Hlavné predstavenie spoločnosti Panasonic na Malorke patrilo televízorom. Popri fotoaparátoch je to v Európe najpredávanejší sortiment.

Ako prvý bol predstavený nový modelový rad LED televízorov s rozlíšením 4K. Panasonic má samozrejme aj OLED televízory a o tých si povieme v ďalšom článku. Modely LED TV sa vyznačujú vylepšeným výkonom a elegantným dizajnom. Sú tenké a dizajnu dominujú sklenené prvky. Vlajkovú loď nového radu tvoria modely FX780 a FX740 s rámom v štýle Art & Interior. Vďaka tomu sa podobajú špičkovým OLED modelom FZ950 a FZ800. Okrem toho do nového katalógu patria aj ďalšie dve novinky s označením FX600 a FX700 – elegantné štíhle televízory s vydareným dizajnom.

Obrazová kvalita znesie najprísnejšie kritériá, na čom má zásluhu celom nový panel s rozlíšením 4K a technológiou HDR, výkonnejšie spracovanie obrazu a vylepšené lokálne stmavenie. Technológiu posilneného dynamického rozsahu (HDR) dnes nájdeme vo všetkých televízoroch Panasonic z modelového radu 2018 s LED podsvietením. Výsledkom je kvalitný obraz s množstvom detailov a presným farebným podaním. Okrem toho sú všetky modely vybavené systémom HDR-Multi, takže podporujú technológie HDR10, HLG a tiež úplnú novinku HDR10+ s dynamickými metadátami.

V budúcnosti sa pripravuje nový firmvér, vďaka ktorému budú všetky OLED aj LCD modely pre rok 2018 s rozlíšením 4K kompatibilné s ovládacími systémami Google Assistant a Amazon Alexa.

Väčšie, jasnejšie a rýchlejšie 

Modelový rad 4K LED televízorov pre rok 2018 sa skladá zo štyroch sérií. Tú prvú tvorí vlajková loď FX780 s uhlopriečkou 75 palcov (190 cm). Ďalšie série sa vyrábajú v rôznych veľkostiach, celkom do 65 „(165 cm): vyššia trieda FX740, stredná trieda FX700 a základná séria FX600.

Panely Panasonic s LED podsvietením vynikajú špičkovým obrazom v rozlíšení 4K, na čom má zásluhu predovšetkým vylepšený kontrast a široké farebné rozpätie na LED obrazovkách. Kvalita obrazu v 4K s technológiou HDR sa ďalej vylepšila vďaka výbornej práci nového obrazového procesora. U niektorých modelov patrí do výbavy systém Digitally Enhanced Local Dimming čiže digitálne vylepšené lokálne stmavovanie LED diód. Vďaka tomu možno jas obrazovky ovládať samostatne v stovkách zón po celej obrazovke. Maximálny jas narástol u všetkých modelov o 20%. Pri modeloch podporujúcich technológiu Wide Colour Spectrum sa výrazne vylepšuje aj farebné podanie. LED obrazovky Panasonic tak dnes dokážu zobraziť aj nepatrný rozdiel v odtieňoch, čo obrazu dodáva hĺbku a priestorový efekt.

Vylepšený elegantný dizajn

Výrobcovia sa inšpirovali zaujímavým vzhľadom OLED televízorov a zdvihli latku dizajnu LED modelov na vyššiu úroveň. Niektoré z modelov patria do nového firemného konceptu Art & Interior, u ktorého sa kladie dôraz na elegantný vzhľad v kombinácii so špičkovými technickými parametrami. Modely FX740 a FX780 sú sklenené a nemajú rám, teda vyzerajú dobre spredu, zo zadu aj z boku. Ani na jednej zo strán nekazia dojem žiadne rušivé prvky. Konektory sa dômyselne ukrývajú v malej priehlbine v konštrukcii, takže nie sú vidieť. Esteticky vyniká séria FX700, vyrobená z ušľachtilého kovu a o 20% tenšia ako minuloročné modely tejto triedy. Niektoré modely radov FX700 a FX600 majú tzv. Switch Design, čo znamená, že je možné nastaviť stojan na plnú šírku televízora alebo len na jeho časť. Tak sa zmestí aj na užší stolík.

HDR alebo kvalitný obraz

Okrem základných technológií HDR10 a HLG sú všetky nové modely Panasonic kompatibilné aj so systémom HDR10 + s dynamickými metadátami. Ide o novú otvorenú platformu pre spracovanie HDR obrazu, vytvorili ju spoločne firmy 20th Century Fox, Panasonic a Samsung. HDR10 sa využíva na UHD blu-ray diskoch a vo streamingových službách podporujúcich 4K, HLG je HDR formát kompatibilný s bežným televíznym vysielaním.

Televízory Panasonic s podporou technológie HDR10 + budú zároveň v tomto formáte vedieť streamovať celý obsah filmotéky Amazon Prime Video. V katalógu tejto filmotéky sa nachádzajú stovky hodín najrôznejších filmov a seriálov vrátane originálnej produkcie ako The Grand Tour, The Marvelous Mrs. Maisel, Jean-Claude Van Johnson, The Tick alebo The Man in the High Castle.

Niečo pre hráčov-milovníkov HDR

Televízory sú určené nielen na sledovanie filmov či športových zápasov, ale aj na  hranie. A LED modely pre rok 2018 sú všeobecne vybavené režimom 4K Game s mimoriadne krátkou odozvou a tým pádom aj veľmi plynulým prekreslením rýchleho pohybu, čo hráči nepochybne ocenia. Vďaka výkonnému obrazovému procesoru to platí aj v najvyššom rozlíšení 4K s režimom HDR.

FX780: Vynikajúca obrazová kvalita 

Medzi hlavné prednosti novej vlajkovej lode medzi LED televízormi Panasonic patrí mimoriadny jas, ktorým FX780 prevyšuje tak minuloročné modely, ako aj sériu FX740 zhruba o 20%. Tvorí tak absolútnu špičku vo svojej kategórii. Televízor je vybavený obrazovým procesorom Hollywood Cinema Experience (HCX), rovnakým, aký nájdeme aj v tohtoročných OLED modeloch Panasonic, panelom 4K HDR Pre Cinema Display a technológiou Wide Colour Spectrum. Do výbavy patrí aj systém Local Dimming Pro a dvojnásobne rýchla obnovovacia frekvencia oproti FX740. Výrazne sa vylepšilo aj vyváženie bielej a teda presnosť farebného zobrazenia. Obraz tak presne zodpovedá predstave filmových tvorcov.

Vďaka LCD panelu s rýchlou obnovovacou frekvenciou sa u vlajkovej lode FX780 môžete tešiť na vynikajúce prekreslenie pohybu s minimálnymi artefaktmi. To poteší v akčných scénach, prípadne pri športových prenosoch.

Model FX780 je súčasťou dizajnového konceptu Panasonic Art & Interior. S mimoriadne tenkým skleneným rámom a stojanom z ušľachtilého kovu patrí k špičke medzi súčasnými LED televízormi.

FX600: Základná trieda s vynikajúcim obrazom v 4K a HDR a vydareným dizajnom

Tiež pri modeloch FX600 nájdeme originálne funkcie, ktoré v nižšej triede rozhodne nie sú obvyklé. Jedná sa napríklad o systém lokálneho stmavovania Adaptive Backlight Dimming Plus alebo o virtuálnu LUT tabuľku, čo oboje vedie k podstatne lepšiemu a presnejšiemu farebnému podanie v HDR. Väčšina modelov radu FX600 je tiež podobne ako FX700 vybavená systémom Switch Design.

Prehľad technických špecifikácií:

FX780 (rozmery 75, 65, 55 a 49 „)

  • 4K LED TV s 2200 Hz – špičkový panel Cinema Display s výborným spracovaním pohybu, farieb i kontrastu
  • Obrazový procesor Studio Colour HCX – profesionálne spracovanie obrazu s certifikáciou z Hollywoodu (vrátane 3D LUT tabuľky)
  • Technológia Local Dimming Pro – vďaka vylepšenému lokálnemu stmavovaniu svieti len tie časti obrazovky, ktoré svietiť majú, čo zlepšuje kontrast aj farebné prechody
  • Technológia Super Bright Panel – účinné LED podsvietenie je zárukou jasného obrazu v HDR
  • Dizajn Art & Interior Glass – tenké vyhotovenie a luxusne pôsobiaci sklenený rám do každého interiéru

FX740 (rozmery 65, 55 a 49″)

  • 4K LED TV a 1600Hz
  • Technológia Wide Colour Spectrum
  • Podpora Multi HDR
  • Technológia Local Dimming
  • Dizajn Art & Interior Glass

FX700 (rozmery 65, 55 a 49″)

  • 4K LED TV a 1600Hz – veľmi dobrá obrazovka s dobrým spracovaním pohybu, farieb i kontrastu
  • Technológia Wide Colour Spectrum – kvalitné farebné podanie a živšie, prirodzenejší obraz (predovšetkým v HDR).
  • Podpora Multi HDR
  • Technológia Local Dimming
  • Switch Design – flexibilné vyhotovenie pre každú domácnosť vďaka špeciálnemu otočnému podstavci

FX600 (rozmery 65, 55, 49 a 43 „)

  • 4K LED TV a 1600Hz – kvalitné spracovanie pohybu a veľmi dobrý panel s dobruu kresbou detailov v rozlíšení 4K.
  • Podpora Multi HDR
  • Technológia Adaptive Backlight Dimming Plus – podsvietenie sa neustále optimalizuje, výsledkom je maximálny kontrast a kvalitné podanie čiernej
  • Switch Design
  • My Home Screen 3.0 – intuitívne používateľské rozhranie s možnosťou prispôsobiť hlavnou pracovnú plochu a rýchlo sa dostať k obľúbeným aplikáciám.

Pozrite si aj OLED TV od Panasonicu

VIDEO TOUCHIT: Panasonic predstavil OLED TV s podporou HDR10+ (doplnené)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.