Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Výkonné, agilné, prepojené a navyše aj bez miestnych emisií – vďaka týmto vlastnostiam sa plne elektrické BMW i3 v čoraz väčšej miere uplatňuje ako zásahové vozidlo pre políciu, záchranárov a hasičov. BMW ponúka prvé prémiové vozidlo na svete, ktoré bolo od začiatku konštruované výlučne s ohľadom na elektrickú mobilitu a poskytuje viacero voliteľných doplnkov výbavy pre pohotovostné zložky, čím rozširuje možnosti elektrickej mobility v mestskom prostredí. Orgány verejnej správy v Bavorsku, Miláne, Los Angeles a Londýne už zaradili prvé BMW i3 medzi svoje zásahové vozidlá. Ďalšia špeciálna verzia sa používa na prepravu hotovosti bez miestnych emisií vo Varšave, hlavnom meste Poľska.

BMW i3 obsahuje prvky špecificky vyvinuté pre elektrické a plug-in modely. Jeho základnými črtami sú kabína pre cestujúcich vystužená karbónovými vláknami (CFRP) a hliníkový podvozok ukrývajúci všetky komponenty hnacieho systému aj tlmiče. Použitie tejto metódy viedlo k vzniku štvormetrového, päťdverového automobilu s nadštandardne rozmerným a variabilným interiérom, malým polomerom otáčania, ako aj agilným a bezpečným riadením. Vysoké umiestnenie sedadiel a skvelý rozhľad na všetky strany ho priam predurčujú na použitie v mestskom prostredí. Elektromotor s výkonom 125 kW/170 k zrýchli štandardné BMW i3 (kombinovaná spotreba paliva: 0,0 l/100 km, kombinovaná spotreba elektrickej energie: 12,9 kWh/100 km, kombinované emisie CO2: 0 g/km) z 0 na 100 km/h len za 7,2 sekundy. Vysokonapäťová lítium-iónová batéria vozidlu pri každodennej prevádzke poskytuje operačný rádius až do 160 kilometrov.

Špecifické doplnky BMW i3 sú výsledkom vyše 50 rokov skúseností s vývojom zásahových vozidiel. Vďaka nim je BMW jediným výrobcom automobilov, ktorý polícii, záchranárom a hasičom ponúka širokú škálu špecializovaného vybavenia priamo z výroby. V závislosti od účelu použitia sú vozidlá vybavené fóliami s potlačou a strešným nosičom. Špeciálny signalizačný systém, predné i zadné blikajúce výstražné svetlá a podtlaková siréna sa postarajú o to, aby si ostatní účastníci premávky zasahujúce BMW i3 včas všimli. K výbave patrí aj predpríprava pre digitálnu vysielačku.

Permanentne zabudovaná SIM karta umožňuje využívať technológiu inteligentného prepojenia v BMW i3, čo záchranárom uľahčuje prácu. Systém ConnectedRescue založený na BMW Connected Drive ponúka možnosť vysielať z centrály do vozidla dôležité údaje vrátane adresy, dôvodu zásahu a kontaktnej osoby, pričom tieto informácie sú jasné, ľahko použiteľné a čitateľné. Navigačný systém vozidla dokáže prijaté súradnice či adresu priamo spracovať, nie je ich potrebné zadávať manuálne, čím sa zabráni prípadným chybám pri prenose údajov. Zatiaľ čo sa tím pripravuje na zásah, vodič sa môže plne sústrediť na premávku. Zvyšuje sa tým bezpečnosť aj efektívnosť zásahu.

BMW i3 sa okrem toho úspešne uplatňuje aj v netradičných úlohách. Najnovším príkladom je poľská banka Idea, ktorá vo Varšave využíva BMW i3 na poskytovanie neobvyklej donáškovej služby. Majitelia obchodov si môžu prostredníctvom aplikácie objednať zásahové vozidlo BMW i3, ktoré ich dennú tržbu vyzdvihne priamo pred ich obchodom a odvezie ju do banky.

Viac informácií o zásahových vozidlách BMW nájdete na internetovej stránke www.bmw-behoerden.de

Bezpečnostné vozidlá BMW:
BMW v spolupráci s národnými i nadnárodnými orgánmi už viac než 50 rokov vyvíja špičkové automobily pre pohotovostné služby. Všetky modely ponúkajú maximálnu bezpečnosť, úspornú jazdu a inovatívnu technológiu v súlade s miestnymi predpismi. Príprava pre konkrétnu voliteľnú výbavu je súčasťou vývoja vozidla a výroba prebieha súbežne s príslušným modelom. Služba ConnectedRescue bola zatiaľ spustená v Nemecku. www.connectedrescue.de

Značky: