Ešte vyšší výkon, no na frekvencii ako používa Wi-Fi 6E.

Organizácia Bluetooth SIG plánuje novú špecifikáciu tohto bezdrôtového štandardu a opäť sa sústredí na nízkoenergetický profil. Ide o tzv. Low Energy, ktorý poznáme aj z doterajších zariadení. Technológia by mala využívať aj 6 GHz pásmo, ktoré patrí medzi voľné a na jeho používanie nepotrebujete licenciu.

Počet zariadení s týmto štandardom narastá vo veľkom počte (viac ako 5 mld. výrobkov ročne) a takto by sa dosiahlo menšie rušenie, napríklad aj s mnohými zariadeniami Wi-Fi, ktoré takisto používa rovnaké frekvenčné pásmo ako technológia „modrého zubu“.

Pôvodné frekvencie zostávajú a je možné, že najvyššia bude použitá len v prípade, že budú nižšie frekvencie rušené. Tiež je ale treba zobrať do úvahy, že bude závisieť na výrobcoch, ako novú technológiu použijú. Mohlo by to znamenať rýchlejšie prenosy cez Bluetooth medzi dvomi smartfónmi. Počítame ale s tým, že v praxi sa nebude nahrádzať Wi-Fi Direct a bude aj s príchodom nového štandardu rýchlejšia.

Použitie nového pásma na úrovni 6 GHz bude tiež znamenať spoluprácu s Wi-Fi Alliance, aby sa nakoniec nestalo, že sa budú tieto dva štandardy navzájom rušiť. Možno si ešte spomeniete, že niektoré smartfóny v minulosti odhadovanej 10 rokov dozadu zobrazovali informáciu o tom, že je lepšie vypnúť Bluetooth, ak ho nepoužívate, aby sa zamedzilo rušeniu s Wi-Fi, ktoré ste na smartfóne mali zapnuté. Nešlo o nič tragické a nakoniec sa z tohto hláseniu upustilo. Dalo by sa totiž zobrazovať aj opačne, teda vypnúť Wi-Fi kvôli použitie Bluetooth atď.

Aktuálne sme aj v redakcii testovali zariadenia s Bluetooth 5.3. Tento štandard totiž umožňuje aktualizovanie čipu na firmvérovej úrovni cez OTA (Over the Air) podobne ako sa aktualizujú operačné systémy s Androidom.

V praxi počítame s tým, že si na svoje prídu výrobcovia audio produktov, ktorí využijú vyššiu frekvenciu a teda aj rýchlejšie prenosy na kvalitnejší hudobný zážitok. Druhý aspekt prinesie to, čo pri Wi-Fi a teda nižšie rušenie, no len do stavu, kým sa pásmo nezahltí novými produktmi.

Zdroj: Bluetooth.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.