Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Rozsiahla modernizácia v oblasti dizajnu, pohonu a digitalizácie podčiarkuje progresívny charakter nového modelu BMW X5 Protection VR6 (kombinovaná spotreba paliva: 13,4 l/100 km; kombinované emisie CO2: 305 g/km podľa cyklu WLTP, predbežné údaje).

Nové vyhotovenie najpredávanejšieho pancierovaného vozidla sveta s klasifikáciou VR6 prichádza s prepracovaným dizajnom a upraveným interiérom so špičkovými prvkami digitalizácie, pretože preberá novinky modernizovaného štandardného modelu BMW X5. Najnovšia verzia benzínového motora V8 s technológiou BMW TwinPower Turbo poskytuje v každej situácii suverénne dynamické výkony. Intenzita nárastu výkonu aj efektivita pohonnej jednotky s výkonom 390 kW (530 k) dostali vylepšenia v podobe inštalácie 48 V mild hybridnej techniky.

Už pri vývoji štandardných verzií tohto Sports Activity Vehicle (SAV) sa počítalo s nutnými úpravami pre nový model BMW X5 Protection VR6. Medzi tieto úpravy patrí pancierovanie karosérie a bezpečnostné sklá navrhnuté špeciálne pre tento model. Najnovšia verzia obrneného vozidla tak spĺňa aj predpisy nemeckého Zväzu skúšobní pre materiály a konštrukcie odolné proti útoku (Vereinigung der Prüfstellen für Angriffshemmende Materialien und Konstruktionen, skrátene VPAM) v oblasti balistickej odolnosti a odolnosti proti výbuchu. Oficiálna certifikácia pre celé vozidlo bola vydaná v súlade so smernicami pre vozidlá odolné proti strelám (VPAM BRV) a smernicami pre vozidlá odolné proti výbuchom (VPAM ERV, tretie vydanie).

Nový dizajn exteriéru a interiéru zaisťuje, že medzi verziou BMW X5 Protection VR6 a ekvivalentným štandardným modelom nevidno takmer žiadny rozdiel. Jeho nenápadný vzhľad na verejných komunikáciách predstavuje pre osoby vyžadujúce špeciálnu ochranu ďalší bezpečnostný faktor. Zdokonalené pohonné ústrojenstvo modelu X5 Protection VR6 spolupracuje s inteligentným systémom pohonu všetkých kolies BMW xDrive a na mieru navrhnutým podvozkom. Výsledkom je dynamický a pritom stabilný prejav typický pre SAV modely značky BMW, ktorý súčasne umožňuje dostatočne pružne reagovať aj v potenciálne nebezpečných situáciách.

Model BMW X5 Protection VR6 predstavuje najvýkonnejšie, najdynamickejšie a celosvetovo najpredávanejšie vozidlo svojho druhu. Nová verzia oslávila svetovú premiéru na medzinárodnom autosalóne IAA Mobility 2023 v Mníchove. Tam sa prvýkrát predstavila verejnosti spoločne s novými modelmi BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection. Nový model BMW X5 Protection VR6 dosahuje vynikajúci súbor schopností ako samostatné vozidlo pre exponované osoby. A tiež sa ideálne hodí na úlohu podporného vozidla popri nových pancierových vozidlách BMW radu 7. Dodávky nového modelu sa začnú vo februári 2024.

Starostlivo upravený dizajn, diskrétny vzhľad so športovým nádychom

Modernizácia vonkajšieho dizajnu nového modelu BMW X5 Protection VR6 sa zamerala na novú interpretáciu charakteristických svetlometov BMW a obličiek masky chladiča. Predné svetlomety sú teraz o 35 mm nižšie. Ich šípovité prvky denného svietenia zároveň plnia rolu smeroviek. Adaptívne Matrix LED svetlomety tvoria spolu s neoslňujúcim asistentom diaľkových svetiel BMW Selective Beam súčasť štandardnej výbavy. Obličky masky chladiča BMW teraz lemujú výrazne tvarované plochy a obsahuje charakteristické dvojité M lamely a logo M.

Nové dizajnové prvky prechádzajú zo štandardného modelu s motorom V8 a dodávajú novému vozidlu BMW X5 Protection VR6 výrazný vzhľad so športovým nádychom. Z ostatných M modelov sú známe M kryty vonkajších spätných zrkadiel v lesklo čiernom vyhotovení, BMW Individual lesklé čierne strešné lyžiny a dva páry koncoviek výfuku. Novo navrhnuté zadné svetlá zaujmú najmä v noci. Pre značku typické zadné a brzdové LED svetlá v tvare L dostali vodorovné usporiadanie, čo vytvára vizuálne výrazný, konzistentne osvetlený motív X. Neprehliadnuteľnú svetelnú show na zadnej časti vytvárajú nové dynamické smerovky.

Ponuka lakov karosérie zahŕňa všetky odtiene, ktoré sú k dispozícii pre štandardné nové verzie modelu BMW X5. Obsahuje aj veľké množstvo lakov BMW Individual a špeciálnych lakov BMW Individual.

Progresívny dizajn interiéru so zakriveným displejom BMW Curved Display

Interiér nového modelu BMW X5 Protection VR6, ponúkajúci veľkorysú úroveň priestoru a zvýšenú polohu sedadiel, podčiarkuje impozantný charakter, ktorým sa toto SAV luxusnej triedy tradične vyznačuje. V záujme vysokej miery komfortu a bezpečnosti dostala obrnená verzia štvormiestne usporiadanie. Vďaka vysoko efektívnej integrácii ochranných prvkov si cestujúci môžu užívať presne rovnaký priestor a komfort sedenia ako v štandardných verziách modelovej rodiny BMW X5. Batožinový priestor vozidla má objem 500 litrov a maximálne užitočné zaťaženie vozidla sa zvýšilo na 475 kg.

Nové poňatie palubnej dosky prináša do prémiového interiéru mimoriadne progresívnu atmosféru. Nový model BMW X5 Protection VR6 dostal plne digitálny zakrivený displej BMW Curved Display skladajúci sa z 12,3-palcového informačného displeja za volantom a kontrolného displeja so 14,9-palcovou uhlopriečkou pod spoločným krycím sklom.

Model BMW X5 Protection VR6 využíva modernizovaný systém BMW iDrive s operačným systémom BMW Operating System 8.5 a s funkciou QuickSelect prinášajúcou novú podobu domovskej obrazovky s ešte intuitívnejším a pohodlnejším ovládaním mnohých funkcií.

Štandardná výbava nového modelu BMW X5 Protection VR6 obsahuje aj štvorzónovú automatickú klimatizáciu so samostatným ovládacím panelom teploty a ventilácie v zadnej časti. Centrálne výdychy vzduchu v prednej časti interiéru sú teraz veľmi tenké a v novo navrhnutej palubnej doske ich takmer nevidno.

Palubná doska štandardne dostala povrchovú úpravu Sensafin pripomínajúcu kožu a doplnenú veľkou ozdobnou lištou s kovovým efektom Fineline Black. Ďalší nový prvok predstavuje lišta vnútorného osvetlenia s kryštalickou povrchovou štruktúrou a s LED podsvietením integrovaná na strane spolujazdca. Mimoriadne moderný dizajn dostal aj ovládací panel na stredovej konzole s dotykovými plochami a s novo tvarovaným voličom prevodovky.

Športové sedadlá s novým čalúnením Sensafin, M kožený volant a Surround View v štandardnej výbave

Súčasť štandardnej výbavy modelu BMW X5 Protection VR6 tvoria športové sedadlá s elektrickým nastavovaním a s pamäťovou funkciou na strane vodiča. Športové sedadlá sú vyhrievané a ich nové čalúnenie Sensafin možno objednať v štyroch farbách. Na zozname voliteľnej výbavy nechýba rozšírené kožené čalúnenie BMW Individual Merino v štyroch farebných variantoch a celokožené čalúnenie BMW Individual Merino v troch rôznych odtieňoch. Na želanie sú k dispozícii aj komfortné sedadlá s elektrickým nastavovaním, ktoré možno doplniť aktívnou ventiláciou a masážnou funkciou.

Štandardná výbava nového modelu BMW X5 Protection VR6 zahŕňa aj M kožený volant, rozšírené vnútorné osvetlenie, hi-fi reproduktory a jemné dovieranie dverí. Obrnený variant je tiež štandardne vybavený senzormi a kamerami asistenčných systémov známych zo štandardných modelov BMW X5. Funkcie ako Surround View, Remote 3D View a BMW Drive Recorder poskytujú vo všetkých situáciách presné a detailné informácie o okolí vozidla.

Nový motor V8 so 48 V mild hybridnou technológiou

Suverénne zrýchlenie a agilné ovládanie v každej situácii patria medzi charakteristické prvky jazdného prejavu nového modelu BMW X5 Protection VR6. Potrebnú silu dodáva vozidlu najnovšia verzia osemvalca s objemom 4,4 l vybavená kríženým výfukovým zberným potrubím, dvojicou rovnako veľkých turbodúchadiel a prídavným chladičom oleja. Medzi ďalšie novinky patria zosilnený kľukový hriadeľ, turbodúchadlá doplnené obtokovými ventilmi, olejové čerpadlo so zvýšeným výkonom a odľahčená olejová vaňa.

Okrem toho dostal osemvalcový motor aj 48 V mild hybridnú techniku v podobe štartér-generátora umiestneného priamo na kľukovom hriadeli. Súčasť skrine osemstupňovej samočinnej prevodovky Steptronic, ktorá tiež prešla rozsiahlou modernizáciou, tvorí aj zabudovaný elektromotor, ktorý generuje dodatočný výkon až 9 kW (12 k) a krútiaci moment 200 Nm. Tým pomáha motoru zaistiť plynulú, dynamickú a zároveň úspornejšiu jazdu. Potrebná energia sa ukladá do 48 V batérie, ktorá sa mimoriadne účinne dobíja rekuperáciou pri spomaľovaní a pri brzdení.

Nový systém pohonu generuje celkový maximálny výkon 390 kW (530 k) a krútiaci moment 750 Nm. Vďaka tomu zrýchli nový model BMW X5 Protection VR6 z 0 na 100 km/h za 5,9 sekundy. Maximálna rýchlosť obrneného modelu je elektronicky obmedzená na 210 km/h.

Individuálne naladený podvozok, riadenie Integral Active Steering a adaptívne stabilizátory v štandardnej výbave

Podvozok nového modelu BMW X5 Protection VR6 dostal naladenie presne na mieru prispôsobené vysokému výkonu motora a rozloženiu hmotnosti špecifickému pre daný model. Štandardne dodávané športové brzdy poskytujú trvalo vysokú úroveň brzdnej sily, a to aj pri vysokom zaťažení.

Nový model BMW X5 Protection VR6 dostal do štandardnej výbavy aj adaptívny M podvozok Professional, ktorého súčasť tvorí nielen diferenciál M Sport, ale aj riadenie Integral Active Steering s natáčaním zadných kolies a aktívny systém stabilizácie nakláňania karosérie. Natáčanie zadných kolies v rovnakom alebo opačnom smere ako predné v závislosti od rýchlosti jazdy zlepšuje ovládateľnosť vozidla pri vysokých rýchlostiach a zároveň zvyšuje jeho obratnosť v mestskej premávke a pri manévrovaní. Aktívna stabilizácia nakláňania dokáže znížiť nakláňanie karosérie pri rýchlej jazde do zákrut a rušivé efekty spôsobené nedokonalosťami povrchu na jednej strane vozidla pri jazde v priamom smere. Tento systém, ktorý sa ovláda pomocou elektrických motorov, zlepšuje obratnosť a presnosť riadenia nového modelu BMW X5 Protection VR6, ako aj komfort jazdy vozidla.

Integrované ochranné prvky, zladená celková koncepcia

Novému modelu BMW X5 Protection VR6 sa darí kombinovať efektívnu ochranu pri ozbrojenom útoku s nenápadným dizajnom a vynikajúcimi jazdnými vlastnosťami, a to všetko vďaka ochranným prvkom integrovaným priamo do konštrukcie vozidla.

Tvarované oceľové časti pancierovania a bezpečnostné sklá vznikli špeciálne pre tento model a tvoria harmonickú súčasť celkovej koncepcie vozidla z hľadiska funkčnosti aj dizajnu. To znamená, že konštruktéri už vo fáze vývoja starostlivo zvažovali také aspekty, ako sú škáry karosérie a prechody medzi karosériou a sklom.

Pancierová karoséria a bezpečnostné sklá menia interiér na ochrannú škrupinu

Pancierovanie priestoru pre cestujúcich a bezpečnostné sklá tvoria základné prvky ochrannej koncepcie. V oblasti okolo dverí, bočného rámu, strechy a motorovej časti sa nachádzajú tvarované profily z vysokopevnostnej ocele dokonale prispôsobené tvarom karosérie. Ďalšie ochranné opatrenia súvisiace s karosériou predstavujú pancierová prepážka batožinového priestoru a hliníková ochrana proti črepinám na podlahe.

Prvky dodávané do nového modelu BMW X5 Protection VR6 na prianie zahŕňajú rozšírené pancierovanie podvozka a dodatočné pancierovanie strechy. Štandardná špecifikácia zahŕňa aj samotesniacu palivovú nádrž so špeciálnym plášťom, ktorý sa po zásahu strelou sám utesní, čím zabráni strate paliva.

Komfortné a bezpečnostné prvky špecifické pre daný model

Funkcia vyhrievania čelného skla a predných častí bočných okien tvorí súčasť štandardnej výbavy, rovnako ako elektricky ovládané okná vpredu. Ďalšiu položku na zozname štandardnej výbavy špecifickej pre model nového BMW X5 Protection VR6 predstavuje interkom pre komunikáciu s osobami vonku. Ovládanie tohto systému aj ďalších funkcií špecifických pre daný model sa nachádza na prídavnom paneli spínačov pred voličom prevodovky na stredovej konzole.

Medzi ďalšie prvky výbavy na mieru, ktorými možno model BMW X5 Protection VR6 doplniť, aby zodpovedal zamýšľanému účelu, patria blikajúce LED svetlá v maske chladiča, blikajúce zadné svetlá, svetelné majáky na streche vrátane akustickej signalizácie a strešná anténa s prídavným prijímačom pre digitálnu obojsmernú vysielačku. Pre oficiálne príležitosti sú na želanie k dispozícii aj držiaky na vlajky.

Charakteristické vlastnosti značky, ochranné prvky špecifické pre daný model

Okrem integrovanej koncepcie ochrany sa na vysokej miere ochrany podieľajú aj skúšobné postupy povinné pre všetky prvky, ktoré umožňujú, aby mohol nový model BMW X5 Protection VR6 ponúknuť nekompromisnú úroveň bezpečnosti pri zachovaní komfortu a dynamiky jazdy, ktorými sa značka BMW preslávila. Náročné testovacie a kalibračné jazdy, ktoré sa vykonávajú v priebehu celého výrobného procesu, zaisťujú, že vozidlo, aj jeho špecifické prvky výbavy, sú pripravené na prevádzku a budú spoľahlivo fungovať aj v extrémnych podmienkach.

Obrnený model s na mieru naladeným podvozkom sa spolu s bežnými verziami tohto SAV vyrába v závode spoločnosti BMW Group v Spartanburgu v americkom štáte Južná Karolína. Ochranná výbava a ďalšie bezpečnostné prvky špecifické pre daný model následne zabudujú vysoko kvalifikovaní odborníci v procese ručnej výroby, čo zaručuje, že ucelená bezpečnostná koncepcia vzniká bez akýchkoľvek kompromisov.

Globálna servisná sieť, špeciálne kurzy pre vodičov

Zákazníci po celom svete môžu využívať individuálne a diskrétne poradenstvo a množstvo ďalších služieb. Patrí medzi ne aj plnenie špecifických požiadaviek zákazníkov, pokiaľ ide o doplnenie ich vozidla o ďalšie ochranné prípadne komfortné prvky. Servis a údržbu obrnených modelov zaisťuje medzinárodná sieť servisov BMW, pričom práce v certifikovaných špecializovaných dielňach vykonávajú výhradne vyškolení odborníci.

Automobilka BMW ponúka aj špeciálny kurz školenia vodičov Security. Tieto programy, ktoré BMW organizuje už viac ako 35 rokov, ponúka v rôznych úrovniach intenzity v závislosti od predchádzajúcich znalostí zúčastnených a konajú sa na niekoľkých miestach po celom svete. Školenia vedú vysoko kvalifikovaní odborníci a ich obsah siaha od komplexných teoretických lekcií až po praktické nácviky ovládania vozidla a taktické tréningy reakcií.

Značky: