Spoločnosť Panasonic na Malorke ukázala aj štyri nové modely OLED televízorov pre rok 2018. Na úspešný model EZ1000 s uhlopriečkou 196 cm (77 palcov) z roku 2017 nadväzuje v tomto roku rad FZ950 a FZ800. Tieto TV budú k dispozícii s uhlopriečkami 165 a 140 cm (65 a 55 palcov).

Rady FZ950 a FZ800 budú mať nový panel OLED a budú osadené najnovšou generáciou videoprocesora HCX, ktorý bol vyladený v spolupráci s hollywoodskymi profesionálmi. Štyri nové modely sú úplne prvými OLED televízormi v roku 2018, ktoré podporujú technológiu HDR10+ a ponúkajú kompatibilitu s najnovším štandardom HDR pre dynamické metadáta. Rad FZ950 ponúkne aj kvalitné ozvučenie reprosústavami Blade, ktoré pochádzajú z dielne značky Technics.

Prepojenie s Hollywoodom a profesionálnou filmovou tvorbou

Už v čase, keď zobrazovacej technike kraľovali referenčné plazmové obrazovky, Panasonic spolupracoval s odborníkmi v oblasti filmovej a televíznej tvorby, a využíval know-how vlastnej profesionálnej audiovizuálnej divízie. Panasonic bude aj naďalej spolupracovať s hollywoodskym gigantom Deluxe a hlavnými postprodukčnými štúdiami Company 3, EFILM a Encore. Deluxe je svetovou jednotkou v oblasti digitálnych služieb a technológií pre tvorbu a poskytovanie obsahu.

 

OLED televízory Panasonic dnes používa čoraz viac hollywoodskych postprodukčných štúdií ako veľkoformátové referenčné monitory pre svojich klientov a prezentuje na nich svoju prácu. Pred uvedením na trh budú mať všetky OLED televízory Panasonic certifikáciu Ultra HD Premium a THX 4K.

Vylepšený obrazový procesor HCX a dynamická vyhľadávacia tabuľka

Modernizovaný 4K videoprocesor HCX a najnovšia generácia HDR OLED panelov prinášajú presný obraz s vysokým dynamickým rozsahom (HDR). Vysoký výpočtový výkon nového procesora poskytuje dokonalé podanie čiernej farby a farebný rozsah jednej miliardy odtieňov – čo znamená takmer 100% farebného priestoru DCI. Zobrazenie farieb, najmä v ťažko reprodukovateľných oblastiach, ako sú tmavé tiene a jasné svetelné efekty, je teraz presné.

Najvýznamnejšou novinkou procesoru HCX je dynamická vyhľadávacia tabuľka, čiže Dynamic LUT (Look Up Table). LUT garantuje farebnú presnosť a túto techniku ​​používajú profesionálne postprodukčné štúdiá a televízne stanice po celom svete. Doteraz bola vyhľadávacia tabuľka v televízoroch viazaná na farebnú paletu používanú zdrojom. Nová generácia procesora HCX automaticky sleduje priemernú úroveň jasu scény a následne dynamicky priraďuje každej nameranej hodnote hodnotu v rozsahu farieb zodpovedajúcej tejto scéne. To prináša výrazné zlepšenie pri zobrazení scén so strednými hodnotami jasu, takže pôsobia oveľa prirodzenejšie.

Ešte černejšia čierna

V záujme zvýšenia presnosti podania farieb v tieňoch, bolo do farebnej palety LUT pridaných ešte viac tmavších odtieňov. V praxi to znamená jemnejší prechod zo sýto čiernej na skoro čiernu a veľmi realistické a presné zobrazenie odtieňov.

Panasonic rozšíril rozsah a skrátil interval medzi kalibračnými krokmi na najtmavšom konci RGB a gamma palety. Tú si môže užívateľ nastaviť podľa svojich individuálnych preferencií pomocou systému správy farieb. Rady FZ950 a FZ850 ponúkajú novú stupnicu jasu s korekčným krokom 5% a vôbec prvýkrát tiež s možnosťou úpravy o iba 2,5%. To poskytuje vysokú mieru kontroly tam, kde je to najviac potrebné, teda tesne nad plne sýtou čiernou v slabo osvetlených scénach.

Všetky nové OLED televízory majú filter Absolute Black, ktorý pomáha presnému podaniu čiernej farby pohlcovaním okolitého svetla a elimináciou svetelných odrazov, čo je veľmi účinné najmä v jasne osvetlených miestnostiach.

HDR sa stále vyvíja

Všetky OLED televízory Panasonic budú kompatibilné s HDR10+. Je to nová, otvorená, bezplatná platforma pre dynamické metadáta, spoločne vyvinutá spoločnosťami 20th Century Fox, Panasonic a Samsung. Okrem toho OLED televízory Panasonic ponúkajú podporu pre HDR10 – štandardný formát, s ktorým pracuje UHD Blu-ray a streamovacie služby, ako sú Netflix, Amazon a YouTube. Všetky televízory podporujú takisto HLG, čo je HDR formát kompatibilný s televíznym vysielaním, ktorého rozšírenie sa očakáva v blízkej budúcnosti.

Televízory Panasonic majú tiež novú funkciu Dynamic Scene Optimizer, ktorá využíva analýzu obrazu k napodobňovaniu dynamických metadát pri prehrávaní obsahu v HDR10. Funkcia Auto HDR Brightness Enhancer umožňuje optimalizovať zobrazenie HDR obsahu – divák si sám môže buď ručne nastaviť obraz, ako mu najviac vyhovuje, alebo prenechať kalibráciu automatike

Reprosústavy Blade – Tuned by Technics

Rad FZ950 ponúkne nielen vysoko kvalitný obraz, ale aj kvalitný audiosystém. Dynamická reprosústava Blade sa pýši logom ‚Tuned by Technics‘ a využíva hi-fi komponenty audiofilských parametrov. V kategórii integrovaných televíznych reproduktorov ponúkne bezkonkurenčne najlepší zvuk. Reprosústavy majú celkom desať meničov (štyri väčšie basové reproduktory, štyri stredové a dva výškové reproduktory plus štyri pasívne membrány pre posilnenie basov) a o 40% vyšší výkon. Audiosystém Blade bol realizovaný v spolupráci s audio divíziou Technics, ktorej technici boli zapojení do každej fázy procesu, od návrhu mechanických a elektrických obvodov až po ladenie zvuku.

Herný zážitok na veľkej obrazovke

OLED televízory Panasonic FZ950 a FZ850 splnia očakávania aj náročných herných nadšencov. Rýchla odozva je zárukou perfektného zobrazenia a skvelého herného zážitku na veľkej obrazovke v rozlíšení 4K. Špeciálny herný režim využíva výnimočne rýchle spracovanie obrazu a poskytuje tak ostrý, jemne prekreslený obraz, a to aj pri rýchlych hrách v 4K a HDR, ktoré vyžadujú bleskovú odozvu.

Prvotriedny obraz si zaslúži prvotriedny dizajn

Dizajn OLED televízorov Panasonic sa vyznačuje jemnou, nevtieravou eleganciou, zvýraznenou využitím prémiových materiálov najvyššieho štandardu. Tmavé tóny dizajnového spracovania modelových radov FZ950 a FZ850 odkazujú na firemnú kultúru značky. Sofistikované prevedenie stojanov vyvoláva dojem, že sa obrazovka ľahko vznáša nad povrchom a zároveň šikovne ukrýva výkonný zvukový systém.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.