Rýchleho odchodu súčasných generácií sa netreba báť.

Zatiaľ poslednú generáciu herných konzol Xbox a PlayStation tu máme zhruba dva a pol roka. Na životný cyklus týchto zariadení to nie je dlhá doba a tak si na príchod nových modelov podľa všetkého ešte pár rokov počkáme.

Potvrdzuje to i samotný Microsoft, ktorý je výrobcom Xboxu. V súdnych dokumentoch, ktoré mal k dispozícii portál IGN.com, jeho predstavitelia uviedli, že očakávané obdobie začiatku novej generácie konzol je až rok 2028. Predmetné súdne dokumenty sa týkajú prebiehajúceho sporu o plánovanej akvizícii spoločnosti Activision Blizzard Microsoftom a o tom, čo to znamená pre budúcnosť hernej série Call of Duty.

Z dokumentu vyplýva, že Microsoft sa snaží regulačné orgány presvedčiť, že platí jeho záväzok minimálne desať rokov poskytovať prístup hráčom s PlayStation ku Call of Duty a nezmení sa to ani po príchode PlayStation 6. Deklaruje tiež, že hry Call of Duty budú na konzole PlayStation ponúkané na rovnakej úrovni ako na Xboxe.

Samozrejme, o dátume vydania PlayStation 6 nerozhoduje Microsoft – je to plne v gescii spoločnosti Sony. Napriek tomu sa rok 2028 zdá byť mimoriadne pravdepodobný z viacerých dôvodov. V neposlednom rade aj pre skutočnosť, že v predchádzajúcich súdnych dokumentoch spoločnosť Sony uviedla, že nová generácia sa začne vyrábať až po roku 2027.

Čo je však dôležitejšie, PlayStation 5 a Xbox Series by v roku 2028 mali osem rokov, a to je približne životnosť posledných generácií konzol. Konzoly PS4 a Xbox One vydržali sedem rokov, zatiaľ čo PlayStation 3 a Xbox 360 tu boli sedem, resp. osem rokov, kým ich nahradili nástupcovia.

Zdroj: IGN.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.