifrovania tiež vyššiu rýchlosť webov. V tomto článku sa dozviete ako začať HTTP/2 s IIS 10 využívať.

Podpora HTTP/2 v IIS 10

Hlavnou a veľmi očakávanou novinkou v IIS 10 je podpora HTTP/2 (HTTP 2.0). Ide o náhradu zastaraného protokolu HTTP, ktorá je rýchlejšia, modernejšia a menej zaťažuje server. Protokol HTTP/2 bude v prehliadačoch používaný len v šifrovanej podobe, bude tak synonymom pre šifrovanie internetu.

Už spomínaná rýchlosť nového protokolu nie je len marketingovou frázou. Predchádzajúci protokol HTTP prenášal všetky dáta v textovej podobe a musel nadväzovať veľa spojení na zdrojový server, čím ho nemálo zaťažoval. Novší protokol je binárny a dáta stránok „tečú“ v jednom prúde.

Viditeľný rozdiel určite uvidíte sami. V našom prípade sa obsah načítava cez HTTP/2 za polovičný čas.

Ako zapnúť HTTP / 2 na vašom serveri?

Administrátori nemusia v IIS 10 nový protokol nijako manuálne zapínať. Po priradení SSL certifikátu k doméne bude protokol HTTP/2 fungovať automaticky (samozrejme za predpokladu podpory na strane návštevníka). Môžete sa o tom presvedčiť v konzole Google Chrome (kláves F12) v sekcii Network. Tu vidíte naviazané sieťové spojenie, ale bez spresnenia protokolu. Kliknite preto pravým tlačidlom na lište (Name, Status …) a zaškrtnite Protocol. Po obnovení stránky uvidíte pri názve domény protokol „H2“, čo značí práve HTTP/2.

Pri surfovaní si môžete všimnúť, že Google už na svojich službách HTTP/2 podporuje.

Podpora HTTP/2 je už dnes široká

Podpora protokolu HTTP / 2 sa postupne dostáva na webové servery, ale výrobcovia prehliadačov s ním počítajú už dlho. Internet Explorer vo Windows podporuje HTTP/2 vo verzii 11, ktorá je súčasťou Windows 10. Google v Chrome podporuje protokol HTTP/2 už od verzie 40 a Firefox od verzie 36; oba prehliadače „vedia“ HTTP/2 už viac ako dva roky. Google zároveň ukončí používanie svojho protokolu SPDY, ktorý mal rovnakú funkciu ako HTTP/2 – teda kompletne šifrovaný a rýchlejší prenos dát.

Základný SSL certifikát môžete získať zadarmo

Protokol HTTP/2 je teda šifrovaný a k tomu potrebujete SSL certifikát. Na testovanie nového IIS 10 vám stačí základný SSL certifikát, s ktorým budete môcť šifrovanie používať. Vďaka partnerstvu s najväčšou CA na svete Symantec ponúka CZECHIA.COM svojim zákazníkom základný Basic DV certifikát zadarmo. Stačí mať pri CZECHIA.COM doménu a môžete si vystaviť neobmedzený počet Basic DV certifikátov.

Ing. Peter Tomaščík, www.sslmarket.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: