Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Verzie nových modelov BMW radu 5 Sedan a BMW i5 vyvinuté pre čínsky automobilový trh spájajú športovú eleganciu, prelomové technológie a luxusný priestor vzadu. Verzie nového biznis sedanu, v mnohých detailoch prispôsobené špecifickým požiadavkám čínskych cieľových skupín, dostali predĺžený rázvor a výrazné proporcie. Výsledkom je mimoriadne veľkorysý priestor a komfort v zadnej časti, ktorý umocňujú exkluzívne prvky výbavy.

Prvýkrát bude BMW radu 5 Sedan pre Čínu v ponuke nielen s mimoriadne úspornými spaľovacími motormi, ale v podobe modelu BMW i5 aj s čisto elektrickým pohonom. Progresívny charakter vozidla sa odráža aj v upravenom ovládacom systéme BMW iDrive s funkciou QuickSelect: so zakriveným displejom BMW Curved Display a digitálnymi službami špeciálne upravenými pre Čínu to umožňuje inovatívnu formu interakcie medzi človekom a automobilom.

Nové modely BMW radu 5 Sedan a BMW i5 pre Čínu vychádzajú z ôsmej generácie najúspešnejšieho biznis sedanu na svete. Od roku 1972 sa vyrobilo viac ako 10 miliónov vozidiel BMW radu 5. Obľuba modelovej rodiny BMW radu 5 v Číne naďalej rastie, pričom len v rokoch 2020 až 2022 si čínski zákazníci prevzali približne 530 000 vozidiel tohto modelu. Vďaka tomu je BMW radu 5 Sedan lídrom na trhu v segmente prémiových vozidiel vyššej strednej triedy. Od spustenia lokálnej výroby v Číne sa celkovo predalo okolo dvoch miliónov kusov.

V podobe nových modelov BMW radu 5 Sedan a BMW i5 prichádza na trh štvrtá generácia verzií vyvinutých špeciálne pre Čínu. Nové modely sa budú vyrábať výhradne pre čínsky trh v závode Dadong, ktorý v meste Šen-jang prevádzkuje spoločný podnik BMW Brilliance Automotive Ltd.

Výrazné proporcie, exkluzívne dizajnové prvky

Hneď od začiatku boli nové modely BMW radu 5 Sedan a BMW i5 pre Čínu navrhnuté s jasným zameraním na potreby čínskych cieľových skupín. Dizajn exteriéru kombinuje charakteristické znaky automobilky s inovatívnymi prvkami, vďaka čomu sa zameriavajú na štylistické preferencie mladej generácie zákazníkov v Číne, ktorá oceňuje inšpiratívnu charizmu a individuálny vkus. Charakteristická kombinácia dynamického výkonu a elegancie dodáva novým modelom osobitý a emotívny vzhľad.

Vzpriamená predná časť nových modelov BMW radu 5 Sedan a BMW i5 pre Čínu signalizuje sebavedomé vyžarovanie. Vyznačuje sa modernou interpretáciou charakteristických dvojitých svetlometov BMW a maskou chladiča BMW, ktorá vďaka výraznému obrysovému osvetleniu siaha ďaleko dopredu. Bočnému pohľadu dominujú jasné, bohato navrhnuté plochy. Výrazné proporcie zabezpečuje mierne sa zvažujúca línia strechy spojená so zadnou časťou a rázvor predĺžený oproti iným verziám nového biznis sedanu dostupným na celom svete. Mohutnú zadnú časť nových modelov zvýrazňujú štíhle LED svetlá rozdelené chrómovým pásikom.

K inšpiratívnemu vzhľadu nových modelov prispieva aj inovatívny dizajn osvetlenia. Vnútorné osvetlenie, LED svetlomety, obrysové osvetlenie masky chladiča BMW a svetelný koberec pri vstupe do vozidla vytvárajú starostlivo zladenú päťstupňovú animáciu privítania a rozlúčky vozidla s vodičom. Exkluzívny detail modelov určených pre čínsky trh tvorí štandardne dodávané osvetlené číslo 5 na C-stĺpiku v oblasti Hofmeisterovho oblúka. Na novom modeli BMW i5 jeho modré svetlo počas nabíjania vysokonapäťovej batérie diskrétne pulzuje s nízkou frekvenciou. Pri iných motorizáciách sa číslo rozsvieti nabielo.

Luxusné prostredie a inteligentná technika v interiéri

K modernému a luxusnému interiéru nových modelov BMW radu 5 Sedan a BMW i5 pre Čínu prispievajú aj dizajnové prvky a technologické inovácie, ktoré sa prvýkrát predstavili v nových modeloch BMW radu 7 a BMW iX. Vďaka zakrivenému displeju BMW Curved Display, prepracovanému volantu, špeciálnej lište BMW Interaction Bar a inovovanému systému BMW iDrive s funkciou QuickSelect sa inteligentná interakcia medzi človekom a automobilom v BMW radu 5 posúva v rámci segmentu na jedinečnú úroveň. S krištáľovými aplikáciami Crafted Clarity na vybraných ovládacích prvkoch a lištou z titánového bronzu na prístrojovej doske na strane spolujazdca získava kokpit exkluzívny nádych, ktorý sa špecificky orientuje na čínsky štýl.

Zážitok z jazdy vzadu sa vyznačuje veľkorysým priestorom na nohy a exkluzívnymi detailmi. Ďalší komfortný prvok prevzatý priamo z luxusných sedanov BMW radu 7 predstavuje BMW Theatre Screen: s 31,3-palcovým panoramatickým displejom, rozlíšením 8K a konektivitou 5G umožňuje vysokokvalitný zážitok zo streamovania videa počas cestovania. obrazovka BMW Theater Screen v kombinácii so systémom ozvučenia Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System premení zadnú časť nových modelov BMW radu 5 Sedan a BMW i5 na súkromné kino na kolesách. Medzi ďalšie prvky patrí 4-zónová automatická klimatizácia, logo modelu vylisované na opierkach hlavy a povrchy sedadiel s exkluzívnym prešívaním a dvojfarebným vyhotovením.

Značky: